Темата за уседналостта, а и за двойното гражданство, ще тресе политическия елит от днес до следващите избори.
Президентът Румен Радев ще изложи в 17.00 часа в официално обръщение с мотивите си за ограничаване избирателните права на българите, живеещи в чужбина.
„Ще дам подробно своите мотиви“, заяви Радев преди два дни в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват, или да бъдат ограничени правата им.
Миналата седмица Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за българското гражданство, в които се редактираше и Изборният кодекс с изискване за уседналост, на което на практика не могат да отговорят почти всички българи в чужбина. Ставаше ясно, че изселниците и гурбетчиите трябва да живеят в България минимум 90 дни преди вота за народни представители, за да могат да упражнят правото си на такъв избор.
Впоследствие проектът бе скоростно оттеглен, а чиновникът в Министерството на правосъдието Любомир Талев беше уволнен. В опит да снеме отговорност от плещите си шефът на законодателната дирекция във ведомството ревна, че работата по текстовете е била ръководена от президентските съветници, а Радев в прав текст е поискал „а се ограничат избирателните права на някои български граждани, тъй като иначе ДОСТ щели да влязат в парламента“.
Когато бюрократът се опитва да си спаси службицата, хвърляйки се в обятията на Ердоган и българското му представителство, не е трудно да прогнозираме какво ще се случи, ако президентът Радев предложи референдум за ограничаването на избирателните права на живеещите в чужбина нашенци. Следвайки логиката на българските избори, можем да се обзаложим, че най-оборотният слоган при евентуално допитване до народа дали нашенците зад граница (или само изселниците извън Европейския съюз) да бъдат задължени да живеят тук, за да избират депутати, ще гласи: „Отхвърляш уседналостта, получаваш Ердоган“.
До там сме я докарали, за съжаление!
Колкото до това дали президентът има право да даде тон за референдум за уседналост, има! Даже много! Самият той индиректно пое отговорност за законодателна инициатива, каквато Конституцията не му дава, за избирателните права на нашенците зад граница, като в официална позиция обвини партиите, че предизборно са били активни по темата за чуждите вмешателства в българската политика, докато след вота са захвърлили темата и са заложили на дебата „наши срещу ваши в българската политика“.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

23 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/4/17 12:22

    Цялата дандания е заради турците,Радев да не забрави че повечето от тях имат имоти в България и плащат данъци в България. Турците имат една поговорка "Кeskin sirkenin küpüne zararı olurmuş " на български "острият оцет вреди на своя съд ".

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/4/17 13:18

    Първо да видим псевдопатриотичните-фашистките лидери които насаждат етническа злоба и омраза в затвора г-н Президент....с тези нацистки методи които тероризираха изселниците на границата БГ върви назад

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/4/17 13:33

    Никой не ви пречи да си плащате данъците, да идвате и да ходите където си искате. Но щом не живеете постоянно в страната ни, или не искате да дойдете да живеете поне за 3 месеца преди изборите, не трябва да имате право да гласувате. толкова е ясно и просто, кое не разбирате? Ама не може да живеете някъде си в чужбина и да искате да избираме хората, които управляват България наравно с хората, които не сме напускали страната и си живеем тук. Имайте си имоти колкото искате където искате, едното няма нищо общо с другото.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/4/17 13:42

    Toest kakto rekıl gornopishestia grugar elate po4ivaite investiraite daje pove4e ot nekoi postoeno jiveshte tartei v bulgaristan ama stane li. duma za izbori i prava ni izbiva nacinalisti4eskata jilka bassi licemerite.pa i ne mi yasno kak edin grajdanin ste rezheva za drug da glasuva kak i s koe pravo. i drugo tova iluzia da mine prez konsticioni sad te s nayasno no samo s vdigat akcite

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/4/17 14:06

    Не само турците, никой живеещ извън България не трябва да има право да гласува.Като са толкова еркек всички, и мераклии да решават кой да е на власт, да дойдат да живеят тук, с последствията от своя избор.Не да ми натрапват някакви алчни простаци, и да си стоят извън страната, и да си гледат сеира.Колкото до турците, по-голямата част са изключително прости, нямащи собствено мнение, и зависещи изцяло от външни фактори.Аз лично ако бях турчин, щеше да ме е срам да си го призная.То и в интерес на истината повечето от турците работещи в чужбина, са си върнали истинските имена, след преименуването, защото никой не ще мюсюлмани.

    ОтговорИзтриване
  6. zaferiyus11/4/17 14:08

    zaferiyus е казал, недейте си игра с огъня. България има много проблеми, недейте да отвличате вниманието на народа с измислени Фашистки Идиотщини.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/4/17 14:46

    13:33 Защо са напуснали България от добро ли , бъдете умни ще докарате голяма беля на България. Радев не е дипломатичен не става за политик. Така или иначе ще свие опашка бъдете сигурни .

