„Когато държавата не може да помогне, поне не трябва да пречи. Един от огромните проблеми е, че чиновникът не разсъждава как да улесни бизнеса. Поемаме ангажимент това да се промени. Но и бизнесът трябва да е по-активен. Дори и да допускаме грешки, вие трябва да реагирате и то остро. Винаги ще получите подкрепа от нас, когато исканията са ви в коловоза на правия път за развитие на икономиката на държавата”, заяви лидерът на ДПС и водач на листата на Движението в Кърджали Мустафа Карадайъ на среща с бизнеса в областния родопски град. По думите му, държавата и браншовите организации трябва да работят заедно за осъществяване на общите цели.
Над 200 представители на бизнеса се събраха, за да чуят програмата на Движението за права и свободи. На нея присъстваха всички кандидати за народни представители от ДПС, евродепутати от Движението. На срещата бяха поставени и най-наболелите проблеми за бизнеса в страната.

„Давайте предложения, ние ще ги реализираме”

„Програмата на ДПС е отворена за вашите предложения. Вие говорите, ние записваме. Затова слоганът на нашата кампания е „Да спасим България”, това е нашият спасителен план за държавата, но ние сме длъжни да я допълваме с вашите аргументирани идеи”, заяви Йордан Цонев от ДПС. По думите му, след 2009 година, икономическият растеж на страната не се дължи на инвестиции, а на „конюнктурен износ”, който не дава устойчивост на икономиката. В програмата на ДПС пък е залегнало увеличаването на инвестициите, чрез които да се съживи икономиката, което от друга страна е най-важната предпоставка за връщане на младите хора в страната.
Инвестиции - борбата с демографската криза

„На нас не ни трябва да отваряме торбата с бюджетните лъжи. Демографската криза може да се пребори с инвестиции. През годините ние направихме своите изводи-бюрократичният механизъм е основна пречка за чуждите инвестиции в България. Средното време, което отнема реализицаията на една инвестиция е три години, което е безумно дълъг срок. Трябва да дадем път на тези инвестиции и да ускорим процеса”, категоричен бе Йордан Цонев.
От Движението за права и свободи планират закон с работно заглавие „Администриране на инвестициите”, чрез който ще се променят 72 закона в държавата, с което реализацията на малки и средни инвестиционни планове ще се постига в рамките съответно на 30 и 60 дни. За големите инвестиции срокът ще е 90 дни. В програмата на ДПС е заложен и ускорен съдебен процес по отношение на инвестициите. Необходимо е и въвеждане на регламентирани цени за държавните такси. „В момента те формират 5% от приходите на държавата, което е безумие, рефлектиращо върху бизнеса”, нарекоха настоящите нормативни уредби кандидатите за народни представители от ДПС и заявиха своята готовност да работят по категоричен начин за тази промяна.

Образование и съдебна система

Не бе пропуснат и акцентът върху образованието по отношение на намиране на кадри за бизнеса в регионален план.
„Един от основните пунктове в нашата програма е ориентиран към образованието. Специалностите във висшите учебни заведения трябва да бъдат обсъждани с бизнеса и в конкретика с неговите нужди. В момента средните училища не произвеждат кадри с умения в професионален план. Всеки ученик трябва да излиза от професионалните гимназии с умения, съобразени с нуждите на пазара на труда”, посочиха кандидатите за народни представители на ДПС.
От Движението за права и свободи заявиха за пореден път, че залагат на радикални реформи и в здравеопазването, като част от тях е демонополизацията на Здравната каса.

500 000 000 лева за земеделие

В сектор земеделие се предвижда заделяне на 500 милиона лева за подкрепа на производителите, като конкретни мерки за справяне с проблемите в отрасъла.
Акцентът в съдебната реформа пък ще бъде върху съда. Според кандидатите на Движението за права и свободи търговските и административни дела са основни пречки за бизнеса.
„Най-големите страни-донори в ЕС желаят промяна в кохезионната политика на Европейския съюз след 2020 година, която ще донесе негативни последици върху страните от Югоизточна Европа. Ние оказваме яростна съпротива върху тази политика на „две скорости”, наблегна на проблема евродепутатът Неджми Али. „Нашата програма е единствената, която може да подготви дръжавата за периода, когато ще секнат еврофондовете. Това ще се случи до 3 години. Затова и целта на ДПС е държавата да бъде равноправен партньор на бизнеса”, категорични бяха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на Движението и №2 в листата Хасан Азис, както и всички кандидати за народни представители.
Купуването и продаването на гласове е престъпление

На снимките:
Програмата на ДПС бе представена пред над 200 бизнесмени в Кърджали
Лидерът и водач на листата Мустафа Карадайъ получи фланелка с №9 на футболния тим на „Арда”  


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.