От РЗИ - Кърджали излезе информация за качеството на питейната вода в двадесет и осем населени места на област Кърджали.
Актуална информация за извършвания мониторинг на качеството на питейната вода, съгласно изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (обн. в ДВ бр.30/2001 г.) в област Кърджали за периода 01-15.04.2017 г.

1. Населени места с въведено режимно водоснабдяване - няма.
2. Брой населени места, в които са извършвани изследвания за съответния период - 28.
3. Брой изследвани проби питейна вода  при консуматорите от централно водоснабдени населени места  по показатели, включени в постоянния мониторинг  - 4, от тях:
брой проби по физико-химични показатели  - 2, брой анализи - 24
брой проби по микробиологични показатели - 2, брой анализи - 6
4. От тях не отговарящи на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели - няма.
5. Брой изследвани проби питейна вода  при консуматорите от централно водоснабдени населени места  по показатели, включени в периодичния мониторинг - 24
брой проби по физико-химични показатели  - 12, брой анализи - 420
брой проби по микробиологични показатели -12 , брой анализи - 60
6. От тях не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели - 4:
Населено място                                Показател                                                     Стойност
1.с.Секирка, общ.Кирково               КФ 24/100                                          0/100 CFU/100cm3
2.с.Старово, общ.Кирково               КФ 32/100                                          0/100 CFU/100cm3
3.с.Луличка, общ.Крумовград                     КФ 34/100                                          0/100 CFU/100cm3
ЕКоли 4/100                                       0/100 CFU/100cm3
4.гр.Джебел, общ.Джебел                КФ 10/100                                          0/100 CFU/100cm3
ЕКоли 5/100                                       0/100 CFU/100cm3

Всички проби с отклонения по микробиологични показатели са повторени, взетите контролни проби са стандартни /без отклонение от нормата/.
7. Брой изследвани проби питейна вода при консуматорите от обществени местни водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг - няма.
8. Брой на регистрираните случаи на чревни инфекциозни заболявания: 61 ентероколити, 4 вирусни хепатита тип А.
Няма причинна връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода.
9. Предприети мерки за административна принуда, във връзка с констатирани нарушения на водоснабдяването – издадени 2 (два) бр. предписания.
Предписанията са за предприемане на мерки за възстановяване качеството на питейната вода в населените места, където са установени отклонения от нормативно допустимите стойности на показателите.
Пробонабирането и изследванията са по повод обещание на Директора на РЗИ Кърджали за редовен мониторинг на местни водоизточници. Актуална информация под формата на бюлетин ще се публикува всеки последен петък от месеца.
„ Искаме да успокоим населението на област Кърджали, че контролът ще бъде редовен и гражданите консумират годна за пиене вода“ – поясни Директора на РЗИ - Кърджали, д-р Виктор Кирчев.
Информацията е достъпна на официалния сайт  http://rzi-kardjali.com/  и фейсбук страница на Инспекцията.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/5/17 19:58

    E как ли па нема.Водата на Пъдарци е под всякаква критика кал и само кал като има кой да си играе със съдбите на тамошното население и никой не проявява интерес така ще да е.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.