„Здравейтe, искаме да ви сигнализираме за една необичайна практика, даже беззаконие.
В събота четирима души отидохме да обядваме в ресторант "Моби Дик". Каква беше изненадата ни, когато поискахме сметката . Разглеждайки касовия бон, накрая на сметката беше добавена такса "СЕРВИЗ" 5%.
На 50 години съм и не съм виждал такава такса никъде другаде“, се казва в писмо до 24rodopi.com на кърджалийци. 4-мата настояват за бърза реакция на Комисията за защита на потребителите, а така също и на проверка на заведението от НАП и Инспекцията по труда.
Редакционна проверка установи, че законите у нас забраняват да се начислява допълнително сервиз в заведенията. В чужбина, ако има определен процент за сервиз, то той винаги е изписан на всяка страница в менюто.
Ако в сметката ви има допълнителни сервизни такси, клиентите трябва да знаят, че те са форма на бакшиш и вие спокойно може да не го плащате. Това обаче се отнася за заведение в чужбина!
В случая с „Моби Дик“, вие ще решите дали да отидете в същото заведение.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

55 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/4/17 12:54

    Naistina e taka i men me precakaha proverkaaaaaaaa

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/4/17 13:00

    Таксата я има от както същестува тая щайга,а вие посетители продължвайте да пълните джоба на тоя агуптянин мръсен

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/4/17 13:02

    Ма вие луди ли сте, как ще плащате такса сервиз, това си е бакшиш, ако искам ще дам, ако не искам няма да дам. Хайде сега го спукайте този нахалник от проверки да видим на какво основание иска бакшиши.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/4/17 13:03

    Не се наяде този

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/4/17 13:04

    Щом е незаконно,с касовата бележка подават сигнал в КЗП и им правят проверка и така !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/4/17 13:10

    Сега дават такива бележки защото узаконяват бакшиша.Иначе там и на много други места въообще не издават никакви касови белеежки. защо. защото данъчните са обвързани изцяло с заведенията и магазините. Напълно е излишна тази служба за проверките. тряьбва друг механизъм да се измисли или проверки от други окръзи.всичко е мафия.останалота е пълна заблуда.но за ктого...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/4/17 13:12

    Тази практика в "Моби дик" е много отдавна.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/4/17 13:13

    Не съм стъпвал там, няма и да стъпя, ама явно балъците, които ядат там да много.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/4/17 13:13

    Човекът си плаща данъци за тези 5%, щом като са в касовия бон. Да сте чували на бакшиш да се пращат данъци?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/4/17 13:14

    Като е незаконно НАП правят проверки, КЗП не знам каква работа ще свърши в случая, но е редно да се самосезират всички, даже и РЗИ.

    ОтговорИзтриване
  11. Фискален Бон3/4/17 13:15

    Незаконно не е само сумата която се иска за сервиз но и самата бележка не е ФИСКАЛЕН БОН !!! Това е по-голямо нарушение сравнение с такса сервиз. Това най вероятно е практика при този, по тази начин си укрива данъци и си работи в сивия сектор както му е кеф.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/4/17 13:18

    Алууууу изборите минаха и кой ял евтино кюфте и кебабче от каучук...безплатно сиренето само в капана....от 1 април има скок на газта-28%,на тока и това ще рече на всичкооо...да ви е честит филма Винету-3 епизод

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/4/17 13:23

    Не съм ходил там и не знам какво е заведението, но сметката си е напълно нормална за 4 човека , поне така се вижда от касовата бележка,иди където и да е и си поръчай шаран , салата и безалкохолно да видиш колко ще платиш... а за 2 -та лева бакшиш, абе що за хора сте , ще направиш 50 лева сметка и няма да оставиш 2 лева на сервитьора, е това никога не съм го разбирал...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/4/17 13:27

    Най интересното е че им прибирал бакшиша на сервитьорите ачмонек е тоя

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/4/17 13:33

    А бе хора, вие в ред ли сте? Просто е незаконно начисляването на бакшиша към сметката! В крайна сметка човек ако иска ще даде, ако иска няма да даде. И изобщо не ме интересува дали този си плаща данък на тази такса, тя е НЕЗАКОННА! В даването на бакшиш на ръка няма нищо срамно, в Америка той е в размер на 25% от сметката и никой не пита дали някой декларира тези пари! Бакшишът на фризьори, таксиметрови шофьори, маникюристи, масажисти и т.н. да не би да влиза в касовия бон? Бакшишът никога не е бил облаган с данъци, няма и да бъде. Хората работят на минимални заплати, вие им завидяхте за няколкото лева бакшиш дето изкарват. Който мисли, че е лесно, да ходи да се пробва. Но няма как бакшишът да се включва в цената на бона. Ако не платя, какво става, а? Ще ме набият ли? Ще си платя точно само консумацията и ще си тръгна като едното нищо, пък този отворко да си плаща данъци, колкото иска. Аз давам бакшиш на сервитьора, който ме обслужва. А хитрецът Ангел май така се опитва да изкара заплатите на хората в кухнята, кой знае за какви мизерни заплати работят там.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен3/4/17 13:34

