Охраната от НСО на лидера на ДОСТ Лютви Местан е била свалена вчера. В момента извънпарламентарният политик е пазен от частни гардове, разкриха за 24rodopi.com от ДОСТ.
Държавната охрана е свалена само два часа след като Местан даде пресконференция, на която заяви, че ще иска касиране на изборите и обвини ЦИК, че прескачайки решение на Върховния административен съд, е възпрепятствала правото на вот на стотици български граждани зад граница, пише сайтът „Клуб З“.
Официалното решение за сваляне на охраната е връчено на Местан от офицер на НСО в писмен вид. Обикновено по процедура изпълнението на такива решения се привежда в рамките на няколко дни след връчването им. Не е ясно кога точно е взето решението на комисията, която преценява наличието или отпадането на заплаха на публични лица. Тя се състои от директора на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.
Практика е, че този "триумвират" носи колективна отговорност и не дава информация и обяснения за своите решения, отбелязва сайтът.
В края на 2015 г., когато Местан бе свален от поста лидер на ДПС, охраната му отново бе скоропостижно свалена в деня, в който излезе прословутото слово на почетния председател на движението Ахмед Доган, сложило край на кариерата на настоящия лидер на ДОСТ в ДПС. Тогава Местан се скри в резиденцията на турския посланик в София и остана там две денонощия.
Въпреки обясненията тогава, че Местан не е бил застрашен, след това охраната му бе продължена.
Късно снощи Евгений Михайлов, който бе кандидат за депутат от ДОСТ, е написал следното във фейсбук: „Пресконференцията на ДОСТ наистина свали всички маски и извади много хора от равновесие!!! Днес, НСО, която е на подчинение на (п)резидента Румен Радев, е взела решение за сваляне на охраната на Лютви Местан - председател на ДОСТ“.
Публична реакция или потвърждение от самия Местан до момента няма.
Както вече 24rodopi.com писа, от началото на юли м. г. Лютви Местан е с изключително засилена охрана от НСО. Тогава по оперативен път е постъпила информация за висока степен за опасност за живота на политика. Критичният момент е бил около 7-9 юли миналата година, след Байрама, когато е имало непосредствена опасност за покушение срещу Лютви Местан. По това време той е бил в Кърджали, за да празнува религиозния празник и се наложило лично един от зам.-шефовете на НСО да пристигне в родопския град спешно за да организира защитата му.
"Председателят беше в Момчилград, но често се налагаше да пътува до Кърджали по здравословни причини, лекуваше се", заяви тогава за 24rodopi.com един от най-верните му хора.
Националната служба за охрана (НСО) излезе с официална позиция за свалената охрана на Лютви Местан, без обаче да назове името му.
"На 05 април 2017 г., от 10.00 часа, е проведено заседание на комисията по чл. 23, ал.2 от ЗНСО. Заседанието е насрочено и проведено в съответствие с правилата за работа на комисията.
При насрочване на заседанието началникът на НСО, който е и председател на комисията, не е могъл да знае за предстоящи или очаквани публични прояви на охранявани от службата лица.
При вземане на решения Комисията определя задължително степента на конкретна застрашеност, потвърждава, изменя обхвата или прекратява охраната единствено въз основа на получена от службите за сигурност и службите за обществен ред достоверна информация и не се влияе от публикации или медийни изяви в средствата за масово осведомяване.
За взетите решения началникът на НСО писмено уведомява единствено и само заинтересуваните лица, които удостоверяват запознаването си с подпис", пише в нея.
24rodopi.com
На снимките:
БМВ на НСО чака Лютви Местан в центъра на Момчилград;
Охраняваният Местан прави изявление пред български репортери
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

28 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/4/17 13:16

    Време е на всички политици, депутати и министри да им се свали охраната - стига са давани пари за тия ..........................!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/4/17 13:19

    Българска репортерка? 24Родопи вие шегувате ли се с нас?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/4/17 13:32

    Защо изобщо ни занимавате с този нарцис,кой пък се интересува от него,заплаха ,грънци всичко е театър за измислен картонен герой наречен агент Павел,турците не го обичаме,такъв батак създаде,че години наред не можем да се оправим

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/4/17 13:34

    Eh be kardesim,kim ne yapsin bu Paveli ve yanindaki koca kafaliyi

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/4/17 13:39

    13.19 xaxaxxa , пък може ,то се не знае :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/4/17 14:13

    А защо има охрана на Доган? Той не е политик..

