Турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната.
Както вече 24rodopi.com писа, новината бе съобщена през уикенда в Бурса от изселнически лидери, но нямаше потвърждение от властите.
"Ние ще удължим за нашите сънародници- изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани", каза министърът, цитиран от агенция БТА.
Министърът от управляващата Партия на справедливостта и развитието съобщи това на среща с представители на организациите на българските изселници, която се състоя в Истанбул и бе масово посетена.
Според турския закон право на гражданство получават онези, които имат петгодишен престой с временен документ за пребиваване/тезкере/. Притежаването на тезкере освен право на пребиваване, урежда и правото на работа със социално и здравно осигуряване.
Според представители на изселническите организации към момента има стотици хора, която са пристигнали в Турция, но са с изтекъл срок на паспортите. Те не могат да получат турски документи и на практика пребивават нелегално в Турция. Те настояват на дошлите в Турция граждани от турски произход от България и балканските страни да им се даде специален статут за по-лесно уреждане на престоя им в страната. В тази насока бяха и повечето въпроси и критики от страна на участващите в срещата.
В отговор на един от многобройните въпроси за здравните и социалните услуги, министърът каза, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на сънародниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Проектът, за който 24rodopi.com писа през февруари, предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.
Проблемът за легализирането в Турция на дипломите от чуждестранните университети също бе много задаван. По думите на министър Мюеззиноглу ще бъде сформирана комисия, която да направи предложения за решаването на проблема.
Голяма част от изказването на министър Мюеззиноглу бе посветено на предстоящите в България парламентарни избори. Той призова сънародниците в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ, предава кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.
"Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът, посочва агенция.
Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк съобщи, че с решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март. Улутюрк потвърждава новината на 24rodopi.com от събота, когато други изселнически лидери съобщиха, че нашенците, нарушили закона, няма да бъдат глобявани на границата, ако се върнат да гласуват на 26-ти.
"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление председателят на изселническото дружество.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

33 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/3/17 13:20

    Бойкооо, Бойко, Бойко!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/3/17 13:26

    Всеки които се чувства истински турчин трябва да гласува за ДОСТ.Не видители с какви мръсници е пълна листата на дпс!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/3/17 13:31

    Веднага на турския посланик да му бъде връчена нота за вмешателство в суверенна държава. При повторно посланик Гьокче аут от България!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/3/17 13:44

    Защо да гласувам за ДОСТ бе, наглец. Тъпа мъжка секретар на Ердоган си. Защо ДОСТ? За агент Павел, който е донасял срещу турци. Същият този агент Павел си върна турското име чак през 1994 година, защото се правеше на българин. Знаеш ли този агент Павел Местан колко пари открадна от обектите в Кърджалийско. Защо работеше с Делян Пеевски, а не с местните фирми.
    Какъв си ти, че ще се бъркаш в България. Гласувайте за ДОСТ, за да отнемем и демокрацията в България. Това казва тази мъжка секретарка на Ердоган.
    Има ли държава България - РЕАГИРАЙТЕ!!! Както достойно реагират в Германия, Австрия, Холандия, Словакия... България е в Европа и НАТО, не се огъвайте, г-н президент и г-н премиер!!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/3/17 13:45

    Листата на ДОСТ
    1. Агент Павел, крадец, питайте жена му какво мисли за Сараите
    2. Имамът крадец

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/3/17 14:01

    България има ли Външен министър,Външно министерство....това вече е бруталност,наглост...България не е ислямска държава и народа ще гласува за Българските партии ДПС,БСП

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/3/17 14:16

    Веднага на най-високо ниво да се самосезират нашите ръководите на държавата, включително и президента! Как така Турция ще си позволява вмешателство в политиката на нашата страна. България е застрашена, демокрацията отива на кино, не се занимавайте с дреболии, вижте какво правят чужди политици, които искат да разкъсат страната ни на парчета и по всяка вероятност смятат вече кърджалийска област за турска провинция!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/3/17 14:21

    Ще имаме права да ядем свинско по 10 кг на месец

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/3/17 14:25

    Bravo koyto se chuvstva turchin da ne propilqva tozi shans tova e shans koyto ne e daden ot 100 god nasam,zatova vsichki za DOST

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/3/17 14:52

    Хора не позволявайте външна намеса тукашните турци винаги сме били различни от хората на шизофреника,не гласувайте за ДОСТ не ви чака нищо добро,Лютви е изперкал и заради егото си ще подпали хубавата ни държава,аз другите не ми се говори щото са от университетите на Фето

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/3/17 14:58

    ДОСТ е алтернативна партия,точно тази партия ще спре крадците,шуробаджанащината по общините.Всички Депесари си имат частен бизнес това в малките градове прави лошо впечетление.Служебните им коли са пред домовете им затова ще гласувам за ДОСТ не може никой да ме спре...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен6/3/17 14:59

    Veche s blagodarenieto na dost turcite shte vzimat pravatasi i rabotni mesta v bg ot turski biznesmeni nesamo turci bilgarì samo dost

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/3/17 15:20

    какво може да направи бре умнико ,ще си остане Павел Зидаров с болните си мераци , а фалшивият ходжа ще бяга

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/3/17 15:40

    Бойко целуна ръката на Ердоган и позволи да се регистрира партията му Дост. Не гласувайте за ГЕРБ, защото те продадоха Кърджали на Турция!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен6/3/17 15:46

    Само Павел ДС, а другите дето са вечно, айде бардак навсякъде, давай работа и мълчи, поне турските фирми сме работили и са точни до стотинка, бегайте и не се месете на нас живущите в този град. няма турчин, няма ром, няма българин, всички сме заедно. не ни разваляйте рахатлъка . Много ще гласуват за ДОСТ.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен6/3/17 15:48

