Турското правителство предвижда нови придобивки за изселниците с корени от България и балканските държави. Главната е улесняване и ускоряване на процедурата за получаване на турско гражданство на лицата от турски произход.
На онези, които живеят в Турция и са с чуждо гражданство, но имат роднини от първа степен, които са турски граждани, ще се даде право на придобиване на турско гражданство, залегнало в клаузата "изключителни обстоятелства". Така няма да се налага те да чакат пет години, колкото е предвиденият в закона срок за придобиване на турско гражданство, предава БТА.
Новината е повторение на обещаното от Анкара по време на предизборната кампания за българския парламент. Този път ангажиментите са във връзка с референдума в неделя.
"Всички братя, от където и да са, ще може да се възползват от правото на "изключителни обстоятелства" за получаване на турско гражданство". Това заяви министърът на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу на среща с изселници от България и балканските държави в квартала Авджълар.
Припомняме, че той проведе среща с изселнически лидери и преди парламентарните избори в България, като тогава открито поиска изселниците да гласуват за партия ДОСТ.
Министърът акцентира също върху приетото миналия месец решение на правителството, което предвижда здравна осигуровка срещу 53 турски лири на месец, за онези, които не са социално осигурени. От тази придобивка при същите условия ще може да се възползват и онези граждани с турски корени от други държави, които живеят в Турция, но не са турски граждани. Те ще имат право на медицинска помощ във всички здравни заведения на Турция за срока, предвиден в документа за временно пребиваване.
По думите на министъра процедурата по издаване на разрешително за работа ще бъде сведена до 15 дни.
Срещата се състоя в конферентната зала на истанбулската голяма община в квартала Авджълар, който популярно наричат "Малката България" заради компактното население от български изселници.
В края на срещата министърът призова присъстващите да гласуват на референдума в неделя.
"Нека чрез референдума основем стабилна система, в която силата ще е на народа, ще се изпълнява волята на народа", каза той. "С президент, който ще бъде с пълни правомощия сред народа, чрез демокрация и народната воля да се надяваме, че на 17 април Турция бързо и уверено ще тръгне по пътя на стабилността и прогреса".
Ефраим Камбероглу, председател на най-голямата изселническа общност на европейския бряг на Истанбул - Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Авджълар, оцени като "много важна" състоялата се среща.
"Хубавото на срещата е, че макар, че се проведе в навечерието на референдума, тежестта падна върху наболелите проблеми на нашите хора и тяхното разрешаване от страна на правителството и в този смисъл смятам, че беше много важна", коментира Камбероглу.
На въпроса какви са прогнозите за гласуването на изселниците от България на референдума в неделя, той изрази очакване, че те няма да гласуват еднозначно.
"Но съм сигурен, че всеки един от общността на българските изселници, която е образована и социално активна, ще гласува по съвест и според собствената си воля, защото в случая избираме не една или друга партия, а става дума за бъдещето на държавата, чиито граждани сме", допълни Ефраим Камбероглу, бивш световен и европейски шампион по свободна борба.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/4/17 15:04

    Браво на СУЛТАНА за грижите които полага за народа си извън Турция,а БГ държава просто си гони народа си от родината в посока Терминал-1и 2

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/4/17 16:01

    Най-добре е всички обичащи султана да отидат да живеят в границите на султаната и то незабавно.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/4/17 16:28

    При СУЛТАНА не се толерират националните предатели,мекеретата и убийците на народа,третополовите ЕвроГейски цености...А в България вместо да ги арестуват и да ги наказват ги толерират с власт и министерски постове което е огромна грешка за развитието на Европейска България и за това не върви държавата напред

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/4/17 16:37

    А аз избирам да живея във вилаета на Султана!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/4/17 17:08

    Kadeto i da ste ne si gubete vremeto hora vednaga pri sultana tam e noviya jivot....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/4/17 17:16

    Мечтай си за вилаета, мечтите са безплатни, а глупостта е безкрайна като вселената, 16.37.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/4/17 19:22

    Мисля да се възползвам от облекченията и да се преместя, бих препоръчал на всички мои турски братя да го направят и да заживеем заедно в Турция.

    ОтговорИзтриване
  8. zaferiyus14/4/17 20:08

    EVETTTTTTTTTT.
    EVEETTTTTTTT.
    EVETTTTTTTT.
    EVETTTTTTT.
    EVETTTTTT.
    EVETTTTT.
    EVETTTT.
    EVETTT.
    EVETT.
    EVET.
    NAZDRAVE.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/4/17 20:27

    село Солище ще го кръстим село Ердоган гласуването свърши ...70 процента евет..

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/4/17 20:49

    обещанието не е като даването. анадънму аркадашлар

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/4/17 21:08

    Ха дано всеки който гласува за султана да му се отнеме БГ паспорта и да ходи да си живее в султаната, същото се отнася и за всички по Европата турци с БГ паспорти!!! В султаната е супер, за какво ви е Европата?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/4/17 21:11

    Гласувайте всички за Републиката и пак си искайте придобивките. Веднъж поне в живота си действувайте разумно. ГЕРИ ЗЕКАЛЪЛАР!

    ОтговорИзтриване
  13. Sultana raboti za6toto taka se nalaga! Turskija narod izrazjava pretencii za po dobqr I dostoen jivot . Ne priemat da sa robi na EvroGeyovete i Kovboji i vsiakakvi drugi ! Turcite sa po osvetenie pqt na M.K.Ataturk ! A tezi koito "goniat" horata koito organizirat "ekskurziji" ..sa robi na gore posocenite ! Daje ne sa pe6ki v igrata !

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен14/4/17 22:10

    По-добре да приема християнството, отколкото да стана роб на султана Ердоган.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен15/4/17 09:11

    22.10 VEDNAGA SE SVARZVAM S SİDEROV İ Tİ SE OSİGORYAVA POP ZA OSVESHTENİE.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен15/4/17 10:03

    22:10 Църквите в Истанбул те чакат.Сега пък да не кажеш че и те са роби на Ердоган.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.