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/4/17 14:37

    Агенте павел предаде турците на времето СЕГА ТИ СИ ПРЕДАДЕН. НО НАЙ ВАЖНОТО ДА СИ ПРЕДАДЕН МОЖЕ ДА БОЛИ И ДА ПОДТИКВА ОМРАЗА КЪМ ПРЕДАТЕЛЯ СИ НО ТИ АГЕНТЕ ДНЕС И ТИ СИ ПРЕДАДЕН ОТ СВОИТЕ ГОСПОДАРИ НО НАЙ ВАЖНОТО Е ЧЕ СИ МРАЗЕН И НЕЖЕЛАН ДОРИ И В ПОКРАЙ АРДА КАК СЕ ЧУВСТВАШ ДНЕС АГЕНТЕ ПАВЕЛЕ КОГАТО ТЕ СПРЕХМЕ ДА СИ В ПАРЛАМЕНТА АКО ПИТАШ НАС ТУРЦИТЕ НИЕ СЕ ЧУВСТВАМЕ ПО БЪЛГАРИ ОТ ТЕБ И ПО ЧЪСТОКРЪВНИ ТУРЦИ И ОТ ДНЕШНИЯ ЛЮТИ МЕСТАН .
    КЕФИМ СЕ НА ТВОЯ ЖАЛЪК ВИД БЕЗ КОМУНИСТИЧЕСКА ПАПКА ПОД РАМОТО. КОМУНИЗМА БИТТИ ВЕ МЕСТАН ГИТТИ ДЖАМ БУРКАНДАКИ БУЛГАР ГОЙУРТУ ГИБИ ��

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/4/17 15:38

    От народната юбов да те пазят...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/4/17 16:04

    местан аБи времее да почнеш да садиш Червена Капия и тютюн за хляб.... И да забравиш за Луксозния Живот нее за Глупаци 😁. И даси препомниш какво е Живот на версйй Хааааа,хаа.......

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/4/17 16:09

    Що за глупости, Местан никога не е бил прицел на заплаха. Ако той е бил заплаха за някого това е националната сигурност. И сега какъв парадокс, той е заплаха за нашата държава, пък го пази НСО с парите на българските данъкоплатци. Някой да ми обясни КЪДЕ Е ЛОГИКАТА В ТАЯ ИЗМИСЛЕНА СХЕМА!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен6/4/17 16:13

    🙈
    Mestanco bir yerden tanidinizmi
    Yardim edeyim BANA göndermistiniz!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен6/4/17 16:22

    Всички сте злобари...ако не е имало нещо сигурно нямаше да има охрана нали така..защо в сараите ония мишок е с охрана при условие,че не е политик?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/4/17 17:09

    свалената охрана да я прехвърлят към старците дето са на истана застрашени

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/4/17 17:39

    Свалената охрана да я прехвърлят на ибрика Евгений Михайлов, който за месец и нещо изпусна три калъпа сапун пред всеки турчин що видя, ама на турците им писма. Сега този алкохолизиран ибрик не може да се прибере и при българите, защото ще му надянат на тиквата чалма. Чалма, твоята мама предателска, чалма.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен6/4/17 17:40

    Репортерката е българска гражданка.

    ОтговорИзтриване
  16. Ръфкъ ага6/4/17 18:31

    Местан –жалък, по жалък, най жалък !Ако наистина имаше усет и очи да се види отстрани за да разбере какви ги надроби .Той винаги иска да е активен в нечии възродителни процеси ,какъвто си е бил такъв си е и останал .

