Тя може да разказва всичко, без да отрони и дума, говори различни езици, а всеки я разбира, може да променя, без да навреди на някого, може да радва, да лекува, да превзема хора и светове, да разтърсва сетива, да ни кара да забравим и да запомним, но си няма родина, защото обиталище й е всяка човешка душа… Тя е мъдрост и философия, магия и реалност, висше творение на разума.
Познахте ли я? Нея – МУЗИКАТА…
Това могъщо лесно откриваемо и едновременно толкова абстрактно изкуство, притежаващо ключ към всяко човешко сърце, е любимо на малки и големи паисиевци. С него те радват, творят, побеждават.
Участията им в различни музикални състезания и конкурси са доказателство за това. В Националното състезание „Ключът на музиката“ за поредна година ученици на СУ „Отец Паисий“ демонстрираха своя талант и музикални умения. Първи места на Областния кръг, проведен в град Пловдив, заслужено спечелиха: Димитър Стефанов, Даниела Михова и Джулия Гардинър. Достойно представиха училището и Марина Владинова и Паскал Гогов.
Със златен медал, плакет и отличен диплом от Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ бе удостоен ученикът Иван Златков Белев. Започнал да изучава тънкостите на гайдарското изкуство още от 7-годишен при Костадин Илчев в Народно читалище “Христо Ботев“ – град Смолян, днес Иван е победител - с уникалното си изпълнение на гайда завоюва престижното първо място в конкурса, провеждащ се в  Стара Загора.
Чрез музиката паисиевци изразяват себе си и търсят път към всеки. С нея преоткриват света си, правят го по-красив и близък, превръщат общуването в интересно преживяване, правят срещите по-вълнуващи. Тя обединява, разведрява, свързва ги с истинската им същност, кара ги да мечтаят…
„И тя е такава, защото с все сила те кара да мислиш, да търсиш, да откриваш и да надникваш зад паравана от чувства и ти помага да се научиш да разграничаваш истинските от псевдо-истинските“. (Ирена Сиракова).
Истински и реални са музикалните постиженията на паисиевци под ръководството на г-жа Евгения Пейкова, наградена с диплом за отлична педагогическа дейност и златен медал от УС на НМФС „Орфеево изворче“.
Старите хора казват, че музиката е „балсам за душата“, класиците я определят като разум, въплътен в прекрасни звуци, а ние, живеещите днес, знаем, че музиката е живот и път.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/3/17 07:42

    Много сърцат човек е тази госпожа! Браво на децата! Успехи!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/3/17 12:38

    Браво на г-жа Евгения Пейкова и на талантливите и ученици!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.