Ниска безработица, ниски доходи, на прага на бедността
„Децата са в чужбина. Мъчно ни е, но това си е техният избор. Повече боли, че няма как да ги върнем отново у дома”. Това е съвременното описание на региона в три изречения, които казват всичко. Не са нужни анкети, проучвания и анализи. Тези думи могат да се чуят навсякъде в Родопите. И въпреки мъката, която съдържат, в тях има и скрита надежда, неизказана с „Поне те да са добре”.
Пазарен ден в общински център в Родопите. Шаренията изпълва погледа. Автомобили са се превърнали в сергии и бълват от багажниците си евтина стока за наслада на народа. От гумени галошки, гащи и пижами до сечива асорти. „Всеки ден сме на различен пазар в региона. Това сме дребният бизнес. Аз, жената и дъщерята. От години сме на този режим. Печелим колкото да не умрем от глад. Продаваме дрехи. Турски, китайски, да са евтини. Малката количка е щандът. Синът замина за Англия, тя и щерката иска да ходи в чужбина и така. Успяхме да ги изгледаме по пазарите. Те обаче не искат такъв живот. Ние с жената ще продължим докато можем, само те да се добре като захванат живота си сами”, споделя търговец, който срещаме на пазарния ден в Крумовград. Подредил е стоката си край автомобила и чака клиенти. Оплаква се, че все по-малко се купува, особено в малките населени места. „Изкарваме колкото да преживяваме. Да сме здрави само, това се молим, че иначе много лошо”, намесва се и съпругата му.
На прага на бедността: Почти всеки втори се чуди „Купувам месо или само мляко”

Почти всеки втори кърджалиец живее в материални лишения. Това показва проучване в региона на Националния статистически институт. Според анкетата близо 48 на сто от жителите на областта влизат в графата „за да купя месо, се лишавам от мляко”. Изследването на НСИ посочва риск от бедност и социално изключване за почти 59 процента от жителите в Кърджалийско.
Допитването е проведено сред 130 домакинства в Кърджали, Момчилград, Джебел, Крумовград и 20 села в региона.

Да се вместиш в 9 лева на ден

В 9 лева на ден трябва да се вмества работещ родопчанин, за да оцелее до заплата. На подобно твърдение не би хванал вяра нито един столичанин. Но е факт. Минималната работна заплата в страната няма нищо общо с реалностите в планината. Нито пък и законите. „Получавам 280 лева. Това е всичко. Работя един ден 8, друг 10 часа, но всички служители ни водят на съвсем други часове. Болничните не винаги се плащат. Почивните дни за национални празници се отработват задължително. Това е. Нито проверки, нито закони могат да уплашат шефовете. Всичко минава и заминава и се продължава постарому. Като не ти харесва-тръгвай си, за мястото все ще дойде някой друг”, разказва служител в шивашки цех в Родопите.
Това е средният бизнес в планината.

2,3% безработица и… най-малко бачкатори в Кърджали!

Уникално ниска безработица е отчетена в Кърджалийско, но въпреки това регионът е в дъното по икономическа активност. 2,3 на сто от трудоспособното население на Източните Родопи е без работа, но пък ниските нива се поддържат от факта, че голяма част от останалите без препитание не са активни на пазара на труда.
60,3% е икономическата активност в областта спрямо средни стойности от близо 70 на сто в страната, а заетостта намалява до 58,8%, посочват от Института за пазарна икономика (ИПИ).
„Високият дял на неактивните на борсата на труда е обвързан и с изключително неблагоприятната образователна структура на населението. Сред лицата на възраст между 25 и 64 години 17,2% са с висше образование при 27,5% за страната, а 35,1% – с основно и по-ниско при 18,1% за страната”, анализират данните от ИПИ.
Демографската ситуация в областта все още е по-благоприятна от тази в страната, въпреки че през последното десетилетие населението застарява по-бързо от средния темп. Кърджали е и сред петте области с най-нисък отрицателен естествен прираст.

