www.24rodopi.com

Пролетта дойде и гурбетчиите тръгнаха на път! „Села на колела” се изнасят на хиляди километри в евро

вторник, април 259коментара


Населението на един малък град в България изчезва всяка година. Прогнозите, на база темповете на обезлюдяване, рисуват крайно мрачни картини в следващите десетилетия. Стопяваме се с бързи темпове, а единственото решение за справяне с проблема засега поне изглежда невъзможно. Тройно увеличаване на доходите на населението звучи налудничаво и то само по време на избори. А алтернативата е ясна.

Едно малко село, понесено на няколко гуми

Автобусът е пълен. Майки с деца, младежи, хора на около 50 години, дори в пенсионна възраст са заели около 60 места. От всяка седалка лица са вперили поглед напред. Дългата машина потегля бавно, а изпращачите остават на стопяващата се назад автогара. Стюардът е пожелал „Приятно пътуване!” и вече води разговор с шофьора. Съвсем скоро ще пусне и първия филм за пътуващите. Мераклиите да гледат ще са малко. Опитът го е научил. Все още в мислите на хората са близките, които им махаха току под прозорците. Разговорите са оскъдни. Автобусът поема по дългия път отвъд пределите на страната. За някои пътуването ще продължи 25-26 часа, за други два дни. Билетите са проверени и крайните точки в тях разказват за притежателите им.
Съвсем скоро всички ще се познават. Часове по-късно ще настане жужене от разговорите между пътниците. Огромната част от тях отиват, за да работят. Други, за да погостуват на свои близки, трети-да се присъединят окончателно към установените си половинки зад граница. Разказват се истории-за минало, настояще, бъдеще. В думите има някаква предопределеност, категоричност на решенията, продиктувани от битието. Усеща се близост, сякаш всички тези хора се познават от години. Взаимност, породена от една обща съдба, поела по един и същи път. Говори се за работа, за близки, за семейства, за възможности, за нещата у дома, за липсите, за успехите, паденията, надеждите. И всъщност колко си приличат всички те. Затворени заедно, понесени на колела, вече опознали се, те са еднакви. А са заедно от едва няколко часа. Тяхната България в момента е един автобус с българска регистрация, който ги носи към техните въжделения, които се надяват да отгледат на чужда почва…

Офертите: 14 лева на ден за готвач, 22 за учител, 40 евро за ягоди

Темповете на обезлюдяване на Родопите се увеличават неимоверно. Процесът не може да бъде спрян от промишлеността в региона, както и от туризма на този етап, смятат икономически анализатори. Все повече семейства от малките населени места избират живота зад граница, което пряко се отразява на демографията и икономиката.
С 14 лева на ден е принуден да живее помощник-готвач в региона на Родопите със заплата от 420 лева, а обявите за обслужващ персонал в сферата на туризма изобилстват в Смолян и Кърджали. За учител по компютърни технологии в Смолян пък офертата за заплата е 660 лева
срещу дипломата му за висше образование. Масово шивачки пък трябва да правят трудови рекорди, за да достигнат до минимална работна заплата за страната.
Същевременно в Бюрата по труда в региона постъпват предложения за осигуряване на работа в чужбина. Селскостопанство и строителство чакат нашенци зад граница. Млади жени се търсят за бране на малини и ягоди, а мъже-по строежите, сочат офертите за работа в чужбина, публикувани в Бюрата по труда в Родопите.
Работодатели от Португалия търсят дами на възраст между 18 и 50 години, които да се включат в прибирането на реколтата от малини. В Испания пък чакат родопчанки между 20 и 40 години за бране на ягоди. „Жените трябва да са с опит в селското стопанство и подходящи физически данни, предвид естеството на работа и високите температури. Трябва да притежават чисто свидетелство за съдимост”, се посочва в офертата. Работодателят предлага брутна заплата в размер на 40,15 евро на ден, като след внасяне на здравни осигуровки и данък общ доход нетното възнаграждение е 38,70 евро на ден. Разходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като стойността на билета се удържа от първата заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя. Работното време е 6 ч. и 30 мин. на ден при шестдневна работна седмица, а почивният ден е в зависимост от производителността и климатичните условия.
Израел пък търси работници в строителството. За работа по Спогодбата между двете държави могат да кандидатстват мъже на възраст между 25 и 50 години. Те не трябва да имат родители или деца, които работят в Израел, да не са осъждани и да не са работили досега в държавата. Търсят се мазачи, кофражисти, арматуристи, както и работници по полагане на керамични облицовки. Задължително е да умеят да разчитат строителни планове.
Разликата във възнагражденията у дома и зад граница предопределят избора на родопчани. Хиляди вече живеят в страни от Западна Европа, САЩ и Канада. 22 деца само от Доспат са установени с родителите си в Чикаго. 50 от родените бебета в родопския град през миналата година, вече не живеят със семействата си в региона.

