Дори и да е имало изтичане на тежки метали във водата, те трудно ще стигнат до чешмите, защото резервоарите са големи, а за натравяне е нужно много време, твърди пред Нова тв директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Виктор Кирчев.
Както вече 24rodopi.com писа, Басейнова дирекция „Източно-беломорски район" предупреди институциите в областите Кърджали и Смолян за възможно замърсяване на водите в река Върбица. Предупреждението е изпратено до областните управители на Кърджали и Смолян, кметовете на общините Златоград, Кирково, Момчилград и Джебел, управителите на ВиК дружествата и директорите на Регионалните здравни инспекции в Смолян и Кърджали. Това се прави във връзка с постъпила информация за изтичане на води от хвостохранилище „Ерма река", която се влива във Върбица, от която пък вода за пиене използват в трите кърджалийски общини.
„Натравянето с тежки метали изисква дълъг период, за да се натрупа в организма и да има някакви последствия за самия организъм”, обясни д-р Виктор Кирчев, директор в РЗИ – Кърджали.
От водното дружество са уведомили общинските администрации да вземат мерки в обществените сгради. Общините също взема необходимите мерки и информираха населението за ситуацията, за което вече 24rodopi.com писа.
„Общината е длъжна да осигури в местните структури - училища, детски градини, вода за пиене и за готвене”, обясни Рангел Димитров, началник на звено във ВиК Кърджали.
Водата в чешмите в общините Момчилград, Джебел и Кирково ще бъде разрешена за пиене едва когато всички резултати от пробите са готови и покажат липса на тежки метали. Резултатите се очакват в понеделник.
В лабораторията на РЗИ ударно изследват пробите от 7-те кладенци по поречието на река Върбица. Резултатите трябва да излязат бързо, за да стане ясно годна ли е водата на хиляди хора за пиене. Притеснението идва от изпускане на тежки метали в реката.
„Става въпрос за изпускане от хвостохранилището на Ерма река. Това е предупредителен сигнал”, обясни инж. Росица Иванова, директор „Обществено здраве” в РЗИ - Кърджали.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/3/17 22:18

    ми разбира се. те влизат само да се освежат и си излизат под строй че голям кинтрол има.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/3/17 08:45

    Каква ще е тарифата на водата като е негодна за пиене.Пак ли ща плащаме за питейна вода?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/3/17 08:55

    А защо трябва да има изтичане на тежки метали въобще? Значи няма превантивност, липсва отговорност, няма контрол.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.