Ротари прехвърли мост между децата на Кърджали и Одрин. По инициатива на ротарианците от клуб „Мимар Синан” от турския град и Ротари клуб-Кърджали талантливите деца от двете страни на границата си дадоха среща и показаха свои рисунки. Това се случи на 23 април-Деня на детето, който южните ни съседи честват според повелята на Мустафа Кемал Ататюрк. В изпълнения с хора център на Одрин бе организирана изложба от детски рисунки. Тя е част от проекта „Заедно на един мост”, иницииран от пастпрезидента на Ротари клуб „Мимар Синан” Нихат Йозташ. Домакини на проявата бяха учениците от Средното училище по изящни изкуства „Хасан Риза”. В първите две години от съвместните турско-български изяви на децата в Одрин са гостували техни връстници от СУ ”Владимир Димитров-Майстора” и СУ ”Отец Паисий”. Сега групата от Кърджали включваше членове на школата по рисуване към Обединен детски комплекс с ръководител Севинч Еминова, които представяха различни училища, както и представители на музикалната школа към Дома на културата.
Рисунките на децата бяха посветени на родния край. Изложбата бе част от многобройните прояви в Деня на детето. Тя предизвика интереса на валията на Одрин и консулът ни в града Андон Андонов. Лично кметът на града Реджеп Гюркан уважи проявата на младите таланти. Той връчи сертификати за участие на децата от Кърджали и Одрин.
На официална вечеря към участниците в проекта приветствие произнесоха президентите на двата Ротари клуба. Президентът на Ротари клуб-Кърджали Себахатин Гьокче припомни, че проектът е стартирал в по-малък мащаб, но идеята на ротарианците е той да обхване три държави-България,Турция и Гърция, като бъдат включени и деца от Комотини. Гьокче призова инициативата да прерасне в хубав празник, в който освен изящни изкуства и произведения на словото да има и музикални изпълнения. „Мирът започва от децата, ние възрастните търсим начин да им помогнем”, отбеляза президентът на Ротари клуб-Кърджали. Той припомни, че Ротари е хуманитарна организация, която помага не само на деца в неравностойно положение, но и млади таланти.
Президентът на Ротари клуб „Мимар Синан” Ахмет Хошгьор бе лаконичен, че музикалните изяви трябва да се разширят и да има българско участие в традиционния музикален конкурс в Одрин. Тази година не е имало наши представители.
Директорката на ОДК Златка Пеньова насърчи децата да развиват своите таланти. Тя благодари на общините Кърджали и Одрин за съдействието, както и на училището-домакин. Селяхтин Яйля, директор на средното училище по изящни изкуства, представи работата на своите възпитаници и изрази надежда, че Ротари клубовете ще продължат да помагат.
Младите художници от Одрин ще гостуват на своите връстници на 12 май в Кърджали. Те ще имат пленер на Перперикон. Ще бъдат представени техните творби и в ОДК.
Снимки: Ротари клуб - Кърджали

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.