Реджеп Тайип Ердоган може да бъде президент на Турция до 2029 година, като 18-те поправки на Конституцията му дават правомощия почти като на султан. Половин Турция искат едноличен режим, но другата половина е за запазване на парламентарната демокрация. Малката преднина е за Ердоган, но опозицията иска повторно преброяване на бюлетините.
Това може да се каже за резултатите от проведения референдум при 100 на сто преброени бюлетини.
За исканите от Ердоган поправки са гласували 51,36 на сто от избирателите. С "Не" са гласували 48,74 процента.
Висшият избирателен съвет ще обяви официални резултати в рамките на 11 дни, но председателят му обяви, че гласовете "Да" са повече от "Не".
В Анкара, Истанбул и Измир, както и в европейската част на Турция, Ердоган губи подкрепа.
Според опозиционни лидери, това са най-фалшифицираните избори досега в Турция. 
В петък Ердоган каза, че по последни проучвания той ще получи подкрепата на 55-60 на сто от гласувалите.
Следващите президентски избори в Турция са през 2019 година и Ердоган се надява да ги спечели и да управлява два мандата - до 2029 година.
Основната опозиционна партия в Турция – основаната от Кемал Ататюрк Републиканска народна партия (CHP), ще поиска ново преброяване на близо 60 % от бюлетините.
Предвижданите изменения в конституцията ще дадат изключителна власт в ръцете на държавния глава. Поправките, които са 18 на брой, но засягат още редица членове в конституцията и така реално стават повече от петдесет, бяха обсъдени в Меджлиса и приети с гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение с лидер Девлет Бахчели, който поддържа президента Ердоган.
Съгласно готвените конституционни промени броят на народните представители се увеличава от 550 на 600, а възрастовата граница за кандидат-депутатите се сваля от 25 на 18 г.
Изборите за парламент и президент ще се провеждат веднъж на пет години в един ден.
Президентът, който ще има петгодишен мандат, ще остане лидер на партията, която го е излъчила.
Кандидати за президент ще могат да издигат партии, които са спечелили най-малко 5% от валидните гласове на последните избори, както и със сто хиляди подписа на хора, имащи право на глас.
Новата система възлага изпълнителната власт на президента, а постът министър-председател престава да съществува. Кабинетът също ще се назначава от президента, който ще може да назначава и да освобождава от длъжност и своите вицепрезиденти.
Меджлисът ще може да инициира разследване срещу президента, вицепрезидентите и министрите. За целта ще са нужни гласовете на 301 депутати. За придвижването на разследването към Върховния съд обаче ще са нужни гласовете на 401 депутати.
Меджлисът няма да може да инициира вот на недоверие.
Президентът ще може да издава декрети относно правомощията му в изпълнителната власт. Законите ще се изработват в Меджлиса.
Единственият законопроект, който президентът ще внася, е свързан с бюджета на страната.
Президентът ще може да обявява извънредно положение. По време на извънредното положение той ще има неограничени правомощия.
Президентът ще може да разпуска кабинета.
Меджлисът ще може да насрочва предсрочни парламентарни избори, като за целта ще са необходими гласовете на 360 депутати.
24rodopi.com
В България масово гласуваха с "Не" - четете тук

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

40 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/4/17 19:02

    и в кой сайт за излезнали тези резултати до 21часа е забранено да излизат каквито е да е резултати в Турция даже и предположениея

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/4/17 19:06

    Честито на депесарите!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/4/17 19:07

    Турците казаха Hayir на Кемал Ататюрк! Жалко!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/4/17 19:15

    И каква е тая демокрация по Ердогански може би (смях )

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/4/17 19:18

    Да има навсякъде фалшификатция,и при нас имаше,никой не гледа какво казваш,може би говориш най доброто но нете слушат,гледат кой дава повече пари и там гласуват

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/4/17 19:24

    да спасим България...како стана

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/4/17 19:40

    Na 5 godini ima prezidentski izbori nedeyte se prayte na ludi

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/4/17 20:08

    Референдум е когато поне 80% гласуват със "ДА", а не 50/50

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/4/17 20:35

    Opaaa DPS ko she pray say?!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/4/17 20:36

    Най малко 5% сахтекярлък и 10% джахиллик. Честито!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/4/17 20:41

    19.24 И как ще спасяваш България?Те сега турците трябва да се спасяват.Да не мислиш,че интелигентните,умните,наистина демократичните ще оцелеят?На Ердоган умни не му трябват............кат на нашия ББ.Кадърното ще изчезне към Англия или Германия.Ако пък не изчезнат или ще мълчат и изпълняват,или ... затворите още не са пълни.А такива като тебе ще се чудят себе си как да спасяват.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/4/17 20:44

    Браво на Ердоган! Браво на избирателите, които предпочетоха да бранят родината си, да бранят честта си! Нека лидерът на столетието да управлява още 30 години, та да въздигне още повече Турция! Нека сега Европа, Америка, Русия да целунат ръката му, защото тази ръка, която не можеш да счупиш, трябва да я целунеш. Нека го провъзгласят за султан, той това го заслужава, след всичко що стори в името на просперитета на държавата си! И аз си пожелавам на България един такъв достоен лидер- нима няма да сме по-добре?!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/4/17 20:46