Дишай дълбоко, стискай зъби и работи на смени

Три месеца могат да са напълно достатъчни за родопчанин, за да вникне в смисъла на понятието „големи инвестиции”. Както и да осъзнае, че те някакси не виреят в пълния си блясък на местна почва особено с отговора на въпроса „А, дали плащат за същото по същия начин на служителите в държавата, от която са дошли?”.
„Работа на смени, извънредни часове поради липса на достатъчен персонал и отрови, които вдишваш часове наред”, обрисува ситуацията бивш работник в едно от най-големите предприятия в Родопите. „Не е толкова тежко, но на третия месец гърдите започнаха да ме болят. Не можех да дишам нормално, да спя вечер. Всичко е заради въздуха в цеховете от производствения процес. Заплатите са едни от най-високите в региона, но се разделяш със здравето. Отказах се защото няма кой да ми помогне ако закъсам здравословно. Метнах документите и напуснах. Всеки месец същото правят и други работници. Постоянно се търсят служители. Предприятието печели, ние губим и то най-ценното”, изповядва 38-годишният мъж. Вече работи в друг завод. Казва обаче, че и там дните му са преброени, защото взорът отново е отправен зад граница.
 
Чуждите инвестиции: По 949 евро на кърджалиец

Общините в област Кърджали усвояват повече европейски средства в сравнение със средната стойност за страната. Чуждестранните преки инвестиции възлизат на 949 евро на човек, сочат данните на Института за пазарна икономика.
Към 31 май м.г. изплатените суми към общините като бенефициенти по оперативните програми в областта достигат 729,8 лв. на човек от населението при 688,8 лв. за страната. Сред общините в областта най-много средства усвояват общините Кърджали и Момчилград (над 1000 лв./човек).

Равносметката

Най-ниска безработица, огромен количество европейски средства и стряскащи изповеди в анкети относно материалните лишения на родопчани. Това е анализът от статистическите проучвания в региона. С други думи, те означават едно: младите бягат, старите едва оцеляват, а без еврофондове сме се забатачили в дъното на всяка класация. Остава тежката истина-произвеждаме единствено жива сила за износ.
Жельо МИХОВ,
24rodopi.com

На снимките:
Малък бизнес;
Среден бизнес
Инвестиция зад граница
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/4/17 20:56

    A sega nakade

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/4/17 21:24

    Тъжно, тъжно, тъжно и не се вижда светлинка дори в тунела : (((

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/4/17 21:28

    Кой ни управлява и ни докара на този хал за 9лв а в София кой управлява???

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/4/17 21:28

    Кой ни управлява и ни докара на този хал за 9лв а в София кой управлява???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/4/17 21:29

    Само ДПС напред !!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/4/17 01:02

    От 2 месеца търсим продавач консултант за магазин,но няма..на младите не им се работи хич и всички са по петите на милионите..а за контра разбирачите,че никой нямал да работи за 500лв.да ги питам кой е почнал на 1000лв.от първия си раб.ден..
    Със здраве!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/4/17 07:37

    Стига сте ревали!
    Нали имате Права и Свободи!
    Тютюн не искате,животни не гледате,граждани станахте!
    Имате Демокрация!
    Да Ви е честито!

    ОтговорИзтриване
  8. Какво се оплаквате в Теклас търсят работници дават по 1500/1700лв но с образувание минимум 3/4 клас завършен!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/4/17 12:36

    Какво се оплаквате в Теклас търсят работници дават по 1500/1700лв но с образувание минимум 3/4 клас завършен!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен10/4/17 17:56

    Какво искат хората ли?Хората искат да получават пари без да работят.Например като селските кметове на ДПС.Веднъж на годината да отидат в кметството обаче заплата без прекъсване за 12 месеца да получават.Щом за едни може би трябвало и за останалите да има заплати без да се работи.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.