Регионалният исторически музей в Кърджали е дом за над 40 000 културни ценности. Уникалната сграда е един от символите на града край Арда. Построена е през периода 1922-1930 година. Според твърдения на религиозна организация, за строежа са използвани пари от продажбата на кожи от курбански животни. Като духовно училище, сградата се е издържала с отдаване на помещеня под наем на тютюнопроизводители и военни, но за строежа й няма запазен нито един строителен документ.
Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи. Днес, той осъществява научно-изследователска, събирателска, фондова, експозиционна и популяризаторска работа. След извършена адаптация, площта на сградата е организирана на 3 етажа, в 30 експозиционни зали, в които се поместват експозициите на отдел Археология, Етнография и Природа.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/4/17 08:18

    Да се върне немедлено на народа!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/4/17 09:55

    На кой народ бе амсалак1!!!Какво по хубаво от това да е музей.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/4/17 10:43

    Идея
    да се вьрне на муфтийството
    и да стане више духовно училище.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/4/17 11:04

    To4no taka trqbva de se virne na naroda,otnovo da bıde duhovno u4ili6te MEDRESE .....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/4/17 11:07

    Кога ще се върне на истинския собственик....тази сграда собственост на Мюфтийството.....държавата ако има нужда от музей да си построи,а не само да крадат милиониии и милиардииии от прословутото безплатно саниране,от прословутия асвалт от златните магистрали,от прословутата златна ограда на границата.....да се върне на истинските собственици и това е

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/4/17 13:06

    Амсалак си ти,всеки освен тебе е разбрал кой и за какво е построил сградата...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/4/17 13:13

    Амсалак си ти,навярно турците не са събирали благоподеяния за да построят исторически музей и т.н.!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/4/17 14:22

    На тези които са построили ,човека не е амсалак ,готованино

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/4/17 14:27

    Тя си е на народа, на българския народ и ще си е собственост на България!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/4/17 14:30

    Тя си е на народа !
    Винаги си е била на народа !
    Тази сграда ще си е на България !

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/4/17 14:53

    Тази сграда никога не е била духовно училище.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/4/17 15:36

    Da se varne vednega na myuftiystvoto .

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен17/4/17 17:07

    Комунистите бяха върли врагове на религията,не само тая сграда и много други подобни бяха превърнати на музеи и картинни галерии

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/4/17 18:39

    Аз съм учил в тази там Кирил и методи.Директор беше-ТАШКОВ.Зграда на БЪЛГАРИЯ-АНАДЪМУ...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен17/4/17 18:39

    Аз съм учил в тази там Кирил и методи.Директор беше-ТАШКОВ.Зграда на БЪЛГАРИЯ-АНАДЪМУ...

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен17/4/17 19:24

    Абе , тия мюсюлмани много щедри, дарили парите за кожи и така построили духовно училище !
    Хем сме ги депресирали, от друга страна сме им позволи да строят духовно училище. Почвам да се чудя на кое да вярвам ?
    Тази сграда може да е направена и от даренията направени от християни продали кожите на агнетата от гергьовския празник и така да са направили един красив музей.
    Тази сграда е паметник на миналото на една отминала епоха, тази сграда приютява традициите на християни и мюсюлмани , както и техния бит и култура. Какво по - хубаво предназначение на тази сграда от това да събира в едно ценностите на две религии и по този начин да ни покажи, че ние сме едно като жители на този град. Нека тази сграда да се използва от всички, няма нужда от разделението, защото пък земята не е на мюфтийството , а дори да е на мюфтийството тя му е дадена от българската държава, която е толерантна към всички религии . За което християните и мюсюлманите можем да сме благодарни на Република България !

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/4/17 02:35

    Be kato ste tolkova patrioto ha zapretvayte rakavi vsi hristiani napravete edin muzei s vashi darenia to na gotovo i baba znae...Eto povod da vidim kolko ste rodolubci ili tova go mojem samo v forumite

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/4/17 12:09

    Първо къде е доказателството, че това е направено с ваши пари ?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен26/5/17 12:31

    Тази сграда никога не е била духовно училище. Била е светско училище с изучаване на турски език, била и Основно училище "Кирил и Методий". Строена е за духовно училище , но никога била такова. За изграждането - започната е със средства от дарения , но те са стигнали само за изкопните работи и започване на строежа. За нейното изграждане всяка година Общината и Окръжния съвет са отпускали средства. Използвани са и работници от трудовата повинност.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен2/6/17 22:15

    Сградата е символ на мюсюлманската общност в Кърджали и е изградена с нейни пари. Самата архитектура подсказва, че е построена с цел да е духовно училище(медресе). Не вярвам някой християнин да е дал пари за тази сграда. Тя трябва да се върне на собственика - мюсюлманите в Кърджали. Те са я построили и тя е тяхна и е редно да се ползва по предназначение. Тази сграда трябва да стане пак медресе(духовно училище)!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен8/6/17 13:40

    ПОСТРОЕНА ОТ ТУРЦИТЕ И МЮСЮЛМАНИТЕ КАТО СА ОТДЕЛЯЛИ ОТ ЗАЛЪКА СИ, И... УДОБНО ИЗЗЕТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА .... КРАДЛИВАТА ДЪРЖАВА!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.