16 449 граждани са поискали услуга в офиса на НАП в Кърджали от 1 януари до 10 април тази година. Най-често офисът е бил посещаван за консултации  и изясняване на здравноосигурителен статус – 6 048 клиенти, съобщиха от приходната агенция.
2 945 са издадените и връчени различни видове удостоверения от служители на приходната администрация.  4 098 са изтеглените номера от системата за управление на опашките за прием на данъчни и осигурителни декларации и декларации по ЗДДС до 5 бр. и над 5 бр. Средното време за обслужване на един клиент във фронт-офиса е 10,04  минути, което е с 1, 22 минута по-малко в сравнение с предходната година.
От началото на годината в офиса на НАП в Кърджали са издадени 607 ПИК кода, а 701 са потвърдените КЕП, съобщи директорът на приходната администрация Елван Гюркаш.  Тя разясни, че с ПИК-код освен данъчната декларация за облагане на доходите гражданите могат да подават по интернет и много други документи - осигурителни декларации образец 1, 6, 5 и 7, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др. „Клиентите на приходната администрация могат с персоналния си код да проверят и имат ли задължения  към външни взискатели – КАТ, Митници, съдилища, РЗИ , НОИ и др. Ако установят, че в данъчноосигурителната си сметка имат задължение, което вече са платили по сметка на взискател, то е необходимо да се свържат с публичен изпълнител, за да може служебно дългът да бъде отписан", допълни още директорът на приходната администрация в Кърджали.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.