"Изучаването на майчин турски език не е само образование, то е част от духовната ни същност", с тези думи се обърна към участниците в областния кръг на третото издание на националните конкурси „Букет 2017/2018" под мотото "България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността" в подкатегория "Книжовен турски език" народният представител от ДПС Ерол Мехмед. Той поздрави участниците за смелостта им да участват в състезанието. "Това не е изпит, а възможност да покажете на цялата страна, че наравно с изучаването на българския език, отлично владеете и майчиния турски език", заяви народният представител от ДПС.
Днес в сградата на Бизнесинкубатора в Кърджали се проведе най-важната категория от конкурсите "Букет" подкатегорията "Книжовен турски език". В надпреварата взеха участие 112 ученици от 1-ви до 12-ти клас от територията на областта.
Събитието уважиха още областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народният представител от ДПС Адлен Шефкет, общинският лидер на ДПС в Кърджали и зам.-кмет на община Кърджали Мюмюн Али, общинският лидер на ДПС в Кирково д-р Ерджан Фърънджъ.
Участниците решиха тест върху учебното съдържание, изучавано в училище под формата на ЗИП или СИП по учебния предмет - майчин турски език. За децата до 4-ти клас имаше и диктовка. Участниците от 5-ти до 8-ми клас съставяха писмен текст по зададена тема, а от 9-ти до 12-ти клас превеждаха текст от български на турски език и от турски на български език.
Конкурсните материали ще се оценяват на национално ниво. Класиралите се на призовите места ще бъдат наградени.
Надпреварата се осъществява под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Председател на организационния комитет е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, а главен координатор е Мукаддес Налбант.
Гюнер Шюкри

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus30/4/17 22:44

    Браво братко.
    Ясно и кратко.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/4/17 23:48

    Всички турци в България освен майчиния турски език, владеят поне един чужд език.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/5/17 07:39

    Аз съм учил задължително майчиния език до 8
    клас а сега 1 час задължително няма чия е вината вие преценете

    ОтговорИзтриване
  4. Крайно време е с майчиния език да се занимава имаме само кампанийно, по форуми и чествания.ако не го изучаваме задължително няма кого да глобят на митинги и прочие.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/5/17 11:49

    A UVAHAEMIYAT DEPUTAT DALI ZNAE CHE OT 1993G NASAM NE SA PECHATANI UCHEBNICI PO TYRSKI EZIK V BULGARIA. T.E. NYAMA AKTYALNI UCHEBNI POMAGALA PO TYRSKI EZIK. TEZI KOITO ISKAT DA VNESAT OT TURCITA SRESHTAT PRICEDURNI PRECHKI. HAYDE SEGA DA VIDIM DEPUTATIT DALI SHTE PREDLIJI PECHARANETO NA NOVI AKTYALNI UCHEBNICI PO TURSKI EZIK.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/5/17 14:21

    Да вземат и българският език да научат.Като идвам в Кърджали почти не чувам българска реч, все пак сме в България, и турският не е задължителен , няма как да Ви разбера нито аз нито другите гости на града.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/5/17 15:32

    Az sam Tatarin kakvito sa poeceto miousulmani v severna Balgaria maicinia mi ezik e tatarski.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.