    Листата на ДОСТ
    1. Агент Павел, крадец, питайте жена му какво мисли за Сараите
    2. Имамът крадец
    3. Тасим - имотен мафиот

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен6/3/17 16:37

    А Слави Бинев, Камен Петков и Делян ПЕЕвски и те ли са достойни синове припознати от избирателите на ДПС- турчоля. Защо гледате на нещата от ъгъла на една кметска заплата или на общиски съветник и се правите, че не ги забелязвате. Захванали сте се един агент в редиците на ДОСТ и като развален грамофон само това се повтаря. Защо не виждате около себе си господа, мафиоти и националисти ли ще развъждаме или демокрация ще правим.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен6/3/17 17:27

    Защо мислите че гласуването за ДОСТ е грешка.Точно обратното Т
    ези самозабравили се трябва да се накажат негласувайки за тях. Нормално в демократичните страни.Ние турците си обичаме Бьлгария но не може да се сьгласим да ни водят мошенници , крадци които пред очите ни демонстрират висок стандарт. Народа се сьбуди.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен6/3/17 17:37

    A LISTATA NA DPS SHTE KOMENTIRASHLI UMNIK ???? KOISA TAM ??? YA KAJI ??

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен6/3/17 17:52

    До 14.59.
    Какви права и какви работни места бе кардешим?!
    Заради Дост сега националистите ще спечелят изборите и тогава в новия парламент ще гласуват и ще приемат ОТМЯНА на ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО и ще въведат визи за всички с турско гражданство.
    Щом ТРЪМП издига стени срещу мексиканците и Америка иска визи за чужденците, защо Бг да остави комшиите да и се месят във вътрешните работи?!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен6/3/17 18:09

    Тези които се мислят за турци в България трябва да решат дали ще градим една държава или не! Защото ДОСТ и ДПС искат да не градим нищо! Това е партия на Ердоган, който е ислямист, а не на Ататюрк, който беше демократ! Не виждате ли че ни палят чергата външни държави и вие сте просто едни инструменти за техните мръсни игри? Първо насъскаха българи срещу турци а сега ще разделят и турци от турци. В България ние сме един народ и смо заедно може да направим повече, не разбирате ли?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен6/3/17 18:24

    Иска му се

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен6/3/17 18:24

    Иска му се

    ОтговорИзтриване
  24. zaferiyus6/3/17 19:07

    КОГАТО ГОВОРИТЕ ЗА МЕСТАН АГО ДА МЪЛЧИТЕ. СЛЕД КАТО ДОСТ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА, НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД ЩЕ СЕ ДАДЕ ТУРСКО ПОДАНСТВО. С изключение на продажнитсите от дпс еоод.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен6/3/17 19:31

    Не Турците сами трябваше да си върнат имената.Държавта ни ги отне,а ние си ги връщаме чрез съда..Бай х..

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен6/3/17 22:20

    Да се отмени провеждането на избори в Турция !!!! Крайно време е вече!

    ОтговорИзтриване
  27. Прав е, само ДОСТ е гарант за демокрация в България, патриотите, ДС и комунистите само чакат и ще скочат на хората, като лешояди са. Всички помним и знаем какво са правили в Родопите и въобще южна България.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен7/3/17 00:02

    Без Европа ще можеш Българио, но без Турция НЕ, ще видиш и ще проумееш, а по-доброто е навреме да го осъзнаеш, файда от чужденците немаш, огледай се на комшиите си...

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен7/3/17 08:25

    НИЕ ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ДОСТ А ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА АСВАЛТ ПАША.ДОСТ СА ЛЪЖЦИ МУШЕННИЦИ И КРАЦИ.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен7/3/17 14:25

    Защо се ядосвате и си хабите нервите хора? Той турският министър не е виновен. Виновни сме ние, че допуснахме регистрирането на такава партия. И най-вече Бойко Борисов по чиято воля и благословия това стана реалност.А къде са нашите псевдопатриоти и къде бяха при тази регистрация? Това си е една законна партия и ще се бори с каквото намери за добре.А като нищо може и в парламента да влезе и да подкрепи досегашните си благодетели.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен7/3/17 16:00

    Какви права ни даде ООД ДПС.Затова, че нашите младежи избягаха в чужбина това ли заслужаваме, това ли са нашите права. Това , че все още се водим етнически турци, а не турско малцинство , това ли са нашите прави, а господа от ДПС.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен7/3/17 17:09

    За всичко Бойко ви е виновен. Смешни сте. А преди Бойко да дойде на власт, пак ли Бойко беше. Не можете да зачените и пак Бойко. На всяка манджа мерудия "Бойко". Измислете нещо друго човек да ви повярва. Явно сте млади и нищо не знаете за комунистите извършили куп злини спрямо народа на България. Само те на хранилка, а останалите на кучетата. Примери бол в тази насока. Бойко ли извърши възродителен процес? Питам ви аз вас! Днес слушам Корнелия бил на власт от 15 години. Много ясно, че да спечели властта напада яко. Всеки има глава на раменете и преди да отиде в тъмната стая да мисли, а не да му казват, за кой нумбер да гласува

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен24/3/17 16:35

    В сряда, на пазара в Лозенград се заприказвахме с една туркиня от България,
    която живее там и ми каза,че задължително ще гласуват за ДОСТ така им
    е казано...Изобщо винаги гласували според инструкциите..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.