Ако партия използва служители на вероизповеданията за агитация, тя ще бъде заличена от ЦИК

Гурбетчиите и изселниците ще могат да избират депутати и кметове само при едно условие – 90 дни преди вота да са се върнали в България. Уседналост за всички избори. Това предвиждат предложения за законодателни промени в Закона за българското гражданство, като се правят промени и в Закона за вероизповеданията, и в Закона за политическите партии, и в Изборния кодекс. Те са публикувани на сайта на Министерството на правосъдието за обсъждане.
Според предвижданите изменения, за да гласуват, избирателите трябва да са живели най-малко три месеца в България. Към момента подобно изискване имаше за местните избори и за изборите за Европарламент. Темата „Уседналост“ стана актуална по време на последните парламентарни избори заради десетките хиляди изборни туристи, пристигнали от Турция. 
Целта на предлаганите промени е уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани, пише в мотивите.
Ако бъде прието това предложение, на практика всички български граждани, които имат постоянен адрес извън територията на страната, или които през последните три месеца не са били в България, остават без право на глас, пише Клуб З.
Сред предложенията за промени са още да се даде повече власт на главния прокурор да иска от ЦИК мотивирано заличаване регистрацията на партия, коалиция или инициативен комитет, които системно нарушават определени забрани. Като например синдикалните и работодателските организации да не провеждат предизборна агитация на работните си места.
В измененията се предвижда още главният прокурор да иска заличаване от ЦИК, ако в предизборната кампания участват религиозни институции, както и ако агитацията се извършва от служители на вероизповеданията.
В Изборния кодекс се въвежда и нов член, според който всеки кандидат подписва декларация, че ще използва за предизборна агитация само български език, която се представя от партията, коалицията или инициативния комитет пред съответната избирателна комисия при регистрацията на кандидатските листи.
Предлагат се и изменения в Закона за политическите партии, които предвиждат "обособено основание за заличаване на регистрацията на политическа партия от Софийския градски съд, която системно включва религиозни институции и техни представители в политическата и организационна дейност на партията, нейните предизборни кампании и агитация".
В закона за вероизповеданията също се правят промени. Въвеждането на забрана чужди държави да финансират регистрираните в България вероизповедания, като изключение се прави само при сключен междудържавен договор - примерът е с Ватикана и съответно Католическата църква. Запазва се възможност чужди граждани да даряват средства, ако не са сред лицата, заподозрени в тероризъм.
Другите предлагани забрани за вероизповеданията са да получават дарения от политически партии, да получават анонимни дарения в размер над 1000 лв. и да бъдат финансирани от лица, за които има подозрения, че се занимават с тероризъм. Религиозните организации са задължение да водят и регистър на даренията.
24rodopi.com
На снимката: Тези опашки вече няма да ги има...
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

33 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/4/17 20:47

    Няма логика,лица,работещи в чужбина да не гласуват. Те са принудени точно от вас,да работят извън България,далеч от семейство и родина. Не бягайте от отговорност!Вместо да намалите безработицата и да намалите цените, обвинявате хората, които внасят пари от чужбина. Къде се губят толкова доходи от европейските държави,които внасят гурбетчиите??? За тези с двойно гражданство имате право. Не може да гласуват на два фронта. Да изберат държавата, която е приоритет за тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/4/17 21:00

    Това трябваше отдавна да го направя !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/4/17 21:14

    Gadni rasisti ,vie varvite s gol guz naopaki ,da vidim kakvo shte dokarate na BG

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/4/17 21:47

    Най-сетне държавата взе да работи. Не може хора, живеещи в чужбина да ми определят управниците. Не ме интересува кой и защо е е заминал, ние които сме останали тука да не би да сме малоумни. Искаме ние да си решаваме проблемите, който е избрал чужбина, да си гледа там изборите. Махайте това двойно гражданство!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/4/17 21:51

