Отец Петър и кметът Хасан Азис: Честито Възкресение Христово!
"Благодаря ви, че не сте в ресторантите на Гърция и Сърбия, а в родния си град, в нашия храм! Днес е празник на отческата ни вяра и род. Ние сме един в един заедно. Живеем в спокоен и благочестив български град. Наоколо са войни. Пожарите са на прага на Отечеството, затова трябва да сме единни“, отбеляза в словото си на Великден енорийският свещеник от храма „Св. Георги Победоносец“ отец Петър. Точно в полунощ той обяви настъпването на Възкресение Христово.
Христос воскресе от мертвих, изрече отец Петър и стотиците миряни, дошли на службата в централния храм на Кърджали, му отвърнаха.
Традицията бе спазена и до свещеника отново бе кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
„Днес сме честити, да бъдем християни  и свободно да изповядваме вярата си. Днес сме честити, макар и между други народи, ако щете между други вери, да сме свободни във вяра и род. И доказателство за това е и градоначалника ни и мюсюлманите“, каза отец Петър.
Той отбеляза, че е довел на службата и свой приятел от етиопската православна църква. „Там, където пожарите бушуват“, допълни свещеникът.
„Братя и сестри християни, за пореден път съм сред вас на Великден.Честито Възкресение Христово! Тук съм заради нашето единство и споделеност. Пожелавам здраве и благоденствие! Пожелавам спокойствие в душите и сили в сърцата ни, за да запазим нашето единство и споделеност.
Сега е време на изпитания за нашата сплотеност и заедност. Сега е време, в което ние трябва да се държим ръка за ръка!
Великден е празник на надеждата, възкръсването на доброто.
Празник на обичта и вярата ,че заедно ще запазим мира и сплотеността.
Благодатният огън донесе нова топлина за сърцата ни, за възкръсналата сила в душите ни, за нашето вдъхновение и смирение! Да се обичаме и почитаме! Да има Мир в света!“, каза в приветственото си слово кметът.
Миряните се стекоха да запалят от Благодатния огън, донесен от митрополит Киприян от Йерусалим. Те обиколиха храма със запалени свещи.
24rodopi.com

Снимките са от стената на кмета инж. Хасан Азис във фейсбук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus16/4/17 08:23

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БРАТЯ ХРИСТИЯНИ. ГОСПОД ДА БЪДЕ С ВАС, ДА ВИ ЗАКРИЛЯ И ДА ВИ ВОДИ КЪМ ДОБРИ ВРЕМЕНА.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/4/17 12:07

    Благодарим на zaferiyus и на всички мюсюлмани, които са съпричастни към нашия голям празник. Здраве и добро бъдеще желаем на всички кърджалийци, да бъдем все така примера на Европа за добрина и човещина помежду си!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/4/17 14:57

    Очевидно кметът не е счел за необходимо да пусне осветлението за Великден по ул."Отец Паисий" и "Екзарх Йосиф"

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.