    А бе, неграмотници нискочели, ДПС е партия в България, а не в Турция, така че не се радвайте предварително. ДПС ще си я има, вие мислете в Турция какво ще правите, не мислете ДПС какво ще прави. Роби прости!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/4/17 20:50

    Нова Турция е на Ердоган и точка.стара Турция може би е бил на друг но внимавайте Е БИЛ на времето.Единия случай е в минало число вие гледайте в днешно на кой е защото благодарение на ЕРДОГАН има ред, законност,развитие,равноправно, непреклонима сила,решителност, смелост, по добър стандарт на живот и най качествената здравословна система..тези които казват не на Ердоган то точно тези индивиди се възползват най вече от Ердоган и първи тичат по банкоматите да си дръпнат увеличените заплати и пенсии и хоп след което с цяла тава капама се снимат и айде по фейсбука снимките все едно другите команди ядат и после с не гласуват. .те ако не са продадени евтинии за десятки левове нямаше да се продадат и на агента ПАВЕЛ

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/4/17 20:54

    Как може да пускате такава новина? Първо Ердоган няма как да управлява до 2029г., защото през 2019г. ще има избори за президент и не е ясно кой ще ги спечели. Друго важно нещо е, че голяма държава се управлява с твърда ръка. Защо Русия, САЩ, Франция и др. държави са президентски помислете малко? А знаете ли защо ДПС мрази Ердоган, защото преди няколко години на границата бяха хванати няколко тира с цигари, а контрабандните цигари нали знаете на кого бяха - естествено на Пеевски (ДПС). Rodopi24 престанете да манипулирате народа!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен16/4/17 20:59

    sled edna godina shte vidite i v balgaria shte se povdigne vaprosa za prezidentska republika i koeto e nay-dobre, a ne prez godina da vlizat po 240 gladnika vtozi nishto ne rabotesht p-t,no pak strashno skapo struvasht na gorkia beden narod,za tova kato se vidi pri vsichki polojenia polojitelnia efekt v tr vednaga shte se postavi vaprosa i v bg pomnete mi dumata

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен16/4/17 21:10

    Прогресивно мислещите турци са много повече, но нали никой не се съмнява, че този референдум ще бъде манипулиран, така че Ердоган да излезе победител. Само дето победата му според мен и прогресивната общественост по света е пирова. Референдумът би бил наистина победа при не по-малко от 70-80% подкрепа. Няколко процента разлика си е чиста загуба за управляващата партия и по -специално за Ердоган. Зафериус да си навре турското знаме отзад в знак на радост сега.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен16/4/17 21:15

    Редакция пуснете коментарите!Май и вие почнахте да треперите.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен16/4/17 21:20

    Референдума на СЛАВИ валиден ли е?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен16/4/17 21:21

    20.54 часа Какво се правиш наумен бе, много ясно, че Ердоган ще "спечели" изборите. Народ под ботуш най-лесно се манипулира. Не било ясно кой ще спечели, това е мисъл само в твоята глава. Да сме живи и здрави пак ще си говорим кой ще управлява Турция през следващите 10 години. Ако не знаеш, промените в конституцията влизат в сила през 2019 година, когато ще има избори за президент в страната.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен16/4/17 21:25

    Не разбирам защо се радват някои хора... от графиката ясно вижда, че регионите където Ердоган печели са с най-неграмотното и ислямизиращо се население. В европейската и светска част на Турция, Ердоган губи....какво ви говори това? Освен това ми прави впечатление, че хората коментиращи тук в полза на Ердоган, респективно и за ДОСТ, са изключително неграмотни

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен16/4/17 21:48

    50,98 % Не
    Това съобщават от CHP, но Ислямската държава на Ердоган са фалшифицирали и държат медиите затова дават лъжлива информация.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен16/4/17 22:12

    Deiba pusnete komentarite

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен16/4/17 22:26

    До 21:21 В момента кой управлява? Ердоган не прави ли каквото си иска и сега. Аз съм на мнение, че това е най-добрия вариант за Турция - президентска държава. Дано Ердоган да спечели изборите през 2019г.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен16/4/17 22:54

    Какви са тези диаграми на турски език?!Ние в България ли се намираме или в турция редакцията?

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен16/4/17 23:45

    Да е жив и здрав и още 100 години да живее Ердоган нека АЛЛАХ и народа го закрилят.
    Всеки ще е от полза от неговото съществуване независимо от нация или религия независимо от Турция ли си или от Българи или от Африка.
    РЕДЖЕП ТАЙЙИП ЕРДОГАН е световен лидер и светът има нужда от такъв лидер защото в момента липсва. Тероризъм, войни,корупции, потъпкване на правата на по слабите народи и гаврене с човечеството са превзели света навсякъде и затова неказваме МУ МИСЛИМ ДОБРОТО И СЕ МОЛИМ ЗА НЕГО ТАКА КАКТО НЕ СМЕ ПРАВИЛИ ЗА ДРУГ ЗАЩОТО ТОЙ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ СПАСИТЕЛ И ОБЕДИНИТЕЛ ДНЕС

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен17/4/17 01:25

    Erdogan cok yasa, Turkiye cok yasa, turk milleti cok yasa...