    21.14 - Първо ако можеш разбира се, си изясни какво означава расист, анадънму будала такъв! Първото и най-елементарно нещо, което трябва да знаеш, че тази дума се отнася за отношението към негрите. Останалото си го прочети в гугъл.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/4/17 22:01

    Ева кво става не напразно са казали че вълка козината си мени но нрава не.президента избран с подкрепата на БСП и служебното му правителството в лицето на министерството на правосъдието си показват истинските си лица това предложение ми напомня малко на маниери на БКП нали социалистите са им наследниците не трябва да изневеряват на партията майка май падежа на резултатите на БСП няма да спре с парламентарните избори

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/4/17 22:20

    Тия, упорито и неуморно вървят към самоунищожение!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/4/17 22:31

    Да но да важи и българските граждани които живеят и работя тв ЕвроГейския -- Третополовия Съюз,а не само за Турция,САЩ,Канада,Аляска,Азия.....ако важи само за изселниците ни в Турция жестоко грешитееееееее

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/4/17 23:02

    Ще важи за всички страни извън Европейския съюз, 22.31. Като не ти харесва, виж колко е широк света - Америка, Канада, Нова Зеландия, Турция, Марс, Луната и др. А на малоумния дето пак БСП му е виновно ще му кажа същото - свят широк, избери си място, където го няма БСП. Щом искаш да живееш в България, ще трябва да се съобразяваш с желанието на хората.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/4/17 23:05

    наи после....ще я има България.Благодаря ти Господи

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/4/17 23:08

    20.47 часа! Ти ако пращаш пари на твоите близки, що не питаш тях къде са парите, ами питаш държавата и търсиш сметка защо не се намаляват цените? Вие дето работите извън страната сте много изглупели тотално. Щом искате да подпомагате държавата, върнете се тук с пари, отворете си фирми, създайте поне по две-три работни места и тогава ще имате право да държите сметка на държавата. Най-лесно е наготово да критикувате и да искате някой да ви намира работа тук. Това е пазарната икономика, нали не искате социализъм, където всеки имаше сигурна работа. Ние работещите тука издържаме всички тези, които не работят, пенсионерите, социално слабите и т.н., така че само ние имаме право на глас и критики. Вие си стойте в чужбина и се правете на големи умници там, където сте.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/4/17 23:27

    otvorih firma i falirah,v grada nqma hora.Ako ne sa gurbrtciite shte umrete ot glad.Nie vnasqme miliardi v ikonomikata na bg

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/4/17 23:46

    Абе хей вие несте добре и така черните решават.... Ало ако извън бг не гласуват тотално ще им се ог...те

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/4/17 23:59

    Мирише на барут и кръв ,много злоба и омраза се събра в Българското общество и някъде ще избие това,не може за всеки проблем на българите да се обвиняват трудолюбивите граждани от турското малцинство....1989 год хората бяха насила изгонени и пропадналата държава фалира и до ден днешен не може да изплува от дъното още.. От законите на физиката знаем че всяко действие си има противодействие,всеки удар си има контра удар...излиза че 27 години демокрация в БГ е било фалшиво и се продължава с пълна сила да се мачкат малцинствата

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/4/17 00:18

    4 /4/1723:08 ako iskas dai si bankovata smetka da pratum parite na tebe tuka gi sabirame po darvetata laybari çakayte na gotovo

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/4/17 02:34

    20.47 abe bokluk nie ot cujbina vkarvame miliardi koeto vidiga stokooborata inace ste umreli mishki

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен5/4/17 06:00

    До 23:02 безмозъчно кретенче не си ти човека който ще ни каже колко е широк света и да живея в страна където няма комунистчета .На тези избори народа ви показа жълт картон и останахте с пръст в устата за мераците ви за управление .На следващите избори е ред на обединените глупаци с тримата глупаци които две смислови думи не могат да кажат на кръст тримата събрани в едно нямат умственият потенциал на уличен глупак като теб,но тогава картон а ще е с червен цвят

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен5/4/17 06:41

    До глупака с барута и кръвта: ти какво очакваш, да говорите за втори официален език и насилствена автонономност, а ние българите да седим и да се кланяме ли? Сам го каза - физика. Седнете да научите български, а не да търсите под вола теле. Сами си го направихте това. А да ви е честито!

