Родопите ще имат „изключителен представител” в новата творческа организация „Литературна Европа”, която ще издирва и издава най-добрите произведения на млади творци в различни европейски държави. Това е писателят Христо Красин.
Повече за уникалната идея разказва фейлетонистът Христо Станчев.

-Господин Станчев,  в международната преса се промъкна новината, че предстои създаване на някаква творческа организация
„Литературна Европа”. Нещо като асамблея, движение или не знам точно какво. А в Кърджали упорито се говори, че тъкмо вие имате общо с тази история. Знаете ли нещо и как въобще стоят нещата?
-Знам за програмата „Литературна Европа”. Засега е само идея, която се обсъжда във всички членки на Евросъюза. Само, че не толкова аз, а нашият писател Христо Красин е, така да се каже, „по-вътре в нещата”.

-А защо точно той?
-Не знам. Мисля че бъдещите представители за различните държави и региони от тези държави са били обсъждани някъде в Европа. И аз не знам точно къде. България е била разделена на няколко района, а за тук, за Югоизточна България са се спрели на Красин. Все пак той е издал 11 книги, които са отпечатани в над 13 хиляди екземпляра тираж. И почти са разпродадени. Постоянно публикува и свои статии с исторически и други изследвания. Преведен е на няколко езика! Мисля, че той е най-изявеният наш местен творец. Може би тези съображения са натежали, когато са обсъждали евентуалните местни представители на бъдещата организация.

-Какво повече можете да кажете за „Литературна Европа”?
-Почти нищо все още. Но на 11 и 12 март, Христо Красин беше на семинар-среща в курорта Пампорово. Там бяха събрани всички от различните краища на България, които са били определени за „изключителни представители” на тази европейска програма.

-Добре де, но що за „Литературна Европа” ще бъде тази програма?
-Както разбрах, програмата предвижда финансово подпомагане на начинаещи и утвърдени автори при издаване на книгите им. Предвижда се и финансиране при рекламиране на техните произведения чрез преса, телевизия и радия. Особено много се наблягало на радиата защото овчари, козари и други планински труженици не могат да носят със себе си телевизори, да получават вестници и други информационни средства. А малките транзисторчета са винаги под мишниците им.  Както разбрах, особено много се наблягало на популяризирането на авторите и техните издания.

-Това е чудесно! Но то предполага някакви организационни структури…
-Това, което знам от Красин е, че през месец май или в началото на юни в Боровец ще се проведе съвещание, на което окончателно ще се уточнят подробностите по реализирането на творческата програма. За нашия район освен „изключителен представител” ще има и двама сътрудници. Единият от тях ще съм аз, така както ме е посочил Красин. Но ще има още един и Красин вероятно ще го определи до съвещанието в Боровец.

-Така както обяснявате, очертава се да има значителна организационна конструкция. Тя платена ли ще бъде или?
-За всеки район ще има по един „изключителен представител” и по двама „сътрудници”. Засега знам, че ще бъдат хонорувани. Не вярвам да се отиде на щатни възнаграждения. Но и това е достатъчно. Всъщност, всичко ще бъде много по-ясно след съвещанието на Боровец през лятото.

-Добре! С какво на практика ще се занимават местния „представител” и „сътрудници”, конкретно по програмата?
-Ще издирват и подбират млади дарования в сферата на белетристиката и поезията, разбира се и драматургията. За по-изявените ще предлагат издаването на първите им книжки както и тяхното рекламиране. Ще наблюдават изявените вече автори и там където преценят, че има нужда, ще предлагат издаване на техни произведения. На национално равнище ще има структура, която от своя страна ще прецезира предложенията, идващи от регионалните звена. На европейско равнище също ще има структура, която пък ще прецезира предложенията, идващи от националните структури. Въобще, цедката ще бъде много сериозна. Няма да има място за „твои и мои хора”. Но всичко това ще бъде окончателно ясно след съвещанието в Боровец.

-Новините са много радостни! Но нека да изчакаме това лятно съвещание. Тогава отново ще ви питаме. А как върви работата в издателство „Кръжило”?
-Нормално! Към момента имаме единадесет предложени ръкописа, поезия и белетристика. Но засега се очертават само три, които ще издадем.

-А с литературния алманах „Орфееви песни” докъде стигнахте?
-Имаме над тридесет предложения, но засега сме одобрили едва шестнадесет автори изключително от Югоизточна България. Продължаваме да набираме, не бързаме. До края на годината ще го издадем!

-И всичко това по инициатива на книгоиздателство „Кръжило”?
-Да. Учредихме и литературен клуб „Кръжило”. По примера на знаменития литературовед и литературен критик доктор Кръстев през 20-те години на миналия век, който е издавал литературно списание „Кръжец”. Знаете, че в този кръг са били Пейо Яворов, Пенчо Славейков,  Димчо Дебелянов и други именити наши творци. Скоро ще внесем молба до Общината в Кърджали да ни бъдат отредени няколко квадратни метра клубна площ, някъде из града.

-Все хубави новини, господин Станчев!
-Дай боже все така да бъде…
Разговора води Руди СЛИВНЕВ

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.