„Снощи сън сънувах,
Цяла нощ пътувах,
Как се връщам в бащината къща,
И всички близки да прегръщам”.
Стиховете са на Даниел Калфов, родопчанин от доспатското село Барутин. В планината на гурбетчиите думата носталгия е част от битието. Тя е силата, която „кара духът да спира”, която връща заминалите далеч отново по родните места, където са семействата им, заради които се върши всичко. Заради тази думичка емигрантите ни са се превърнали в инвеститор №1 в страната. За миналата година те са превели над 1,6 милиарда лева на своите близки. С 322 млн.лв. повече от преките инвестиции на различни чужди компании. Тези финансови потоци крепят всяко едно правителство. Защото без тях, „игрите на глада” щяха да вземат неподозиран обрат. Държава, която се крепи най-вече на труда на своите граждани зад граница, е болна, тежко.
Отново идва време за „лечение”. С пролетта хиляди нашенци се насочват към чуждото, за да успеят за спасят родното. И отново ще го сторят. От оранжериите, през нивите и строежите, болничното легло със старци, трактора, ТИР-а, лекия автомобил с часове наред шофиране… От там ще потекат стотиците милиони към родната земя, за да купят поне малко достойнство за любимите хора у дома.
„В чужбина уж сме по-добре,
А сърцето иска в Родината да спре,
Най-свидно на таз земя,
Е родната страна!”.
24rodopi.com
Четете по темата по-късно в 24rodopi.com:
Пролетта дойде и гурбетчиите тръгнаха на път
„Села на колела” се изнасят на хиляди километри в евро
Джобът е важен, не образованието
В най-„западните” Родопи: Един работи и издържа десет у дома!?
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/17 10:37

    Националните предатели,мекеретата,убийците на народа си навсякъде по света се наказват сурово и жестоко,а само в крадливата,корумпираната и пропадналата България се толерирааааааат

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/17 16:38

    Гарван, гарвану око не вади, приятелю анонимен от 23/4/17, 10:37
    ПРОПАДНАЛИТЕ, КОИТО И ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАТ, НИ УПРАВЛЯВАТ ЧРЕЗ РУШВЕТИ! ДПС ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИЯ В КОРУМПИРАНА, ПОРАДИ ПОСТОЯННОТО РАЗДАВАНЕ НА РУШВЕТИ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.