    ОтговорИзтриване
  19. Мирише на барут и кръв ,много злоба и омраза се събра в Българското общество и някъде ще избие това,не може за всеки проблем на българите да се обвиняват трудолюбивите граждани от турското малцинство....1989 год хората бяха насила изгонени и пропадналата държава фалира и до ден днешен не може да изплува от дъното още.. От законите на физиката знаем че всяко действие си има противодействие,всеки удар си има контра удар...излиза че 27 години демокрация в БГ е било фалшиво и се продължава с пълна сила да се мачкат малцинствата

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен5/4/17 09:24

    Това ще е така докато хората гласуват от страх.Плашат ги горските,плашат ги водопроводчиците,плашат ги държавните чиновници,назначени по партийна линия.Демократично гласуване няма.Не се прави нищо в интерес на обикновения човек.Минаха изборите,сега ще има някакво правителство,но докога никой не знае.За кефа на Бойко прахосахме милиони,за което трябва да му се търси сметка.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен5/4/17 10:01

    Към 21:51 от 4.4.17
    Когато говориш за расизъм и питаш другите.Какво ще е ако едно мнозинство от негри се отнесе лошо с бели какво ще е.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен5/4/17 10:37

    Chudesno. Vsichki bg diplomati, atasheta, shafiori, gotvachi, pevci, muzikanti, berachi na jeliazo, konsuli, agenti i drugi v chujbina sa bezglasna bg horova muzika.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен5/4/17 10:51

    А така!Начукаха ли ви го?!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен5/4/17 13:07

    и едните и другите са маскари. узакониха си това което можаха и народа страда. все ми е тая. един дол дренки са всичките-стари комунисти. алчни и злобни същества, които искат и нямат наяждане.не се жалваме, а само ви напомням. а и на българите напуснали Родината си НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ДА ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ. виж статистиката. колко народ/български граждани е извън бг и колко народ е гласувал за партии ? . Споко и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен5/4/17 14:47

    Урааааааааааааааааааааааа

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен5/4/17 15:47

    Това ще е така докато хората гласуват от страх.Плашат ги горските,плашат ги водопроводчиците,плашат ги държавните чиновници,назначени по партийна линия.Демократично гласуване няма.Не се прави нищо в интерес на обикновения човек.Минаха изборите,сега ще има някакво правителство,но докога никой не знае.За кефа на Бойко прахосахме милиони,за което трябва да му се търси сметка.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен5/4/17 16:03

    abe idioti edna vtora nesa glasuvali

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен5/4/17 16:14

    три танкиста, три веселых друга
    экипаж машины боевой
    танка се кара от симеонов, а двамата
    сидеров и каракачанов
    приглашение в россию

    БУГИ БАРАБАТА

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен5/4/17 17:18

    6.41ние българския го знаем,а ти като не обичаш турците се махай от Кърджали и толкоз....!!!

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен5/4/17 20:22

    Това е поредната заигравка от усетената заплаха от страна на ДПС и БСП. По скоро трябва да заседналост за депутатите, да не могат да бъдат избирани от район в който не са живели последните 5 години. Така няма ди представляват в родните ни мест, такива като Дилянчо, Данчо ментата и други парашутисти.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен5/4/17 20:41

    Вие,които останахте в България, сте супер връзкари. Мачкайки и подкупвайки се уредихте на работа. Изобщо не си правите труда да се поставите на мястото на безработните. Вашето "правосъдие" остави в мизерия народа. Сития на гладния не вярва.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен5/4/17 20:43

    На чужд гръб и сто тояги са малко.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен10/4/17 20:05

    гледам заплахи някакви се сипят кръв щяло да се лее ?

    в нормалните държави хората гласуват и тия дето са повече решават

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.