Посланикът на Азербайджан Н.Пр. Наргиз Гурбанова гостува на областния управител Начо Ковачев в рамките на посещението си в Кърджали. Гурбанова оглавява мисията на Азербайджан в София от февруари 2016 г. и за първи път посещава Кърджали. „Била съм във Велико Търново, Варна и Бургас, а за Кърджали съм чувала, че е изключително толерантен град, в който спокойно съжителстват хора от различни етнически групи, вяра и религия – нещо, което ние ценим много. Мултикултурализмът е характерен за Азербайджан, защото при нас основната група от населението изповядва исляма, но има и голяма православна общност, а джамиите са редом с църквите и синагогите", разказа Гурбанова. Областният управител запозна гостенката със забележителностите на региона – скалния град Перперикон, водните ресурси, древните златни рудници, уникалната флора и фауна и т.н. и изрази увереност, че дипломатическите контакти между двете държави, установени преди 25 години, ще се развиват и задълбочават.  Г-жа Гурбанова заяви, че страната й поддържа добри търговски контакти с България в областта на енергетиката, транспорта, информационните технологии, земеделието и туризма. Азербайджан има традиции в производството на лекарства, вино и тютюн, а икономиката й се крепи на добива на нефт и природен газ от Каспийско море. В последните години се налага като атрактивна туристическа дестинация на границата на Европа с Ориента. Расте и интересът на тамошните туристи към България. Само за една година броят им се е утроил, призна дипломатът. Областният управител пожела на Гурбанова да опознае всички интересни кътчета на родината ни, а на изпроводяк й подари натурален розов аметист, част от уникалното разнообразие на минерали в Родопите.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.