www.24rodopi.com

Изселници и гурбетчии ще могат да гласуват за депутати и кметове само ако са се върнали 90 дни преди деня за пускане на бюлетини

вторник, април 433коментара

Ако партия използва служители на вероизповеданията за агитация, тя ще бъде заличена от ЦИК

Гурбетчиите и изселниците ще могат да избират депутати и кметове само при едно условие – 90 дни преди вота да са се върнали в България. Уседналост за всички избори. Това предвиждат предложения за законодателни промени в Закона за българското гражданство, като се правят промени и в Закона за вероизповеданията, и в Закона за политическите партии, и в Изборния кодекс. Те са публикувани на сайта на Министерството на правосъдието за обсъждане.
Според предвижданите изменения, за да гласуват, избирателите трябва да са живели най-малко три месеца в България. Към момента подобно изискване имаше за местните избори и за изборите за Европарламент. Темата „Уседналост“ стана актуална по време на последните парламентарни избори заради десетките хиляди изборни туристи, пристигнали от Турция. 
Целта на предлаганите промени е уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани, пише в мотивите.
Ако бъде прието това предложение, на практика всички български граждани, които имат постоянен адрес извън територията на страната, или които през последните три месеца не са били в България, остават без право на глас, пише Клуб З.
Сред предложенията за промени са още да се даде повече власт на главния прокурор да иска от ЦИК мотивирано заличаване регистрацията на партия, коалиция или инициативен комитет, които системно нарушават определени забрани. Като например синдикалните и работодателските организации да не провеждат предизборна агитация на работните си места.
В измененията се предвижда още главният прокурор да иска заличаване от ЦИК, ако в предизборната кампания участват религиозни институции, както и ако агитацията се извършва от служители на вероизповеданията.
В Изборния кодекс се въвежда и нов член, според който всеки кандидат подписва декларация, че ще използва за предизборна агитация само български език, която се представя от партията, коалицията или инициативния комитет пред съответната избирателна комисия при регистрацията на кандидатските листи.
Предлагат се и изменения в Закона за политическите партии, които предвиждат "обособено основание за заличаване на регистрацията на политическа партия от Софийския градски съд, която системно включва религиозни институции и техни представители в политическата и организационна дейност на партията, нейните предизборни кампании и агитация".
В закона за вероизповеданията също се правят промени. Въвеждането на забрана чужди държави да финансират регистрираните в България вероизповедания, като изключение се прави само при сключен междудържавен договор - примерът е с Ватикана и съответно Католическата църква. Запазва се възможност чужди граждани да даряват средства, ако не са сред лицата, заподозрени в тероризъм.
Другите предлагани забрани за вероизповеданията са да получават дарения от политически партии, да получават анонимни дарения в размер над 1000 лв. и да бъдат финансирани от лица, за които има подозрения, че се занимават с тероризъм. Религиозните организации са задължение да водят и регистър на даренията.
24rodopi.com
На снимката: Тези опашки вече няма да ги има...
Изпрати :

+ коментара + 33 коментара

Анонимен
4/4/17 20:47

Няма логика,лица,работещи в чужбина да не гласуват. Те са принудени точно от вас,да работят извън България,далеч от семейство и родина. Не бягайте от отговорност!Вместо да намалите безработицата и да намалите цените, обвинявате хората, които внасят пари от чужбина. Къде се губят толкова доходи от европейските държави,които внасят гурбетчиите??? За тези с двойно гражданство имате право. Не може да гласуват на два фронта. Да изберат държавата, която е приоритет за тях.

Анонимен
4/4/17 21:00

Това трябваше отдавна да го направя !

Анонимен
4/4/17 21:14

Gadni rasisti ,vie varvite s gol guz naopaki ,da vidim kakvo shte dokarate na BG

Анонимен
4/4/17 21:47

Най-сетне държавата взе да работи. Не може хора, живеещи в чужбина да ми определят управниците. Не ме интересува кой и защо е е заминал, ние които сме останали тука да не би да сме малоумни. Искаме ние да си решаваме проблемите, който е избрал чужбина, да си гледа там изборите. Махайте това двойно гражданство!

