До дни започват археологически разкопки на средновековна църква край кирковското село Добромирци, като една от версиите на специалистите е свързана с предположение, че в този район е бил заточен Патрирах Евтимий след падането на Търново. Според археолога Николай Овчаров, има много данни, че в района е погребан висш духовник. Положен е в гроба с митра на главата, което е отличието на патриарсите. По думите му, разкопките на датираната около 13-14 век църква, не е изключено да дадат данни за толкова важен период от нашата история. Може да се изкаже хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил именно тук в някой от метосите на Бачковския манастир, смята Овчаров, цитиран от 24smolian.com.
Изследователи от Златоград и по-възрастни жители от района потвърждават разказите, че през 30-те години на миналия век при изкопни работи за строеж на джамия в района на Бенковски е открит гроб. В него има положен епископ със златовезани дрехи, седнал, както се полагат епископите, уточнява Овчаров. Той смята още, че този гроб не е запазен, но е факт, че е погребан висш архиерей. Археологът се позовава на източниците, че Патриарх Евтимий е заточен след падането на Търново някъде в Македония, като по онова време с това наименование се разбира друг регион, различен от днешната едноименна държава. Събирайки всички тези данни, може да се изкаже хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил именно тук в някой от метосите на Бачковския манастир в този регион, обобщава Николай Овчаров.
Предстоящите през тази година разкопки включват и втори обект в околностите на Златоград. Ще се проучва римски обект-може би храм или пътна станция в района на Бенковски. Разкопките на двата обекта са изцяло със средства от спонсори от Златоград, а идеята е да продължи разкриването на исторически паметници  за развитието на дестинацията за културно-исторически туризъм Източни и Средни Родопи.
24rodopi.com
На снимката: Иманярите са по-дейни в района на Добромирци
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/17 22:08

    Кирково - столицата на България!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/17 22:49

    до 22-08 Ха ха ха Кирково са 700 човека а Бенковски 2500 айде със здраве

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/4/17 23:59

    Не знаех, че Македония е Добромирци

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/4/17 03:56

    pak falsh istoria,

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/4/17 09:38

    Колкото по-остаряваме ,толкова по-вече оглупяват някои и им се привиждат мечти

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/4/17 13:37

    Този е пълен иманяр и мошенник. копае наред с нашите пари и изнася всичко което намери извън граница. дано духа на този гроб ги прокълне за вечни времена и бял ден да не видят. БЕЗБОЖНИЦИ. АНТИХРИСТИ.САТАНИСТИ. това са тези иманяри.

    ОтговорИзтриване
  7. Чудомир24/4/17 13:47

    do 23.59 Как да не е МЪкедония , виж в Добромирци колко мЪкедонци има , натурални, мургави баш мЪкедонци...а ако знаете как берат тухли...на малкото останали турци в селото колко пъти им обират и тухлите и керемидите, а пък те си обират крушите от там и изобщо пълна идилия ,почти чиста МЪкедония, толкова мъка има там. Овчаров веднага да изкара една теория ,че това са поробени от траките мЪкедонци, дошли на гурбет и останали , може да ги включи и като атракция към базата си в Ягнево, да чешат топките на понитата,опс , Буцефалите в двора на хотела...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.