С нов изключителен успех за Средно училище „Петко Рачов Славейков" приключи 45-та Пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която се състоя в курорта Боровец. За първи път всичките четирима славейковци бяха сред отличените в ученическата секция, която същевременно е Национален конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Три грамоти за отлично представяне (най-високото отличие) и една специална грамота за успешен дебют заслужиха Цветелина Карамфилова, Сиел Шефкетова, Мария Александрова и Николай Николов. Кърджалийските ученици и учителят Вълчо Милчев получиха грамотите си лично от президента на БАН академик Юлиан Ревалски.
Традиционно ученическата секция се провежда в две състезателни сесии: едната по математика, а другата по информатика и информационни технологии. Кърджали бе представен от  СУ „Петко Рачов Славейков" в секцията по математика.
Очаквано грамоти за отлично представяне получиха единадесетокласничките Цветелина Карамфилова и Сиел Шефкетова. Те бяха сред отличничките на януарската конференция на Ученическия институт по математика и информатика и от тях се изискваше да потвърдят високото си ниво. Заслужава да се отбележи, че поради отличното си представяне през януари, сега в Боровец двете ученички бяха на издръжка на Ученическия институт по математика и информатика.
Цветелина се представи със своя проект в областта на комбинаториката и по-конкретно от теорията на графите: „Домино покрития и perfect matchings в графи". Неин научен ръководител е Вълчо Милчев. Тя демонстрира оригинални резултати, един от които вече е публикуван в Канада. Това е първата нейна публикация в чужбина. В проекта на Цветелина има две зависимости за домино покритията, които не бяха открити в световния класификатор. Това означава, че тя е доказала нови формули.
Сиел презентира своя проект „Когато чевианният триъгълник на една забележителна точка съвпада с педалния триъгълник на друга забележителна точка". Неин научен ръководител е Надежда Аплакова от Института по математика и информатика на БАН. Тази разработка от класическата геометрия бе преценена като уникална и перспективна. Началото на оригиналния проект е от Международната изследователска школа миналото лято в Благоевград.
За пръв път в национална математическа конференция участваха осмокласниците Мария Александрова и Николай Николов с учител по математика Пепа Тодорова. Мария бе удостоена с грамота за отлично представяне, след като изуми журито освен със знания и с изключителна увереност въпреки характерната си стеснителност, а Николай със специалната грамота за успешен дебют.
Мария докладва пред журито своя проект „Комбинаторни задачи върху квадратна решетка" с научен ръководител Вълчо Милчев. Тя успя да реши задача от канадското математическо списание Crux Mathematicorum. Мария единствена от читателите е изпратила вярно решение на тази задача и то бе публикувано. Въпросната задача е част от нейната тема и към нея тя се насочи по препоръка на научния си ръководител. Личи задълбочен и систематизиран подход от страна на авторката и нейния научен ръководител, което, с оглед крехката й възраст, е изключително похвално, посочва рецензентът на нейния проект Станислав Харизанов от Института по математика и информатика на БАН.
Николай също се изяви силно с проекта си „Теорема на Наполеон" с научен ръководител Вълчо Милчев. И в неговия проект има оригинално решение на задача от реномираното математическо списание Crux Mathematicorum, което се разпространява по цял свят. Николай изпрати в Канада своето решение – дали ще бъде публикувано ще научим след около година. В началния си вариант теоремата на Наполеон е за триъгълник – Николай направи авторска разработка за шестоъгълник. Това негово постижение бе специално изтъкнато от рецензента доцент Георги Ганчев от Института по математика и информатика на БАН. Проф. Олег Мушкаров коментира своите собствени публикации по темата „Теорема на Наполеон", с които Николай и Вълчо Милчев са запознати в дълбочина и бе впечатлен от уникалния начин на решаване на осмокласник само със знанията, придобити до този момент в учебната програма.
За да види лично високото ниво на своя отбор, в Боровец беше и директорът на шампионското училище Милко Багдасаров. По негова идея преди 12 години бе създадена школа по математика с ръководител Вълчо Милчев. Директорът бе радостен лично да чуе многото похвали от председателя на журито член-кореспондент професор Олег Мушкаров, зам.-директор на Института по математика и информатика на БАН. „Имаме голям шлем", коментира Багдасаров след награждаването.
За отличните славейковци предстои двадесетдневна Международна изследователска школа, която ще се състои през август в Благоевград. Наградените с грамоти за отлично представяне традиционно получават финансиране от Ученическия институт по математика и информатика.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/4/17 21:29

    Браво Ники! Само Арда.

    ОтговорИзтриване
  2. Петя Петкова19/4/17 09:12

    Поздравления за учениците и учителя, който е работил с тях! Браво Мими! Желая ти още по-големи успехи!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/4/17 09:21

    Браво на децата! Поздравявам учителя за успехите на учениците и за неговата всеотдайност.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.