Той е навсякъде около нас. Огледайте се – всичко това, което днес възприемаме като ежедневие, всъщност е една нова епоха в човешката история.
Макар да звучи близко, познато, тривиално, това твърдение всъщност кодира в себе си цялата картина на високотехнологична революция, която изцяло прекрои начина, по който живеем, работим и общуваме. Ако се замислим, индивидуалният ни свят – този, който носи всеки един от нас, волно или неволно е докоснат, дори увлечен от титаничната промяна на високите технологии. Те навлизат все повече във всекидневието ни, без тях не може да се развива нито една сфера на човешката дейност, дори трудно си представяме съществуването ни, ако ги няма.
Животът днес изисква нов тип мислене, решения и пътища, чертае и догонва ново бъдеще… Сигурно като всеки друг период от човешката история ще има свои върхове, повратни точки, свои герои…
Днес герои на моята статия са млади хора, които срещам всеки ден в училище и на които принадлежи бъдещето. Доказват го ежедневните им успехи и постиженията им в Областния кръг на олимпиадата по информационни технологии. Ученическите екипи от СУ „Отец Паисий" демонстрираха в няколко направления своите знания и умения в сферата на технологиите и разкриха пред всички присъстващи приложението им в основата на различни човешки дейности: здравеопазване, психология, професионално ориентиране, образование, исторически и географски науки.
Компетентно жури в състав: Мехмед Мехмед, Ибрахим Ибрахим, Петър Петров оцени и класира ученическите разработки. По традиция Олимпиадата бе посетена от Цветанка Границка –старши експерт по природни науки и екология, гости и дългогодишни партньори на училището при подготовката на учениците в областта на хардуерните и софтуерните науки.
Ето отличените проекти на СУ „Отец Паисий":
1.Категория: Мултимедия:
˗Проект „Възлите": Селен Мехмед Аптилязим и Иван Дамянов Заимов - 6 клас, ръководител: Светла Данаилова Чаушева- 95 т.;
2.Категория: Приложни програми:
-Проект „Психодиагностиката в цветове": Доротея Андреева Гълбачева и Милица Светославова Гечева - 11 клас, ръководител: Светла Илчева- 100 т.;
-Проект „АсистенТ": Светослав Росенов Карамуков и Петър Каменов Буров – 11 клас, ръководител: Атанаска Ангелова Мишонова- 98 т.;
-Проект „Диагностика": Георги Динков Дичев и Кирил Кирилов Добрев – 10 клас, ръководител: Атанаска Мишонова- 96 т.;
3.Категория: Мултимедийни приложения:
- Проект: „В света на професиите": Атанас Иванов Иванов- 11 клас и Любослав Валентинов Карев- 12 клас, ръководител: Мария Иванова Гьошева- 100 т.;
˗Проект „Роден край": Бедреттин Ирфан Бекир и Марвин Хердман - 11 клас, ръководител: Мария Иванова Гьошева- 95т.;
Проектите на учениците и техните ръководители са класирани и предстои да бъдат разгледани и одобрени от Националната комисия по информационни технологии, с председател гл.ас. Емил Келевджиев (главен асистент в Института по математика и информатика на БАН, председател на националната комисия за провеждане на олимпиади по информатика, ръководител на националния отбор по информатика).
Използвайки огромния потенциал на компютрите, човек може да създава и твори добро, с различни технологични средства, програми, възможности да превръща в реалност онова късче от съзнанието си, което заема място в необятната земя, наречена въображение.
Звезделина Гечева
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.