Анонимен
4/4/17 21:51

21.14 - Първо ако можеш разбира се, си изясни какво означава расист, анадънму будала такъв! Първото и най-елементарно нещо, което трябва да знаеш, че тази дума се отнася за отношението към негрите. Останалото си го прочети в гугъл.

Анонимен
4/4/17 22:01

Ева кво става не напразно са казали че вълка козината си мени но нрава не.президента избран с подкрепата на БСП и служебното му правителството в лицето на министерството на правосъдието си показват истинските си лица това предложение ми напомня малко на маниери на БКП нали социалистите са им наследниците не трябва да изневеряват на партията майка май падежа на резултатите на БСП няма да спре с парламентарните избори

Анонимен
4/4/17 22:20

Тия, упорито и неуморно вървят към самоунищожение!

Анонимен
4/4/17 22:31

Да но да важи и българските граждани които живеят и работя тв ЕвроГейския -- Третополовия Съюз,а не само за Турция,САЩ,Канада,Аляска,Азия.....ако важи само за изселниците ни в Турция жестоко грешитееееееее

Анонимен
4/4/17 23:02

Ще важи за всички страни извън Европейския съюз, 22.31. Като не ти харесва, виж колко е широк света - Америка, Канада, Нова Зеландия, Турция, Марс, Луната и др. А на малоумния дето пак БСП му е виновно ще му кажа същото - свят широк, избери си място, където го няма БСП. Щом искаш да живееш в България, ще трябва да се съобразяваш с желанието на хората.

Анонимен
4/4/17 23:05

наи после....ще я има България.Благодаря ти Господи

Анонимен
4/4/17 23:08

20.47 часа! Ти ако пращаш пари на твоите близки, що не питаш тях къде са парите, ами питаш държавата и търсиш сметка защо не се намаляват цените? Вие дето работите извън страната сте много изглупели тотално. Щом искате да подпомагате държавата, върнете се тук с пари, отворете си фирми, създайте поне по две-три работни места и тогава ще имате право да държите сметка на държавата. Най-лесно е наготово да критикувате и да искате някой да ви намира работа тук. Това е пазарната икономика, нали не искате социализъм, където всеки имаше сигурна работа. Ние работещите тука издържаме всички тези, които не работят, пенсионерите, социално слабите и т.н., така че само ние имаме право на глас и критики. Вие си стойте в чужбина и се правете на големи умници там, където сте.

Анонимен
4/4/17 23:27

otvorih firma i falirah,v grada nqma hora.Ako ne sa gurbrtciite shte umrete ot glad.Nie vnasqme miliardi v ikonomikata na bg

Анонимен
4/4/17 23:46

Абе хей вие несте добре и така черните решават.... Ало ако извън бг не гласуват тотално ще им се ог...те

Анонимен
4/4/17 23:59

Мирише на барут и кръв ,много злоба и омраза се събра в Българското общество и някъде ще избие това,не може за всеки проблем на българите да се обвиняват трудолюбивите граждани от турското малцинство....1989 год хората бяха насила изгонени и пропадналата държава фалира и до ден днешен не може да изплува от дъното още.. От законите на физиката знаем че всяко действие си има противодействие,всеки удар си има контра удар...излиза че 27 години демокрация в БГ е било фалшиво и се продължава с пълна сила да се мачкат малцинствата

Анонимен
5/4/17 00:18

4 /4/1723:08 ako iskas dai si bankovata smetka da pratum parite na tebe tuka gi sabirame po darvetata laybari çakayte na gotovo

Анонимен
5/4/17 02:34

20.47 abe bokluk nie ot cujbina vkarvame miliardi koeto vidiga stokooborata inace ste umreli mishki

Анонимен
5/4/17 06:00

До 23:02 безмозъчно кретенче не си ти човека който ще ни каже колко е широк света и да живея в страна където няма комунистчета .На тези избори народа ви показа жълт картон и останахте с пръст в устата за мераците ви за управление .На следващите избори е ред на обединените глупаци с тримата глупаци които две смислови думи не могат да кажат на кръст тримата събрани в едно нямат умственият потенциал на уличен глупак като теб,но тогава картон а ще е с червен цвят

Анонимен
5/4/17 06:41

До глупака с барута и кръвта: ти какво очакваш, да говорите за втори официален език и насилствена автонономност, а ние българите да седим и да се кланяме ли? Сам го каза - физика. Седнете да научите български, а не да търсите под вола теле. Сами си го направихте това. А да ви е честито!