„Британци” идват с оферти „15 000 паунда за година на Острова”

Фирми, осигуряващи работа зад граница, вече организират и информационни срещи в Родопите. Целта на посредниците е да запознаят жителите на региона с възможностите, които дават свободните места в Западна Европа. Все по-често се правят семинари „Във Великобритания може да заработите до 15 000 паунда за година”. Намеренията на Агенцията са да презентира програмите за работа на Острова. Те са без ограничение за възрастта.
„Предложенията от нашите британски партньори включват работа в селскостопански ферми за плодове и зеленчуци. Основните дейности са садене, ръчно прибиране на реколтата, пакетиране на място и обща обработка на културите. Работата е физическа и не се изисква специална квалификация. Свободни работни места има и във фабрики за хранителни стоки и местни продукти. Работата е на поточна линия, включва обработка, подреждане и пакетаж на стоки. Хора се търсят и в логистични складове към популярни вериги магазини и световноизвестни компании. Работата включва етикиране, подреждане и подготовка на стоките за предлагане в търговската мрежа.
Предлагаме позиции в хотелиерството и ресторантьорството – възможност за настаняване на работа в партньорска мрежа и портфолио от над 200 хотели и ресторанти на територията на Великобритания. Програмата включва и курс по английски език, който според желанието на кандидата, може да бъде проведен онлайн или в училище в Лондон”, посочват от Агенцията-посредник за намиране на работна ръка за Великобритания.
За по-голямата част от работните позиции обаче се предлага минималното възнаграждение за страната. Така например за зает в хотелиерството гурбетчия на възраст от 18 до 20 години се плаща на час по 5,5 паунда. При 40-часова работна седмица доходът за година е в размер на 11 544 паунда. За същата работа служител, нает от Родопите, на възраст над 25 години, ще заработи годишно 14 976 паунда.
Заплащането в селскостопанската индустрия пък се регулира от действащите наредби на Борда за заплатите в селското стопанство. Те са различни и са в сила в различните географски райони на Великобритания – Англия и Уелс, Шотландия, Ирландия. На много от офертите се плаща на норма или на килограм, което позволява на по-сръчните работници да заработят повече.
Удръжките от заплатата са в размер на 23-25% от заплатата под формата на Данък общ доход (Income Tax) и Данък обществено осигуряване (National Insurance Contribution). Удръжки има и за наем.

Защо деца растат сами? 19 лева на час за шофьор с „добър нрав и нерви” в Лондон

По 19 лева на час ще получава родопчанин с шофьорска книжка, добър английски, нрав и нерви, ако се реши да гледа възрастни и болни хора в Лондон. Офертата също е на дневен ред в бюрата по труда в Родопите, а вакантните места са десетки.
Компания търси асистенти за полагане на грижи за възрастни и болни хора в английската столица. Изискванията са поне средно образование, задължително валидна шофьорска книжка и много добро владеене на английски. Заплащането е 8,30 паунда на час или 19 лева по време на изпитателния срок като на по-късен етап може да достигне до 9,40 паунда. Седмичното нетно заплащане след всички удръжки, включително и за автомобила, без допълнителните извънредни часове достига 360 паунда, се посочва в офертата. Работното време на седмица е между 45 и 55 часа.
Компанията предоставя вътрешно обучение, както и съдейства за настаняването. Наемът на самостоятелна стая е 100 паунда на седмица, посочва работодателят. Желаещите могат да кандидатстват до края на 2017 година.
Стотици родопчани вече са напуснали родните си места в посока чужбина. Много често отглеждането на децата се оставя в ръцете на баби и дядовци. „Мъжът ми е в Холандия и работи в строителството. Аз също смятам да замина. Спира ме единствено в офертата изискването за много добро владеене на английски. Но предполагам, че с курсове ще мога да покрия условията”, коментира 43-годишна жена, която срещаме пред бюро по труда.

