Сюлейман Гьокче си отива след изборите, той се опитваше в продължение на 14 месеца да взриви „Моста“, както велики светски държавници от Анкара са наричали от десетилетия турците в България. Това заяви в студиото на телевизия „България он еър“ Илхан Андай от 24rodopi.com.
Турският посланик вкара във всеки дом на български турци напрежението, което е витаело по време на Възродителния процес, отбеляза журналистът.
„Видеото със Сюлейман Гьокче, агитиращо за етническа формация, не е прецедент. Подобни видеа винаги е имало след 2002 година в полза на друга етническа партия и това се е приемало за нормално“, това пък посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Осман Октай. "Винаги се е злоупотребявало с етническия вот в България от външни сили. Това не е прецедент като реакция - това е добре, че най-после българските власти официално реагират", коментира Октай, като припомни случай от 2009 година, когато по време на местните избори в Бургас турският консул Бейза Юнтуна е отзована, заради намеса в политическата пропаганда по време на вота.
Според Андай, който коментира и предизборния клип на партия ДОСТ, в който участва и Гьокче, реакцията на властите е била навременна.
"Това е добра новина за България - реакцията на СЕМ и вчерашното привикване на Сюлейман Гьокче във външно министерство, защото този човек в продължение на 14 месеца обикаляше Източните Родопи и провеждаше срещи в нарушение на Виенската конвенция, която регламентира неговата дейност в такива райони. Той твърде много пъти посети регион Кърджали, но нито един път не влезе в кабинет на човек от властта - било местна, било държавна", посочи Андай.
Той направи прогноза, че след предстоящия вот, новата етническа формация няма да влезе в Народното събрание, за разлика от основните си конкуренти, които по думите му ще влязат с около 30 депутати.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.