Бракониери ловят шарани в размножителния период в яз. „Студен кладенец“ и ги пренасят с бидони в яз. „Даскалово“, за да си хвърлят хайвера там в следващите седмици. Получава се обезрибяване на държавния язовир за сметка на частния. Рибата се лови с мрежи, с търмъци, с така нар. „парашути“ и други начини. В последни три дни, включително и днес подаваме тревожни сигнали до Център 112, но бракониерските набези продължават.
Това заявиха пред 24rodopi.com кърджалийци, които практикуват законен риболов. Те са позиционирани на брега на язовир „Студен кладенец“, до Бентонит и ОЦК.
„Бракониерите се подвизават в района на „Германеца“. Ловят риба тук и си я пускат в техния водоем. Вероятно на това му викат „безплатно зарибяване“, но преди това факт е бракониерството“, допълват те.
Заради хвърлянето на хайвера, риболовът ще бъде забранен след 15 април.
Шаранът (Cyprinus carpio) е сладководна риба, която достига до 120 см на дължина и до 35 кг на тегло. Той е всеяден, като в ранна възраст се храни с планктон и с увеличаване на теглото, преминава към консумиране на различни бентосни организми. По-големите риби ядат и малки рибки поради неспособността да си осигуряват необходимото количество храна. Размножава се през пролетта. В нашите води той намира отлични условия за размножаване и живот. Днес шаранът се отглежда често в язовири и други водоеми.
Високогърбестият шаран има дълги ъглести гръбни перки и четири мустака около устата,с които търси по дъното растения и дребни животинки.Чрез развъждане и селекциониране в продължение на столетия от него са създадени многобройни раси. Особено известни са унгарските шарани, които отстрани имат съвсем малко едри люспи(едролюспест шаран)както и огледалните(голи)шарани.
През май и юни по камъни и водни растения женските шарани хвърлят хайвера си -до 500 000 хайверни зрънца. Малките рибки се отглеждат в плитки, обрасли с растителност басейни. През есента се преместват в по-дълбоки басейни за презимуване.Тук, заровени в тинята са защитени от студа.Теглото на един две-тригодишен шаран достига средно три килограма.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/4/17 17:18

    ИАРА останаха двама души да работвт на цялата област Кърджали

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/4/17 17:21

    Добро утро.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/4/17 18:42

    А какво ще кажете за хората от Стара загора, които живеят до Дарец те са постояно там с мрежите.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/4/17 18:44

    Познавам лично собственика на яз.Даскалово!Не вярвам да бракониерства,човека има язовир за спортен риболов тип "Хвани-пусни",има доста класни риби във водоема и не вярвам да рискува всичко,за да хване шаран по бракониерски начин.Не плюйте по единствения ни останал водоем за спортен риболов на шаран,да не се наложи да бием по 200 км за да упражняваме хобито си.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/4/17 19:11

    4asnicite varite vijte sqka ve4er sa dolnia qzovir

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/4/17 19:59

    Откакто махнаха Миро от ИАРА,нещата вървят само надолу..

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/4/17 23:33

    Пълно е с бракониери всяка вечер в залива на островица,че и през деня.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/4/17 00:04

    Ходя на язовир Даскалово редовно в последните 5 години.Моят личен опит и наблюдиния от този язовир са,че в него има страшно много шарани и едва ли има нужда от зарибяване и то с бракониерска риба при полужение,че всичката уловена риба от Даскалово се връща обратно в язовира.Това твърдение по-горе в публикацията за мен е клевета и ще посъветвам собствениците на язовир Даскалово да си потърсят правата.Само да добавя,че в последните три дни собствениците на яз.Даскалово провеждат състезание на язовира си А не бракониерстват на яз.Студен Кладенец както се твърди по-горе!!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/4/17 00:55

    Mitio baroveca edin ot sobstvenicite na daskalovo.... vsqka goduna mori pone po 200 300 maiki sharani s tarmyka ... ot kakto go nqma miro v qra ... vseki si pravi kakvoto iska ...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/4/17 08:46

    Миро нали сдружене напрви да пази рибата. Пари събрахме и кво прави нищо. едни път не съм го видял да ходи. Да отиват да пазят, не само да приказва. Ония от ИАРА са двама за цялата област - за никъде не стигат. Тука трябват поне 10 човека за да могат да смогнат.
    Да направим протест да назначат още хора и да ходят да пазят язовирите

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/4/17 08:49

    Prodavat gi. Nikyde ne gi puskat

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/4/17 08:56

    Държавата се подиграва с нас. Да оставиш двама души да пазят най-големите язовири в България

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/4/17 11:02

    Кърджали е с най много и най големите язовири в страната, как само двама души ще оставят да ги пазят. Управниците ни са луди. Трябва да протестираме

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен14/4/17 12:14

    Най лесно е да ги пратиш на сигнал е Кирково или Крумовград да им свършат парите за гориво и да ги няма и после правиш каквото си поискаш по язовирите и реките

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.