Над 2 000 души от ардинското село Жълтуша, Рудозем, Мадан, Неделино, Златоград и околните села Падина, Бял извор, Седларци и Еньовче участваха в традиционния мевлид-курбан за здраве и благополучие. На религиозното събиране, което се провежда за 18-ти пореден път след сполетялото Жълтуша природно бедствие – торнадо през месец май 1999 година, бяха четени айети от Свещената книга на мюсюлманите - Корана под ръководството на бившия имамин на неделинското село Пресека Мюмюн Байрам. Организатори на проявата бяха местните жители.
Всички присъстващи бяха нагостени с 32 казана пилаф, сготвен от местния майстор-готвач Тихомир Александров. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи.
На курбана бяха използвани над един тон месо и 800 кг. ориз. Местна фирма осигури на всички по кофичка айран. Организаторите изпратиха от вкусното ястие и на болните пациенти и персонала на болниците в Ардино и Мадан, както и на потребителите на Защитеното жилище в Ардино и на всички бригади, които работиха по обектите в района.
Кметът на Жълтуша Карамфил Димитров изказа сърдечните си благодарности на съселяните си за подкрепата и отзивчивостта.
Благородното дело уважиха председателят на областния съвет на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям, зам.-кметът на община Ардино Наско Кичуков.
71-годишният Мусат Търкошев от смолянското село Върбина всяка година посещава курбан-мевлида в Жълтуша. „Хората тук са много гостоприемни. Надявам се тази традиция да продължи и за в бъдеще", заяви родопчанинът.
Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Реджеп от Лисиците29/4/17 19:30

    Това прави по половин кило на калпак.Голямо плюскане е паднало.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/4/17 19:43

    Гюнерчо, ти пилаф правил ли си бе, мойто момче?
    Една бърза, елементарна математика:
    За една тава ориз с едиси какво си месо, за вечеря на четири човека стига една чаена чаша ориз, тоест, около 60-70 грама, ако оризът е хубав и най- много 500 грама месо.
    800 кг ориз, делено на 0,07 кг, е равно на 11 428, 6, делено на четири, се получава грубо 3 000 порции. Това само оризът. Сега за месото:
    1 000 кг, делено на 2 000 присъстващи, има няма по половин кило на калпак. Като добавим и оризът, ма то голямо плюскане ще да е паднало.
    Казаните- 32. Добре. Слагам ги по 150 литра всеки- 4 800 л. вода, храна, около 100 кг. във всеки. Ако го сготви един човек това, в рамките на един ден, цялата ардинска община ще яде пилаф две седмици, поне. Но като гледам масите и този постен пилаф, единственото реално, за което си направил труда си да драскаш глупости, май са кофичките айран.
    Вземаш се много сериозно като журналист ми се струва, не се изхвърляй, пиши реални неща. Бедствието си е бедствие, поменът, помен. Ти не прави от мравката слон.

    ОтговорИзтриване
  3. Реджеп от Лисиците30/4/17 00:20

    Значи като се прави месо с ориз пропорцията е 1към3, демек една част ориз към три части вода.800 кг ориз и 2400 литра вода, плюс 1000кг месо.Значи ориз 800 кг, плюс вода 2400л, плюс месо 1000кг е равно на 4200 кг храна.Разделена на 2000 хиляди души, се равнява на 2кг и 100 грама пилав на човек.Тези хора ще се пръснат от преяждане.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.