5/4/17 07:48

Мирише на барут и кръв ,много злоба и омраза се събра в Българското общество и някъде ще избие това,не може за всеки проблем на българите да се обвиняват трудолюбивите граждани от турското малцинство....1989 год хората бяха насила изгонени и пропадналата държава фалира и до ден днешен не може да изплува от дъното още.. От законите на физиката знаем че всяко действие си има противодействие,всеки удар си има контра удар...излиза че 27 години демокрация в БГ е било фалшиво и се продължава с пълна сила да се мачкат малцинствата

Анонимен
5/4/17 09:24

Това ще е така докато хората гласуват от страх.Плашат ги горските,плашат ги водопроводчиците,плашат ги държавните чиновници,назначени по партийна линия.Демократично гласуване няма.Не се прави нищо в интерес на обикновения човек.Минаха изборите,сега ще има някакво правителство,но докога никой не знае.За кефа на Бойко прахосахме милиони,за което трябва да му се търси сметка.

Анонимен
5/4/17 10:01

Към 21:51 от 4.4.17
Когато говориш за расизъм и питаш другите.Какво ще е ако едно мнозинство от негри се отнесе лошо с бели какво ще е.

Анонимен
5/4/17 10:37

Chudesno. Vsichki bg diplomati, atasheta, shafiori, gotvachi, pevci, muzikanti, berachi na jeliazo, konsuli, agenti i drugi v chujbina sa bezglasna bg horova muzika.

Анонимен
5/4/17 10:51

А така!Начукаха ли ви го?!

Анонимен
5/4/17 13:07

и едните и другите са маскари. узакониха си това което можаха и народа страда. все ми е тая. един дол дренки са всичките-стари комунисти. алчни и злобни същества, които искат и нямат наяждане.не се жалваме, а само ви напомням. а и на българите напуснали Родината си НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ДА ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ. виж статистиката. колко народ/български граждани е извън бг и колко народ е гласувал за партии ? . Споко и усмихнат ден!

Анонимен
5/4/17 14:47

Урааааааааааааааааааааааа

Анонимен
5/4/17 15:47

Това ще е така докато хората гласуват от страх.Плашат ги горските,плашат ги водопроводчиците,плашат ги държавните чиновници,назначени по партийна линия.Демократично гласуване няма.Не се прави нищо в интерес на обикновения човек.Минаха изборите,сега ще има някакво правителство,но докога никой не знае.За кефа на Бойко прахосахме милиони,за което трябва да му се търси сметка.

Анонимен
5/4/17 16:03

abe idioti edna vtora nesa glasuvali

Анонимен
5/4/17 16:14

три танкиста, три веселых друга
экипаж машины боевой
танка се кара от симеонов, а двамата
сидеров и каракачанов
приглашение в россию

БУГИ БАРАБАТА

Анонимен
5/4/17 17:18

6.41ние българския го знаем,а ти като не обичаш турците се махай от Кърджали и толкоз....!!!

Анонимен
5/4/17 20:22

Това е поредната заигравка от усетената заплаха от страна на ДПС и БСП. По скоро трябва да заседналост за депутатите, да не могат да бъдат избирани от район в който не са живели последните 5 години. Така няма ди представляват в родните ни мест, такива като Дилянчо, Данчо ментата и други парашутисти.

Анонимен
5/4/17 20:41

Вие,които останахте в България, сте супер връзкари. Мачкайки и подкупвайки се уредихте на работа. Изобщо не си правите труда да се поставите на мястото на безработните. Вашето "правосъдие" остави в мизерия народа. Сития на гладния не вярва.

Анонимен
5/4/17 20:43

На чужд гръб и сто тояги са малко.

Анонимен
10/4/17 20:05

гледам заплахи някакви се сипят кръв щяло да се лее ?

в нормалните държави хората гласуват и тия дето са повече решават

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи