Грамоти за отлично представяне от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков заслужиха единадесетокласничките от СУ „Петко Рачов Славейков" Сиел Шефкетова и Цветелина Карамфилова за участието си в 19-я Национален конкурс "Млади таланти". Сиел получи и една от големите награди от 1000 лв.
Преподавател по математика и на двете е ръководителят на Школата по математика при СУ „П. Р. Славейков" Вълчо Милчев. Церемонията по награждаването бе в четвъртък в министерството на образованието и науката. Грамотите на първенците връчи лично министър Николай Денков. Той посочи, че целта на конкурса „Млади таланти", който е част от съпътстващите инициативи на рамкова програма „Хоризонт 2020" на Европейския съюз, е да дава стимул на младежи между 14 и 21 години с интерес към науката да развиват и изявяват знанията и уменията си.
Журито на конкурса класира на първите три места проектите „Структура на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа" на Чавдар Лалов от Математическата гимназия „Гео Милев" - Плевен, „Сортиране на пермутации от положителни числа с обръщане" на Василена Цветанова и Радослав Димитров от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов" - Пловдив, и „Търсене на променливи звезди в разсеяния куп NGC7243" на Симона Христова от Природо-математическа гимназия "Баба Тонка" - Русе, и Теодор Алексиев от СМГ "Паисий Хилендарски" - София. Всеки проект получава и парична награда от 1500 лв.
Освен трите големи награди, журито присъди и поощрителни награди по 1000 лв за проектите „Точка на Микел и други забележителни точки в триъгълника" на Сиел Шефкетова от СУ „Петко Рачов Славейков" - Кърджали, „Obitcoin – криптоакции за дигитални кооперативи" на Звездин Бесарабов от Националната Природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов" в София.
Тази година до финала в Националния конкурс бяха допуснти 30 проекта, предимно от математическите гимназии. Най-много разработки имаше в тематичните направления информатика - 17, математика - 10 и инженерни науки - 3.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/4/17 13:01

    Браво на Сиел,ей такива работи пишете Родопи хвалете такива ,ада не работите само с хвалби към партия... то вече и първолаците го знаят

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/4/17 15:27

    Браво и на двете момичета, както и на господина по математика!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.