Малкото селце продължава своя път…

Минали са часове откакто пътува „малкото селце на колела”. Между седалките има обувки, изпънати крака и ръце пречат на минаването като храсти край пътечка, виеща се по родните баири. Чува се хъркане. Въздухът е изпълнен с различни миризми. Отнякъде се чува отваряне на бутилка и разливане на течност. Тихо пожелание за здраве и въздухът се обогатява на анасон. Чашите се вдигат като у дома, но в същото време автобусът неумолимо приближава целите на битието за всеки един от малкото село на колела, което напуска пределите на Отечеството…
Жельо МИХОВ,
24rodopi.com

На снимките:
Сънят на гурбетчиите – на седалката или направо по земята в ресторанта на ферибот;
Цяла България на едно място (поне според регистрациите на автомобилите);
По-хубави и по-безопасни са пътищата в Западна Европа, но всеки втори водач на МПС от Родопите има в колата си едно „синьо око“, за да го пази от инциденти
Изпрати :

+ коментара + 9 коментара

Анонимен
25/4/17 08:48

Изтръпнах от това,което е написано по нагоре.За съжеление е така няма разделено семейство аз имам две деца със семействата си в чужбина и са с висше образования едното ми дете си работи по специалността и получава много,но са на далеко.
КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА? ВСИЧКИ КОИТО УПРАВЛЯВАТ И СА ХВАНАЛИ КОКАЛА НАШИ И ВАШИ,ШУРОБАДЖАНАЩИНА И Т.Н. НЯМА ДА ИМА МЛАДИ!

Анонимен
25/4/17 08:56

Тия снимки който сте ги показали с гурбетчийте, трябва да ги видят депотатите и най вече тези от Кърджалийски район, защото накрая няма кой да работи тук. В почивните дни няма с кой да се напсуваш по улиците, а да не говорим за тази който работят, че се броят на пръсти. Времето на лъжите свърши. Вижте реалноста.

Анонимен
25/4/17 09:01

ДАСА ЖИВИ И ЗДРАВИ ДПС ГЕРБ БСП ОП .....

Анонимен
25/4/17 10:53

БЕСИЛО за националните предатели които докараха стадото до това мизерно положение. ....те се знаят кои са и това време ще дойде.....

Анонимен
25/4/17 11:47

don't be fooled. there is much more than the picture presented here.
I would expect a newspaper to offer a better analysis than just write an infomercial to promote people traffickers revenues.

Анонимен
25/4/17 13:55

Да живее европейската империя що не казвате???

Анонимен
25/4/17 19:08

Какво чакаш от европейска държава с министри националисти? Позор! Сега някои се радват, че смучат националните богатства, забогатяват, притежават имоти, кой като тях. Помнете идиоти, това което причинихте на тоззи народ няма да ви се размине. Или дядо господ ще ви взима най свидното, когато не очаквате или тези гурбетчии ще ви спукат гьона някой ден! Такава анархия няма никъде по Европа. Спрете с Ганьовщината!

Анонимен
25/4/17 21:48

Nasıte deputati ni dokaraha do tova polojenie Samo po izborite se sestat za naroda nie iskameli dasme na gurbet no sme prunudeni ot bezizhodicata

Анонимен
25/4/17 23:18

Един истински анализ на действителноста в Родопите.Тьжна, подтискаща атмосвера.Но това е реалноста.Хората правят всичко вьзможно за оцеляването си.Един голям процент от младите са на гурбет.С течение на времето част от тях не се интересуват от родния края много отблизо. Някои ще кажат че са избрали сами. Не не са избрали сами.Несменяемите партийни величия в района най вече отвращшават младия човек. От тридесет години промените или тенденциозно не се извьршват или много бавно.Но феодалната класа свикнал с меките столове е тук .И винаги са победители.Затояа скромните хора казват "Господ вижда всичко!

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи