„Аз съм човек от бизнеса. Преди да стана политик бях една от вас. Ръководила съм фабрика и съм прекарала много безсънни нощи, докато осигуря достатъчно поръчки, за да има заплати за хората. Сега ме е грижа в България, и в частност в Кърджали, да има жизнеспособни предприятия, които да произвеждат и да печелят. Защото без икономически ръст, не може да има високи доходи. Ние в ГЕРБ сме десни политици, практици, не лабораторни експерти, имаме визия за развитие на икономиката, за разлика от БСП, които са доказали, че влязат ли в управлението, водят страната към разруха“. С тези думи водачът на листата на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева се обърна към местните предприемачи на предизборна среща с участието на Делян Добрев, ексминистър на енергетиката и един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ. Добрев очерта акцентите в програмата, изтъквайки, че тя залага на повече инвестиции, по-малко бюрокрация и развитие на капиталовия пазар. 
„Първо и най-важно, ще предприемем административна реформа в посока подобряване на диалога между държавата и бизнеса, изтъкна Добрев. „В момента бюрокрацията е доминираща,  разрешителните и съгласувателните режими смазват фирмите и ги товарят с разходи и загуба на нерви. Не трябва бизнесът да работи за администрацията, а обратното. Не трябва бизнесът да тича по различни инстанции, да подава заявления и  да губи време и пари докато събира подписи и печати. Подготвяме закон, който да забранява на която и да е държавна или общинска служба да изисква от фирмите и  гражданите, документ издаден от друга. Каквото иска администрацията, да си го набавя по служебен път. А не, вместо да се концентрира върху бизнеса си, предприемачът да се превръща в куриер на документи и такси. Това са абсурдни ситуации. Ще ви дам само един пример. За миналата година, от НАП са издадени близо 1 млн удостоверения за липса на задължения на 130 000 фирми. Това се равнява на 1 млн загубени човекодни. На база БВП това прави 160 млн лева загуба за националната икономика. Същото е и когато се вади свидетелство за съдимост и т.н. и т.н.  Дотук 2 млрда лева загуба годишно или около 2 % от БВП. Ако ги добавим към ръста на икономиката, ще станем световна сила. Това ни мотивира да разтоварим бизнеса откъм административна тежест. Друг пример, 128 са стъпките, които трябва да измине всяка фирма, която тръгва да строи. А в Германия са едва 29. У нас регистрационните и лицензионните режими са няколко хиляди. Не е нормално администрацията да се храни с бюрокрация“.
Вторият приоритет са инвестициите и работните места. Защото не държавата вдига доходите, а бизнесът. Независимо какво казва Корнелия Нинова. И средната работна заплата и нивото на пенсиите също зависят от заетостта на хората в активна възраст, защото те правят отчисления в НОИ. Философията на реформата, която предлага ГЕРБ, почива на подкрепа за бизнеса. И не с измислени мерки, каквито предлага левицата, като например създаване на фонд за дялови инвестиции с 500 млн лева в него, които най-вероятно ще финансират фалирали червени бизнесмени. Или пък фонд за стимулиране на иновациите с 150 млн от бюджета при положение, че имаме достъп до 1,5 млрда лева за иновации от оперативните програми на ЕС. Всичко, което БСП е написала в програмата си, са едни благопожелания. Ако я приведат в действие, ще влезем в спирала на свръхдефицит, надхвърлящ два и половина пъти критерия от Маастрихт и ще повторим гръцкия сценарий. Тяхната програма е заплаха за икономиката на България.
На трето място, програмата на ГЕРБ залага на инвестиции в производства и нови работни места, преференции за изграждане на инфраструктура, привличане на чужди инвестиции и развитие на капиталовия пазар, който по света е основният източник за финансиране на едрия бизнес“, обобщи Делян Добрев.
Купуването и продаването на гласове е престъпление

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.