По случай 110-годишнината от рождението на световноизвестния писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Али, от 18 до 20 май в Ардино ще се проведе Международен симпозиум на тема „Сабахаттин Али и литературата в България и на Балканите". Организатори на значимата културна проява са Община Ардино и фондация „Турска литература в Кипър, на Балканите и в Евразия" (КЪБАТЕК), с подкрепата на Министерството на културата.
Това ще бъде първото в историята на Ардино научно събитие, което ще се проведе в родното място на писателя-хуманист. Почетен председател на Организационния комитет е кметът на Община Ардино Ресми Мурад.
„Целта на симпозиума е засвидетелстване от страна на жителите на родния му град Ардино на почит към паметта на Сабахаттин Али, популяризиране на дълбоко реалистичното му творчество сред днешните поколения, за тяхното ценностно и духовно извисяване. Симпозиумът ще допринесе за задълбочаване на изследванията върху богатото творческо наследство на Сабахаттин Али и за утвърждаване на културното сътрудничество на Балканите", сподели кметът Ресми Мурад.
В симпозиума ще участват учени и писатели от България (от Институт „Балканистика" при БАН, ПУ „Паисий Хилендарски", Шуменския университет „К. Преславски"), Турция (Анкарския университет), Холандия, Руската федерация (Санкт-Петербургския университет), Кипър (Американски университет), Азербайджан. Очаква се културната проява да бъде посетена и от длъжностни лица от Министерството на културата, представители на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси при Министерския съвет, Фондация „Междуетническа инициатива" и Сдружение „Толерантност".
Предвижда се издаване на Сборник с представените на Симпозиума доклади и научни съобщения, който ще бъде предоставен на културните и образователните институции.
Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/4/17 17:46

    Велик писател!!!

    ОтговорИзтриване
  2. zaferiyus19/4/17 20:43

    Един съвет към коментаторите в сайта на ДОСТ.
    Не пишете коментари там.
    Коментарите се изтриват.
    Само ще си загубите времето.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/4/17 08:37

    Зафериусее, ти си единственият, който пише коментари там, нали тъй "Местан аго"

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.