    Тази сметка в Механа"Родопчани"ще бъде в пъти по-вече.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен3/4/17 13:43

    До сега не съм чул някакъв политик, кмет, данъчен инспектор, прокурор, съдия, шеф на МВР и т.н да са влязли в затвора макар че те правят най големите далавери. Абсолютно нищо няма да се случи. Пак прах в очите на хората

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен3/4/17 13:48

    Тази хвърчаща бележчица нищо не значи и не обвързва никой с никакво плащане или с каквото и да било. Това е все едно да питате сервитьора колко ви е сметката дотук и той да ви каже. Естествено петте процента ако не са обявени на видно място в ЦЕНОРАЗПИСА и менюто и не са записани до всяка цена в менюто, не е задължително да се плащат. А защо просто не се вкарат тези пет процента в цената е загадка. Иначе има логика, на много места т.нар бакшиш е узаконен и е задължителен. ДАЙТЕ КАСОВАТА БЕЛЕЖКА!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен3/4/17 14:11

    някой сеща ли къде се изхвърлят остатъците от храната както и л....та от тоалетните, ако не знаете те текат право в язовира и изхранват вашето меню от шаран който си поръчвате.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен3/4/17 14:13

    Сезона започна и понеже това е най-оборотното заведение на язовира някой се опитва да му направи мръсно на човека.Щом го посещават хора от цяла България значи са доволни.На повечето места и касови бележки не издават и за тази сметка ще платят поне 10-20 % повече.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен3/4/17 14:20

    TOZI SERVIZ E POVE4E OT 10 GODINI


    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен3/4/17 15:06

    Ako ne va ottirva nedeyte da hodite stoy si u doma

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен3/4/17 15:07

    Pardon, kolko grama, broiki i kakav e v menuto Service i po kakva edinichna cena - gram, minuta, s floralni motivi, gravuri... ?!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен3/4/17 15:21

    Този е обвързан с данъчни,полиция и всички проверяващи институции. Всички ядат и пият без да плащат.каква проверка очаквате.Нали от тези проценти трябва да черпи, пък ако не ви харесва не ходете.Аз не ходя там и не пращам проценти.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен3/4/17 15:33

    dano da potine nay skoro vreme sas sopstvenika zadno BOKLUUUUKKKK

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен3/4/17 16:33

    Ангел да не забравя че навремето беше спасен от моят дядо и той го знае много добре и веднъж като отидохме при него и потърсихме места той ми каза, че няма. От тогава повече не съм стъпвал там. Няма чо-
    вещина у него. Нека си остане такъв какъвто е.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен3/4/17 16:38

    Спорът е излишен. Ако е законно здраве да е, но ако е незаконно да си понесе последствията. Вярно е че практиката е от много години но вече се размириса и макар много от шефовете на проверяващите институции да хапват там, време е да се размърдат и да си заслужат заплатите.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен3/4/17 16:51

    В Мобидик ползват вода директно от язовира за кафе , приготвяне на храна и пр.РЗИ отдавна трябваше да ги затвори , но сухото върви , а тарода се прави та баровец .

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен3/4/17 16:52

    Абе разбирачи такса сервиз или бакшиш плащаш ако ти е кеф и си доволен, всичко друго е ала бала.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен3/4/17 16:54

    Най-глупавото е,че глупавите помаци от МобиДик дори взимат бакшишите на сервитьорите,а после ги разделят на целия персонал по 5 лв,там като работех си взимах бакшиша,най-забавното е когато се напие се мисли за големия "МЪЖ" и само псува хората. А,пък сина му Мариан е пълна скръб нищо нестава от него.....

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен3/4/17 17:21

    Който няма пари да си стои вкъщи и да си готви.
    Хем ще искат да хапнат на кораба хем няма да плащат сервиз.