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен6/4/17 19:49

    Не знам Местан ли е бостан ли е, но това че раздели турците от едно цяло на парчета епохата няма да му прости. Подобни типове и пет пъти господ да ги удари пак не мирясват. Злобата и алчността са техен патент. По добре ще е той да се пази от себе си!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен6/4/17 19:52

    caamiye bile oharanayla adam resmen dalga geciyor diginle.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен6/4/17 20:44

    Защо бе?КАКВО ЩЕ СТАВА МЕЖДУ 7 И 9 ЮЛИ?Някаква революция ли?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен6/4/17 20:44

    Защо бе?КАКВО ЩЕ СТАВА МЕЖДУ 7 И 9 ЮЛИ?Някаква революция ли?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен6/4/17 21:23

    Местан е герой Ние ще го пазиме.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен6/4/17 21:25

    Това е пример за всеки от нас - как да не се самозабравя и да си вярва, че е велик! Господ изравнява планини и повдига равнини...така, че смири се и Той ще те въздигне...а ти навири горделива глава и хоп - отрязаха ти я!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен6/4/17 22:02

    Местан ага няма да се плашиш, само от самодиви и извънземни най вече да ти сторят нещо, обикновените хора си гледат животинките, градинките, и не мислят никому лошо. От преумора и в леглото. Хорските уста не са чувал да ги затвориш. Всеки говори кой както му отърва.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен6/4/17 22:30

    Само напред МЕСТАН ага Европа зад теб е

    ОтговорИзтриване
  25. zaferiyus6/4/17 22:39

    МЕСТАН АГО ИМА 150 000 ГАРДОВЕ.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен6/4/17 23:03

    Ех павелчо как е като паднеш от високо боли ли .От гордост и големеене селам не казваше на хората до вчера но Алах е велик забавя но не забравя.настъпи време да те видим и теб сред нас чок шюкюр алаха ей до вчера от гордост летеше над облаците а днес на какъв хал си.ха дано видим и деня в който се сбъдне и клетвата ти и утре като свърши и постигнатото с харам кво ще правиш амин алахъм

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен7/4/17 07:32

    Aгенте Павеле има ли някой който да те уважава и да е до теб освен тези които се продават временно за торбички от храни за 13 лева.Дори те продадените за торбичките не им даде съвестта да гласуват за теб нашия предател да гласуват преференциално.
    Тежко е да си мразен от народа си и още по тежко е може би нежеланието на нас кърджалийци да те виждаме покрай Арда.
    Повярвай ни че ние турците дори спряхме да влизаме в ресторант Босфор до киното на булеварда само и само ДА НЕ ТИ ВИЖДАМЕ ГНУСНИЯ ТИ СУРАТ НА ТЕБ И НА ДРУГАРИТЕ ТИ ОТ КОИТО НИ СЕ ПОВДИГА ВЕЧЕ.Затова уважихме и застанахме срещу вас и бяхме против турците да гласуват за един агент и предателите на турците ведно с нпсд които ви заеха позата Г

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен7/4/17 07:33

    Aгенте Павеле има ли някой който да те уважава и да е до теб освен тези които се продават временно за торбички от храни за 13 лева.Дори те продадените за торбичките не им даде съвестта да гласуват за теб нашия предател да гласуват преференциално.
    Тежко е да си мразен от народа си и още по тежко е може би нежеланието на нас кърджалийци да те виждаме покрай Арда.
    Повярвай ни че ние турците дори спряхме да влизаме в ресторант Босфор до киното на булеварда само и само ДА НЕ ТИ ВИЖДАМЕ ГНУСНИЯ ТИ СУРАТ НА ТЕБ И НА ДРУГАРИТЕ ТИ ОТ КОИТО НИ СЕ ПОВДИГА ВЕЧЕ.Затова уважихме и застанахме срещу вас и бяхме против турците да гласуват за един агент и предателите на турците ведно с нпсд които ви заеха позата Г

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.