6-ма от Кърджалийско са в затвора в Одрин
Кърджалийка с криминално досие е носела храна на един от най-издирваните гюленисти в Турция – подполковник Али Ерджан. Галя (Гюлер) М. е в затвора в Одрин и ще бъде съдена за участие в група за трафик на членове на терористичната организация FETO/PDY от Турция в България. Това разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени източници.
Галя, която има условна присъда в Кърджали за контрабанда с цигари кърджалийско село. За последно е била в България през ноември м. г. В периода до 10 февруари 2017г. тя била следена от турските спецслужби. Установено е, че няколко пъти е носела храна в жилище в Одрин, където се укривал подполковник Али Ерджан. Галя е с двойно гражданство.
Според нейни близки, Галя е била арестувана по време на мащабна акция срещу група, която помагала на гюленисти, но тя не се е виждала с въпросния подполковник, участник в събитията в нощта на опита за преврат.
Общо 14 души - турски и български граждани, били задържани при спецакция на 10 февруари. Припомняме, че 2-ма от нашенците бяха освободени на 20 февруари. Едва на 24 февруари полицейската дирекция в Одрин и Службата за борба с организираната престъпност даде информация за акцията.
Заловените са помагали на издирвани от Анкара лица, свързани със сочената от официалните турски власти за терористична организация FETO. Те напускали Турция с автомобили на турски дипломатически мисии в Саудитска Арабия, Катар и др. и през България стигали в Западна Европа. Колите били временно спрени от движение по предлог, че ще бъдат продавани извън страната.
По тази схема на 10 февруари е направен опит за бягство на един от уволнените при чистките в Турция служител на Министерството на външните работи. За въпросния мъж имало издадена заповед за арест. При разпитите по-късно нашенците твърдели, че им било казано, че през границата в България ще бъде прекаран учител.
По същото време в Одрин пък е арестуван и подполковник Али Ерджан, за когото има решение на истанбулски съд за задържането му под стража . Той е обвиняван, че участвал в неуспешния метеж срещу Реджеп Тайип Ердоган през юли м. г. След задържането му, Ерджан е признал, че в нощта на опита за преврат е управлявал хеликоптер „Кобра”. В съдебното решение за задържането му се посочва, че именно Ерджан е стрелял с „Кобра” срещу полицаите, които са охранявали главното командване на армията в столицата Анкара. Той също очаквал да бъде прекаран в България.
Турските спецслужби наблюдавали повече от 3 месеца трафикантите. Спецакцията на 10 февруари започнала, когато дипломатическите автомобили направили опит да минат през граничния пункт „Капъ куле”. Единият от тях дори успял да стигне до последната бариера. Последвали обиски на различни места в Одрин. Кърджалийците били арестувани в заведение за хранене, където си поръчали одрински дроб.
Общо 14 били задържаните заподозрени, 9 от тях вече са в затвора. Освен Галя, още 5-ма са от област Кърджали.
Трафикантите планирали да изведат от Турция през границата с България прокурорите Садреттин Саръкая, който е известен с това, че разпитвал шефове на турското разузнаване (МИТ) и Аднан Чимен, както и съдията Дурсун Али Гюндоуду, арестувани на 17 февруари в Истанбул заради връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния метеж през юли м. г.
„Организатор на трафикантската група е турчин от Германия, който се заминава с търговия на автомобили. Кърджалийци, които внасят коли от Германия, се запознали с него там. От задържаните Туни, Ергин, Гюлер (Галя) и още трима кърджалийци са преведени в затвора и ще бъдат съдени като членове на организирана престъпна група. Мустафа и Кязим са освободени, защото нямат нищо със случая.
Както стана ясно, двамата просто са били в неподходящото време с неподходящи хора. Трябва да благодарят на турските спецполицаи, че са си свършили перфектно работата, които са доказали, че Мустафа и Кязим са били на туризъм в Одрин“, коментира пред 24rodopi.com отлично запознат със случая източник.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/4/17 07:18

    Защо цитирате българското име на кадъната?Българка няма да ходи при някакъв миризлив кертик, да му носи храна.Злоупотребявате с етническата ни толерантност.Давате повод на турски "йетита" да се правят на велики е....чи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/4/17 08:36

    Виж ги само по видеото как се крият като мишоци за да ни ги познаят ей уж вървялки и бабайиди от кърджали...в Турция има закони и не сте в кърджали и няма кой да ва спаси .в Турция законите се налагат както е редно и под контрола на диктатора дето му казвате на нашия лидер Ердога и ето защо го обичаме Ердоган се доказа още един път. Ари да ва спасят адвокатките от кърджали.А Галята нещо мърмори ама ще изяде качак цигарите някъде си

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/4/17 12:17

    Ех Туни,Туни видя ли сега какво стана лакомията ти за пари къде те отведе,така е като лъжеш хората и им дължиш пари.Господ забавя,но не забравя.Там ти е мястото.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/4/17 16:05

    Най-накрая тая тъпата Гюлер си намери майстора.На много отворена се правеше ама сега ще седи в кауша.Хитрата сврака с двата крака в батака...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/4/17 16:07

    Koy Tuni e tova?

    ОтговорИзтриване
  6. Гергана Маринова10/4/17 23:32

    От село в града дойде, но си остана селяндур по душа - прост и лаком. Маса хора пропищяха от теб, но и ти сега ще попищиш в кауша. Дано си гледал някой филм за турските затвори, а ако не си - сам ще го видиш!

    ОтговорИзтриване
  7. Мехмед11/4/17 10:39

    Съгласен съм с мнението на Гергана Маринова за мошеника Туни. Аз съм един от потърпевшите от неговите лъжи и лакомия.

    ОтговорИзтриване
  8. Awe misoci kakvo mise pravite ce ste grajdani.takiva bokluci kato vas sa selqni.oste malko bilgarinit e nay velikiyat narod.e we krdci ograbihte cqla dirjava.falsifikatoriste,izmamnici.da ti izboyali oste

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.