    ОтговорИзтриване
  32. Sobstvenika e golyama aclama znam go

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен3/4/17 17:39


    Касова Бележка (Фискален Бон)

    Касова Бележка (Фискален Бон)

    1. ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

    Касовата Бележка (Фискалният Бон) е първичен счетоводен документ, който се издава задължително за всяко отделно плащане в брой по доставка на стока или услуга, независимо дали за тази доставка е издадена Фактура. Изключенията от това правило са плащания в брой на нотариус, адвокат или други свободни професии.

    2. РЕКВИЗИТИ

    2.1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ

    наименование и адрес за кореспонденция на лицето;
    наименование и адрес на търговския обект, а когато не е налице стационарен обект с текст "БЕЗ СТАЦИОНАРЕН ОБЕКТ";
    пореден номер на касовата бележка;
    единен идентификационен код по БУЛСТАТ на лицето;
    идентификационен номер по ЗДДС за регистрираните по ЗДДС лица;
    име или номер на касиера;
    наименование, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги;
    обща сума за плащане;
    дата и час на издаване;
    текст "ФИСКАЛЕН БОН";
    индивидуални номера на ФУ и фискалната памет;
    номер касово място за лицата, работещи с контролна лента на електронен носител.

    2.2. ДОПЪЛНИТЕЛНИ НАСТРОЙКИ

    Лицата са длъжни да регистрират всяка продажба на стока или услуга по данъчни групи според вида на продажбите, независимо дали са регистрирани или не по ЗДДС:
    - група "А" - за стоки и услуги, продажбите на които са освободени от облагане с данък, за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 0 % ДДС, както и за продажби, за които не се начислява ДДС;
    - група "Б" - за стоки и услуги, продажбите на които се облагат с 20 % данък върху добавената стойност;
    - група "В" - за продажби на течни горива чрез измервателни средства за разход на течни горива;
    - група "Г" - за стоки и услуги, продажбите на които се облагат със 7 % данък върху добавената стойност.
    Задължително се програмират и регистрират с наименование и единична цена като отделни артикули стоките или услугите:
    - отнасящи се към данъчна група А;
    - с фиксирани цени в нормативен акт;
    - представляващи горива, продавани чрез одобрени средства за измерване на разход.

    ТОВА Е КАСОВА БЕЛЕЖКА !!

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен3/4/17 17:39

    Най-глупавото е,че глупавите помаци от МобиДик дори взимат бакшишите на сервитьорите,а после ги разделят на целия персонал по 5 лв,там като работех си взимах бакшиша,най-забавното е когато се напие се мисли за големия "МЪЖ" и само псува хората. А,пък сина му Мариан е пълна скръб нищо нестава от него..... Модераторче,защо не ми одобряваш коментара? да не сте роднини?

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен3/4/17 17:49

    На институциите им се плаща от частниците да си мълчат или да ги предупреждават, когато тръгват на проверки от НОИ, ХЕИ и КАТ...!

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен3/4/17 18:12

    Аз пик платих за 120 лв.5лв сервиз....

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен3/4/17 18:29

    В рибната кръчма в Черноочене само 4кг шаран ти взимат 50лв. 12лв на кило!

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен3/4/17 18:34

    Злобата и зависта са единственните неща .които могат да обединят хората от тоя град.Мишоци и нещастници,работещи за по 700-800 лв на месец не могат да понесат ,че някои печели и му върви бизнеса.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен3/4/17 18:42

    Vie may v Drugå darjava v drug ne ste sednali na zavedenie yazi moda go ima otdavna be Hora koy ve jiveete Vie. Spqshti kukliii

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен3/4/17 19:28

    4'ма души 48 лв. и то обяд , много ли ти се видяха , ами тогава
    обядвай с баничка!

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен3/4/17 19:42

    Абе какво кат не е незаконно тоз процент може да е нна белешката но никой не ви задължава да го плащате аз съм бил много пъти там и кат попитах какъв е този процент ми отвърнаха не си длъжен да го плащаш то се разпределя за кухнята и на сервитйорите то не се крие то е на белешката всеки го вижда и ако иска го плаща ако ли не си плаща сметката

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен3/4/17 19:53

    17:39 а ти ако си много умен няма да си сервитьор а нещо друго ;)

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен3/4/17 20:23

    Е що да е незаконно?В Англия е 12,5% Политика на заведението, а пък и ние българите искаме да ни обслужват като лордове,но да не платим стотинка.А и също така много Кърджалийци които познавам като седнат в заведение поведението към обслужващия персонал е доста арогантно,особено

