„В медиите няма никакви кадри от протести, но в социалните мрежи хората показаха своето недоволство от резултатите от референдума. На много места в Турция хората излязоха на улицата с тигани и тенджери“, каза в сутрeшния блок на Нова тв Илхан Андай от 24rodopi.com. Протести срещу фалшификациите имало в Анкара, Истанбул, Буджа, в района на Измир. Журналистът отбеляза, че провеждането на референдум при извънредно положение вещаеше победа на Ердоган, който ще получи повече правомощия след допитването до народа, но постигнатият резултат от застъпниците на парламентарния ред е изненадващо висок. "Ердоган не е в еуфория. И за да избегне неудобните въпроси, снощи пак постави на дневен ред смъртното наказание", добави журналистът. Опозицията смята, че реално в Турция повечето от хората са против конституционните промени, но Върховният избирателен съвет докарал нещата до победа за Ердоган. Въпреки искането на партията на Ататюрк - Републиканската народна партия, за повторно преброяване на бюлетините, Ердоган няма да позволи резултатът да се обърне, добави журналистът.
На Ердоган ще се наложи да целува ръка на големите в Европа, каза Андай.
"В момента Западът си затваря очите пред това, което се случва в Турция, но в името на икономически печалби", коментира бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов.
"Анкара не може без капиталите на Европа“, подчерта Андай. Според него само самият Ердоган и може би личният му лекар знаят какво ще се случи в Турция в следващите седмици и месеци. Според журналиста, пред Европа вече ще застане един нов Ердоган, с нов изказ, готов на позитивни преговори.
„Без Европа Турция не може да съществува. Прокрадват се прогнози, че сега ще потекат големи капитали от Персийския залив – от Саудитска Арабия, от емиратите. Вероятно на сцената ще излезе отново Али Бабаджан, провел преди години болезнените икономически реформи, или някой друг. Ердоган не е икономическо светило, за да проведе тази икономическа реформа, без която Турция ще затъва повече", заяви Андай.
"Чисто икономически единственият пробив, който Турция е успяла да направи на европейска страна, е митническият съюз. Това е с 20-годишна давност... А що се отнася до капиталите от Близкия Изток, от дълги години Турция има страшен дефицит по платежната сметка. И той се покрива от "неизвестни" източници, които всъщност знаем кои са", заяви на свой ред Георги Димов.
"За нас е добре, че Бойко Борисов ще е премиер. Той познава много добре Ердоган и ще води умна политика спрямо него. Румен Радев ще контролира да не се случва прекаленото снишаване“, посочи Андай.
„Според мен Реджеп Ердоган се бетонира във властта. Това е неговото спасение и възкресение. През 2007 година Ердоган обяви, че в забрадките няма нищо лошо. Тогава искаха да забранят партията му, а сега, 10 години по-късно, Ердоган сложи забрадка на Турция и на цяла Европа“, категоричен беше Димов.
В коментар за „България он ер“ Андай заяви, че без да е постигнал национален консенсус Ердоган няма да посмее да направи следващите дръзки стъпки. В момента ние наблюдаваме как на юг от нас се променя формата на управление и Турция се опитва да върви към САЩ, но същата форма на управление я има и в Уганда. Много внимателно трябва да наблюдаваме процесите. Държавните ни мъже трябва да бъдат много предпазливи в изказванията.
Според Андай Ердоган тепърва ще се разкрие в друга светлина, пред европейските лидери той ще се покаже като лидер на милиони граждани, които искат Турция да бъде член на Европейския съюз.
„С народно допитване по време на извънредно положение се променя политическата система. Станахме свидетели на куриози. В Германия  и Австрия гласуват в полза на Ердоган, в Саудитска Арабия - обратното. В Истанбул, Анкара и други големи градове управляващата партия губи за първи път от 15 години“, това отбеляза в интервю за "12+3" по „Хоризонт“ Илхан Андай от 24rodopi.com.
„Станахме свидетели как комшията провежда исторически референдум – полагат се основите за смяна на формата за управление с народно допитване по време на извънредно положение. Термини, които се бият, Ердоган успя да събере в едно. Затова беше очаквано той да спечели, но той не е в еуфория, защото разликата е минимална и изисква национален консенсус“, каза Андай. Според него, най-лошото, което може да се случи на Турция, е гражданска война, затова Ердоган трябва да направи стъпка назад и във вътрешен план.
„Несъмнено край Босфора шум ще се вдига още дълго време. Без национален консенсус, без одобрението на по-големите световни лидери, а такива несъмнено има, Турция няма да влезе в ролята на стабилизиращ фактор в тази част на света. За добро или лошо ние сме съседи и сега повече от всякога трябва да си подредим своята къща, да си вдигнем по-високи дувари образно казано във връзка с постоянните заплахи на Ердоган, че ще залее Европа с бежанци. Доброто стечение на обстоятелствата за нас е, че Бойко Борисов ще е премиер, а той е човекът който най-добре познава Ердоган, знае му стила на говорене и действия, виждали са се, чували са се често. По отношение на променяща се кардинално Турция ние не трябва да игнорираме онова завещано ни от Живков движение „снишаване“, но Борисов трябва да го прави в онова приличие, което хем ни гарантира националната сигурност, хем ни оставя в голямото европейско семейство с високо вдигнати глави. В тази връзка най-сетне трябва да сведем до минимум процентите на евроскептизицма и да се хванем здраво за ЕС и НАТО. Малки сме, слаби сме, но пък сме в съюза и алианса, а колкото е светът да става недобро място за живеене, от ЕС по-желано май няма, нито пък от НАТО по-сигурна защита“, каза още Андай.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.