Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че разполага с доказателства, че опитът за преврат, направен на 15 юли миналата година срещу президента Реджеп Ердоган е бил контролиран от властите. Това пишат турски медии, цитирани от агенция Бгнес.
Преди лидера на опозицията в Меджлиса, няколко разузнавателни служби по света огласиха сведения, че превратът не е организиран от проповедника Фетхуллах Гюлен, както се твърди от Анкара, а от хората на Ердоган. Това беше казано дори от еврокомисар Федерика Могерини.
На среща с директорите на няколко турски телевизии Кълъчдароглу обяви още, че сред депутатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието има десетки, които са свързани с организацията на Фетхуллах Гюлен. Т. нар. „Фето” е обвинявана за организирането на опита за преврат.
„Сред управляващите има между 120 и 180 души, които ползват мобилното приложение ByLock, което е за мрежата на гюленистите”, каза Кълъчдароглу.
„Това е известно на властите и имената на тези хора трябва да бъдат огласени. Списъкът с имената е в ръцете на правителството, но умишлено не се разкрива. Прокуратурата получава селектирани имена, срещу които се водят наказателни преследвания. Но да укриваш престъпника е престъпление. Ако се пазят в тайна, трябва да кажат каква е причината“, заяви опозиционният лидер.
„Кой прави преврат в 21:30 ч., този въпрос зададох на управляващите. Метежниците сами се разкриха, това беше отговорът. Което означава, че институциите и службите предварително са знаели за организацията на преврата. От друга страна, показанията на разследваните гюленисти доказват тезата за контролиран от властите преврат. Подготвил съм специален доклад с разкрития и доказателства за това, който ще оглася на следваща среща. Сега това не е на дневен ред, нека да говорим за референдума“, каза Кълъчдароглу.
Той коментира социологическите проучвания за нагласите преди допитването, като подчерта, че поради натиск и от страх анкетираните заявяват подкрепа, но в действителност в урната ще пуснат бюлетина с отметка върху „Не“.
Последва реакция от президента Реджеп Ердоган. На митинг в Ризе той призова Кълъчдароглу незабавно да огласи сведенията си. „Превратът бил контролиран от властите. Разкрий всичко, след 16 април няма да имаш полза. Този човек само с лъжи се занимава“, каза Ердоган.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/4/17 21:36

    Ех ага лошото е че тези забулени ислямистчета се правят че не знаят.този ако въведе диктатура с референдума язък за Турция ще я съсипе до край язък че покойният Велик Ататюрк е положил толкова усилия да я превърне в република .То като гледам сателитната партия ДУШМАН при нас нямат грам Алах коркусу мастикос шабанали крадливите дал и Павел дали могат да кажат къде в Корана е позволено да вършат тези деяния

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/4/17 21:57

    Много е ясно че не е той америка е зад преврата стига глупости

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/4/17 22:11

    Този човек е чист пион на запада а ататюрк е дал борба срещу запада и плановете им.Махай се вече от поста като нашите политици си губил си 7 избори и пак се правиш на елит играч.Света разбра вече че зад преврата стои америка а ти идваш 10месеца назад от нас ааа keMal efendi

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/4/17 22:14

    Дядо коледа Настрадин ходжа и хитър Петър са организирали преврата.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/4/17 22:19

    Убеден съм, че Гюлен няма нищо общо с опита за преврат, а Ердоган си врътна играта за да се разправи с враговете си законно и за да няма кой да му държи сметка. Рано или късно истината ще излезе наяве, дано не е късно обаче.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/4/17 22:59

    Новият световен ред изисква нови играчи.

    ОтговорИзтриване
  7. POSLEDNI DNI PREDI REFERENDUMA KILICHDARINA LAJE KAK MOJE...PA BELKIM NYAKOY SE FANE...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/4/17 00:05

    естествено че Ердоган е знаел, и за това превратаджиите избързаха с началото Защото са започнали да ги арестуват .малко като Априлското въстание е станало.Само че тук няма предател турчин на заверата както е имало предател българин , а аверчето Путин му се обажда на Баш кафалията и директно му казва да си омита крушите,защото има раздвижване на танкове и военни части.Завалията за малко отърва кожата.за минута две.А преврата го организират добрите приятели на Турция Хамериканците ,защото искат тя да е зависима и разделена.На кюрдите са обещали държава още от войната в Ирак.Там в Киркук си е кюрдска автономия ,сега хвърлят фитила на сирийските кюрди да се цепят но руснаците няма да го позволят.Ердоган да гледа в очите Путин и да му целува краката че го спаси.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/4/17 00:21

    mnogo ste smeshni.! vie znaeteli dumata prevrat kakvo oznacava.? Turskite voynizi ,shte iskat prevrat.! i nashia cahil narod shte gi spre tiy li hahaha.! Erdogan (pasha) dobir trik napravi.

    ОтговорИзтриване
  10. zaferiyus4/4/17 08:46

    zaferiyus e kazal.
    Lud spirane niama.
    Navik mu stana da e rezil.
    NAZDRAVE.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/4/17 13:49

    Всеки нормален човек знаеше че това е дело на самия Ердо,но никой не смееше да га каже на висок глас .Това беше толкова лесно за разгадаване ,че не си струваше ,да си голям познавач на хитростите на Ирдоган .Сега на дневен ред са големите държави -САЩ ,ГЕРМАНИЯ РУСИЯ,Великобритания ,Франция ,Китай и арабските страни .Да му кажат директно и на висок глас

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/4/17 14:59

    Тоя има нужда от една почивка на Нареченските бани,ДПСарите да поемат организацията.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/4/17 22:05

    13.49 Ама че си гладно кокошле.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.