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/4/17 15:23

    А бе, кретен зафериус, ходи си коментирай при апапите, нямаш работа тук, всички те знаем какъв помияр си и какъв националист дето мразиш българите, християните и искаш в България да дойдат турски войски и да я завземат. Админееееееее, ай ше ти таковам и номерата, не го пускай тоя боклук да коментира, главата ще ти строша

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен11/4/17 15:25

    Алуууу хората не са си напуснали майка България сами,а бяха брутално окрадени и изгонени от комунистическата хунта....а колко българи напуснаха страната след 1989 год в посока дивия запад....едни н асила,други за едното си оцеляване

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/4/17 15:49

    АЗ СЪМ ТУРКИНЯ И СЪМ ИЗБРАЛА ДА ЖИВЕЯ И РАБОТЯ ТУК, В БЪЛГАРИЯ. ЗА ДОБРО ИЛИ ЗЛО-ТОВА Е МОЯТ ИЗБОР.
    СИНЪТ МИ ИЗБИРА ДА РАБОТИ В ГЕРМАНИЯ, ЗАЩОТО ТУК НЕ СЕ ЧУВСТВА УДОВЛЕТВОРЕН. БРАТ МИ ИЗБРА ТУРЦИЯ ОЩЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ.
    ЗНАЧИ ВСЕКИ СИ Е НАПРАВИЛ ИЗБОРА!
    КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА?
    ЛОГИКАТА ПОВЕЛЯВА ИМЕННО АЗ ДА ИЗБИРАМ КОЙ ДА МЕ РЪКОВОДИ И УПРАВЛЯВА ТУК В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО АЗ СЪМ ТАЗИ, КОЯТО Е НАПРАВИЛА СЪЗНАТЕЛЕН ИЗБОР- ДА ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ! ОСТАНАЛИТЕ СЪЩО СА НАПРАВИЛИ СЪЗНАТЕЛЕН ИЗБОР- ГЕРМАНИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/4/17 16:00

    14.06 простак с простак,защо да ни е срам да сме турци!Излез от Б-я за да видиш,че бьлгарина не го ебават за две стотинки помяр такьа!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/4/17 16:04

    Ako si posadil teroristi, oves li da nikne?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен11/4/17 16:46

    DO 14:06 bogopomazania aristokrat s sinia krıv dragi ste pisha nekolko fakti kolko s prosti ti tur4elega ako s go zapishesh mn ste s radvam ta tia prostaci s 18' ta ikonomika v sveta te s tolkova prosti 4e s vtorata armia v nato i vi paziat dupeto prosti s imat dvama nositeli na nobelova nağrada prosti 4e s sazdali kultura koyato vie 130 godini opitvate da razrushte mn prosti ama ti prosti plebei hi4 nesa iz4eazvali ot kartata na sveta a vie nali ste visha rasa ste bili 200 godinki pod vizantiysko i na pe4alnoto 500 godinki pod tova prosto pleme....İ znaesh li koe nai loshoto tia prostaci ne s osıznavat i smetat 4e e privelegia da s TÜRK prostaci kvo da s pravi i na tia prostaci hi4 ama hi4 ne im dreme kvo misliat za teh taka visha rasa kato vas Bulgarite ...Ha sega ostani s zdrave i ne s zanimavai s prostacite te pod tvoita klassa

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен11/4/17 16:54

    Zaferiyus e VATANSEVER NOMER 1.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен11/4/17 17:01

    15.25 часа! Имаше и изгонени, да, това е факт. Но бяха около 1 процент от всички, които напуснаха страната след 29 май 1989 година. Не се изхвърляй толкова. Познавам лично хора, които наистина бяха изгонени, дойдоха в домовете им с готови паспорти и ги накараха за два часа да си съберат по един куфар багаж и ги откараха на границата. И знаеш ли какво, тези хора се върнаха още преди години в България. Те мразят комунистическия режим, но не и страната, в която са се родили и израснали, и продължават да си живеят тук. Така че, нали знаеш оня лаф - който иска, намира начин, който не иска, търси причина.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен11/4/17 17:05

    Искам право на глас да имат само работещите, учащите, пенсионерите-истинските,живеещите без напускане в България, но не и тия, които са на ,,социални" цял живот, здрави и прави. Не може да живее и работи извън България,не е работил и 1 ден, цял живот на готово и да ми определя бъдещето. Работа има, желаещи няма.Защо пък и да работи, като е на социални?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен11/4/17 17:48

    Gospodin Radev imash edin mandat

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен11/4/17 18:01

    За бъдещето на България трябва да гласуват всички граждани на БГ и то задължително с ПИК код не може да задължиш един живущ в САЩ гражданин на България да идва и да гласува
    Кой ще му поеме разходите ,работодателят дали ще го пусне не е ли е по добре всеки да има в личната си карта чип и да гласува с нея където си иска и както си иска
    Ше имаме милиони икономии от изборите няма да има секционни комисии и т .н

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен11/4/17 18:26

    Никой от турците не мрази България,стига фантазирате болни глави!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен11/4/17 18:47

    Обръщам се към пачата от 16:00 : Резако, има и такива които мразят българите в чужбина, и знаеш ли защо?Защото всички чалми и мангали /аз специално не виждам никаква разлика между турчин и циганин/, които се изнесоха от България, се пъчите навън че сте българи.За това на турците и на циганите, не трябва да им се разрешава да си връщат българските имена, защото позорят родината.Всички фесове се хвалите колко много изкарвате в чужбина, а не казвате че единствено кюрди и албанци ви взимат на работа.За това никакво гласуване, особенно от неграмотни, лесно манипулируеми от анаватан чалми.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен11/4/17 23:14

    Скоро бях в Румъния,отивайки си мислех,че ще ме разочарова,нали е Румъния.....щеш не щеш сравняваш.Стано ми жално за България...и най страшното,щом кажеш че си от България,никак не ти обръщат внимание.Става въпрос за Румъния!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен11/4/17 23:20

    Do 18:47 mnogo bih iskalda s zapoznaya s teb i bi bilo na 4etiri o4i zastoto tuk ne platformata da ti obysnia kolko e zdravoslovno i polezno e da s reznak..4ustvam notki na zavis i kompleks za malocenost v tova koeto s pisal i sgm gotov da ti pomogna po vaprosa

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен12/4/17 08:12

    18.47престани да обиждаш турците бетонно главо!!!циганин си ти помяро...!!!турците не са ти направили нищо лошо маймуно!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.