Първата присъда за купуване на гласове в Родопите вече е факт. Жена от Чепеларе бе наказана с 3 месеца „лишаване от свобода" затова, че е склонила двама души да дадат своя вот за определен кандидат на изборите за президент през ноември м.г., разкриха за 24rodopi.com запознати с делото юристи. Й.К. предоставила две найлонови чанти с хранителни продукти на жители на родопския град, като от тях се искало единствено да пуснат „бюлетината с правилния номер". В торбите имало пакетирани ориз, сол, леща, фасул, захар, олио, спагети и брашно. Те били предадени на съответните лица на 2 ноември м.г., 4 дни преди първия тур на президентските избори.
След сключено споразумение с прокуратурата, „дилърът" получи условно наказание с 3-годишен изпитателен срок.
Припомняме, че практиката „храни срещу глас" намери подходяща почва в Родопите и на парламентарните избори. Дни преди вота полицията в Кърджали задържа 400 чанти с логото на ДОСТ и номера на бюлетината на партията, приготвени в местен склад на едро за раздаване. Тогава едно лице бе задържано, а в хода на разследването стана ясно, че поръчката е направена от партията на Лютви Местан. 600 пакета с хранителни продукти, опаковани в торби с лого на ДОСТ, са били приготвени на рампата на склада. Преди акцията на полицията, 200 от тях са били изнесени от търговския обект. Стоките са били фактурирани на стойност 8046 лева на далия заявката търговец. На последния пък е издадена фактура от партия ДОСТ за 8 431,20 лева, като в нея посоченото материално отговорно лице е Лютви Ахмед Местан. Заявката за 600 кг. захар, 600 кг. ориз, 1200 кг. брашно, 600 кг. сол и по 600 броя олио и халва, 1200 бр. тестени изделия и по 600 кг. боб и леща е била дадена на склад на едро „Салко" от „Лукс-87". Според направените изчисления, един пакет излизал 13,41 лева. Скандалът за купуването на гласове гръмна след раздаване на пакети с храни в кърджалийския квартал „Възрожденци". Активисти на ДОСТ пресметнаха, че вътре има продукти само за 13 лева, а от Турция са давали по 16 евро за торбичка.
За купуване на гласове Законът предвижда наказание „лишаване от свобода" от една до шест години и глоба от 10 до 20 хиляди лева.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/4/17 21:18

    Горката женица! Който трябваше да опере пешкира - чист като сълза....така е винаги - дребната риба изгаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/4/17 21:34

    Abe vie kade byahta ot godini se razdavat (100) stotachki na izselnitsite kato idvat da glasuvat tuk. A na nas mestnite praz .... Sega se setihte torbichki ta torbichki.... I pusnete komentarite

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/4/17 07:24

    Ей, вече като чета преса, като гледам новини ми става толкова жалко за тази държавица. Кокошкарска държава. Ужас. Кой пак са задържали, най - голямата купувачка на гласове. А за чадъра над определени лица и партии, никой не говори, а всички го знаят.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/4/17 10:40

    Първо да хванат големите риби в играта и тях да осъдят, нима тази жена си е дала ппарите от джоба.Жалко, много жалко за всички нас.Кога ще ги стигнем румънците, за да ги вкараме всички в затвора.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.