Китай може да се окаже единственото спасение за тютюнопроизводството в страната. „Държавата трябва да търси контакти и сключване на договори за износ на суровината. Турция, Гърция и Македония вече имат такива, а България остава единственият производител на тютюн в региона, който все още няма контракти с китайската държава”, обяви служебният министър на земеделието проф. д-р Христо Бозуков, който бе на посещение в Кърджали. По думите му, тенденцията показва постоянен спад в производството на тютюн. Намалява се изкупуването и въпреки целите за преориентиране на производителите към други култури, това може много трудно да се случи в региона на Родопите, където алтернативите са изключително оскъдни.
„Трябва да има адекватна държавна политика към сектора”, посочи министър Бозуков. Той даде пример с Гърция, където се заделят огромни средства за подпомагане на сектора. „Няма логика наши производители да ходят и аргатуват в южната ни съседка. Дори има случаи, в които гръцки стопани изкупуват продукция от тук и я предлагат в Гърция като свое производство”, коментира Бозуков.
По искане на останали недоволни земеделски производители, предстои свикване на ново заседание на Консултативния съвет за тютюна. На него ще бъде решено разпределението на средствата в размер на близо 90 млн.лв. за референтния период. „Те ще бъдат предоставени до края на април. Ще оставим обаче производителите сами да решат за тяхното разпределение”, заяви земеделският министър.
Проф. д-р Христо Бозуков бе в Кърджали по покана на председателя на местната структура на КРИБ Фахри Идриз. Заедно със своя заместник доц. Д-р Светла Янчева, той се срещна със земеделци от региона като темата бе „Основни земеделски политики на България и Европейския съюз. Перспективи  пред тютюнопроизводството”.
„Тази среща я направихме заради вас, защото земеделците са гръбнакът на икономиката и ако някой не го е разбрал, то той има много да учи”, с тези думи откри срещата председателят на КРИБ-Кърджали Фахри Идриз.
На нея присъстваха още кметовете на Крумовград и Кирково Себихан Мехмед и Шинаси Сюлейман, както и зам-кметът на Момчилград Севдалин Огнянов.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/3/17 13:29

    Дано да не остане всичко пак само с приказките

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/3/17 14:39

    Всичко е гюмбюр ,гюмбюр ,както казваше едно време един средно интелигентен средно грамотен политик .Не само в приказките и мечтите на хилядите земеделци и тютюнопроизводители ще остане тютюнопроизводството в региона ,но нямя да има и кой да си спомня и мечтае .Като гледам какви хора се занимават и се се загрижили за този отрасъл жална ни е майката Не Светла , а д-р Дора Янчева е една от най опитните и най компетентните експерти в областта на приложението на науката в производството и реализацията на тютюна .,но 10-то ноемврийската престъпна и мутренска демокрация ликвидира и икспертите, и науката и производството, и реализацията ,и най-вече българското земеделие .А на тая седянка от тюрлюгювеч пишман експерти и специалисти няма да изкочи вяра и надежда

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/3/17 15:15

    Е вече до там го докараха.Тютюна в Китай.Работна ръка от Китай.
    Стоки китайски и България нека да е China.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/3/17 15:49

    кво стана с шафрана ба , нали щяхме да къртим пачките ба

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/3/17 15:51

    След тази среща е решен проблема с тютюнопроизводството.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/3/17 15:53

    Като ги гледам на снимката тия дебеловрати мъже някак не ми се вярва да са тютюнопроизводители!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/3/17 19:56

    В сектор тютюнопроизводство се върнахме в преди 1945 г.когато нашите деди отивали да аргатуват в Гърция.Сега същото правят младите пак отиват там да аргатуват.27 години никакъв напредък,а връщане 80 години назад,само обещания преди избори на които вече бъктисахме.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/3/17 09:00

    Спасението на тютюна е в Германия,Белгия,Холландия, Франция и т.н.Тъпаци такива сега са се сетили за спасението на тютюна.След дъжд качулка!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/3/17 09:03

    ГЕРБ УБИ ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ И ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВОТО И ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВОТО И ОБРАЗОВАНИЕТО ПО СЕЛАТА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,АМА ВСИЧКО!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/3/17 09:12

    Тия на снимката, имат вид , че са по скоро на купон.Какво разбират тия лум.... от тютюнопроизводство.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/3/17 16:44

    Всичко за изселниците се прави!!!Безплатно возене за тях.Двойно гражданство за тях.Пенсия от две държави за тях.Висок жизнен стандарт за тях.А за нас които са останали тук в България?!За нас безработица.За нас разбити пътища.За нас села с пътища даже без баластра,без вода за пиене и без вода за къпане.За нас беднотия,болести,и страдания.Изселниците ще дойдат ще гласуват и ще си заминат.И какво ще допринесат за нас?!
    АБСУЛЮТНО НИЩО.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/3/17 21:44

    Тези хора,едва ли знаят за какво са там.
    Канят ги за ядене,пиене и фотосесия....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.