Заразната „Димитринка Дионова" връхлетя и Родопите. Десетки жители на региона са били ударени от кибер рекета с мейли, че фирмите им дължат суми, алармираха потърпевши в редакцията на 24rodopi.com.
„Уведомяваме ви, че с договор № 52740 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2701,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.  Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд", се посочва в писмото до електронните пощи, изпратено от несъществуващото лице Димитринка Диомова. При отваряне на прикачения файл обаче следва заразяване с вирус на компютъра.
За схемата предупредиха и от отдел „Компютри и престъпления" в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност". От там посочиха, че тази вълна от заразени съобщения се наблюдава още от края на миналата година. Общото между имейлите е, че целят да стресират получателите, за да отворят прикачения файл, който е заразен с вирус. Първата серия от имейли, които са били получени, са съдържали информация за фактура, след което следват съобщения, които изглеждат сякаш са подадени от НАП, след тях имейлите съдържат името на Радомир Стоянов, за който се сочи, че е съдия-изпълнител. През последните дни се наблюдава нова вълна, като този път имейлите са подадени от Димитринка Дионова и съдържанието им касае заплаха срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор. Заразените компютри пък стават част от мрежа. Организаторите имат не само достъп до съдържанието на личните данни на потребителите, но и компютрите могат да се използват и за кибер атаки. Първоначално е изглеждало, че имейлите идват от сървъри от Япония, но в последствие се е установило, че са подадени от Русия и Украйна.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/3/17 08:41

    Имейлът е на Димитринка Дойнова, а в приложения текс най-долу е Димитринка Дионова а именно i3-kenpo@ma.medias.ne.jp не отваряйте прикачения файл!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.