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен17/4/17 01:54

    Тежко и горко на турците...Чакат ги тежки и кървави години....но какво то сам си направиш, никой друг не може да ти го направи

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен17/4/17 07:11

    Ne placi na cujd grob ot 13 godini Turcia se razviva kato ikonomiceska socialna darjava kade po sveta ima pensioneri na 45 godini V Evropa sim jivyal i vsicki emigranti treperyat na kraya na meseca zastoto ne stigat parite za danacite Stavat rob na jilistata si koito gi kupuvat na izplastane zastoto pod naem apartamenti se caka mnogo godini taka e v svecia Naste izselnici v Turcia jiveyat v ray ste kajis zasto togava si v Bilgaria izligah se sega vece e kisno zaradi godinite

    ОтговорИзтриване
  30. Фесов17/4/17 07:43

    Сега какво ще правим, а ?

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен17/4/17 09:14

    Малиии...тези които плюеха срещу Ердоган не мога де ги мисля .

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен17/4/17 09:30

    Дръж се Тюркийе, идва смъртното наказание!

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен17/4/17 12:48

    Преди 25 години умишлено се натякна една напълно фалшива, но политически удобна формулировка за ислямизираното българско население, което беше наречено "български турци". 25 години те бяха политически "клатени" както в България, така и в Турция. Изключителната привилегия на двойното гражданство в Турция им беше предоставена само на тях, но пак за политически цели. На този референдум в Турция, гледайкии вота по райони, май им направиха генерална проверка от кой отбор са- От "Левски" или от "ЦСКА". Никак няма да се учудя ако скоро се "пръкне" ново политическо понятие- "ТУРСКИ БЪЛГАРИ" с еднопосочен билет към Roddy üvey

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен17/4/17 13:10

    Зафериус, сега га потекат пендари златни от чешмите ти, обиди се на бедният - оголял,обосял бг народ(във вашият регион и те да намажат от) ...
    Голям безплатен смех пада.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен17/4/17 13:37

    Погледнете картата на изборите.Хората, които са видели свят, имали са контакт с чужденци, с други държави, учили са, образовали са се, грамотни са, придобили са култура и т.н. са теглили шута на върхушката и на Ердоган.Хората от дивотията, които живеят примитивно, необразовани са и т.н... съответно бяха лесно подведени и манипулирани и за съжаление се събираха повече. Жалко е, че с тях изборите бяха спечелени и те, без да разбират даже какво правят, определиха съдбата на другата, по-интелигентна знаеща половина на народа.Доброто в живота трудно се доказва и е по-слабо от злото...така е...Еволюционно по-висшите системи са по-слаби енергетически. Изборите в Турция са фалшификация, това се вижда с просто око от всички наблюдатели. Те бяха проведени под силен натиск на властта, ограничения и репресии и сътветно при съмнителни условия на гласуване и броене на гласовете.Ясно е като бял ден!
    Оптимизъм има обаче от резултатите при българските турци. В огромната си част в резултат на условията в България, те са образовани, интелигентни, културни, будни и умни хора, политически грамотни и не се подведоха.

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен17/4/17 13:55

    Интересно но факт
    Доган в БГ
    Ердоган в РТурция
    дали има още някой с това име доган или Ердоган да управлява друга държава

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен17/4/17 16:00

    Мдаа, болшинство от прости и неграмотни избиратели - затова са им направили бюлетината в два различни цвята за ДА и НЕ, защото не могат да четат. Ще има май нова мигрантска вълна от Турция към Европа, този път от турската интелигенция?

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен17/4/17 21:05

    16.00Че то остана ли турска интелигенция?Освен в затворите,де.Как тъй султана ги е изтървал?Нищо,сега вече наистина ще ги направят рая.Ама пък сами си го избраха.що ги жалите?Пък оня,дето миговори за Русия и САЩ,че били президенстки републики.Ти бил ли си там да видиш какви ги вършат и Тръмп,и Путин?Защото това,което ще става в Турция при султана занапред,ще е в пъти по-жестоко и от Русия,и от Америка.То и сега е така,ама занапред ще е "законно"

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен17/4/17 22:07

    А ракията ще забрани ли

    ОтговорИзтриване
  40. zaferiyus18/4/17 08:56

    Ердоган спечели но резултатът е един на един.
    Мисля че нещата няма да вървят на добро.
    България може да се възползва от проблемите в Турция.
    Сега десетки хиляди Бизнесмени и Интелектуалци ще напуснат Турция и ще търсят убежище.
    България ако даде визи по улеснена процедура те може да останат у нас.
    Запада им дава визи до 24 часа и ги прибира.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.