    ОтговорИзтриване
  44. Когато бях малка/ ученичка работех там... първо хигиената е под всякаква критика, остатъците от пържените картофи ги събираха в кофа, от която след това слагаха нови порции на нови клиенти, като практиката беше да ги "почистват" от сиренето и да ги притоплят... гнусотия голяма... второ сервитьорите нямахме право на бакшиш освен ако не е точно 5.00 лв... ако е 4,99 или 5,01 швфовете ни вЗимаха бакшиша и на края на седмицата ни даваха някакъв минимален % от него... което също е незаконно... относно тази такса.. също я имаше и тогава и другото което е половината работят без договори там а с женската част от персонала, шефът се държеше изключително предизвикателно... за мое щастие 1 седмица работа ми беше достатъчна да разбера ЧЕ НЯМА ДА СТЪПЯ ПОВЕЧЕ ТАМ, ДОРИ И КАТО КЛИЕНТ!!! Моля проверете ги!!!

    ОтговорИзтриване
  45. Анонимен3/4/17 23:40

    Ангеле, мишок смотан да беше си останал обесен алчно копеле! Наистина данъчни ,ченгета и всеки от който този мишок зависи по някакъв начин ,плюскат и пият без пари Малограмажните му порции са под всякаква критика.Години наред замърсява водата на язовира с помия ,но хиените от ХЕИ си затварят очите.Не е ясно по силата на какво този мишок се е натресъл там от десетилетия.Колкото до това че ползва вода от язовира за кафе и за миене на съдовете ,да знаете че не е само той .Дори прехваленият Главатарски хан няма прекаран водопровод за питейна вода.Боклуци, пълни измамници и алчни гъзове. търгаши.

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен4/4/17 07:06

    Алооооо вие в кой град живеете? Този сервиз в "Моби Дик" го има от около 15 години почти,с тази разлика че преди беше такса сервиз 2% ама явно са го увеличили на 5%

    ОтговорИзтриване
  47. Анонимен4/4/17 09:51

    Виолета- все още се държи така с момичетата,аз когато работех там дори си позволяваше да опипва колежките,но не му се получаваха нещата,деба и дъртия пергиж.... Щом заглежда и снаха си,направете си сметката къв боклук е....

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен4/4/17 10:27

    Яжте в мръсните чинии, дето се мият в реката, където ви отива пикнята! Яжте им претоплените боклуци и лимони от 1 месец! Квото остане от твойта порция , слагат на следващия! Всички що е бакшиш се прибира от шефа, а тая такса плаща мизерните заплати!
    Ходете пак в плаващия контейнер! Шефа като не го слуша някое от кучетата му го отстрелва и го хвърля в гората! Опипва сервитьорките и бие жена си!(обществена тайна) Само туристите не знаят!

    ОтговорИзтриване
  49. Анонимен4/4/17 12:04

    Че бие жена си, бие я ама и тя е една овца, нямам си идея как го търпи изобщо. Вече не ги убива кучетата, а ги тормози като ги оставя гладни за 2/3 дни. Аз се чудя, как може да има хора които работят там в тази мизерия.....

    ОтговорИзтриване
  50. Анонимен4/4/17 14:42

    Ужас, от този всичко може да се очаква - престъпник с много връзки! Явно контролните органи дремят или си затварят очите.

    ОтговорИзтриване
  51. Анонимен4/4/17 22:50

    Много заблудени хора на този свят имало. Това е плод на конкуренцията на този ресторант . Шопите са в основата на всичко. Аз редовно посещавам Моби Дик и знам ,че обслужването е на ниво.А що се отнася до собственика ме е посрещал винаги като човек. Там пикантни неща от "кухнята " не знам и не ме вълнува. И за водата на кафе машината и кухнята са 100 % питейна.Много злоба има тука

    ОтговорИзтриване
  52. Анонимен5/4/17 14:42

    Естествено е конкуренция. Та нали скоро ще има купон Джулайморинг. Нали гладните братя от кораба тряя да плюскат,а това един от добрите вариянти

    ОтговорИзтриване
  53. Анонимен5/4/17 15:52

    Хайдееее сега тука, докато ей така си плямпаме без нищичко да разбираме, да стигнем и до Джулай. Коя изкривена кратуна си мисли, че някой не печели от Джулай? Сигурно и общината е намесена в този скандал, че и тя финансира музикантите. Ей много ви е хубаво, когато някой е в устите на хората, пък ако можете и друг да вкарате в скандала, работата заспа. Всеки си е отговорен пред съвестта - за действията и за думите!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.