Най-точната прогноза какво ще се случи след референдума в Турция на 16 април може да даде личният лекар на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това коментира в студиото на „Bulgaria ON AIR“ Илхан Андай от 24rodopi.com. „Ердоган води такава кампания, че всеки средноинтелигентен избирател би се ужасил. Поколения турци са искали и искат да бъдат в Европа, всевъзможни правителства – от най-светски до най-крайни и религиозни, са работели в тази посока, а сега се говори за „внуци на нацизма“. Той война ли води или блъфира. Очаквам, ако Ердоган спечели референдума, да даде голяма стъпка назад, което е добро дошло за България“, каза Андай.
По темата „Съдбовен референдум в Турция: Ще успее ли президентът Ердоган да увеличи правомощията си и какво ще последва, ако народното мнозинство гласува "за" предложените от него 18 корекции в турската конституция?“ в студиото дискутираха журналистите Илхан Андай и Мехмед Юмер и бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.
"В момента не се случва информираният избор, а хората в действителност не знаят за какво иде реч. От социологическите проучвания става ясно, че 70 на сто от турците не са запознати с Конституцията, за тях и сега Ердоган управлява държавата. Тези 18 корекции, които предстоят в конституцията не позволяват отделните власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, да се контролират една друга - той получава извънредно много правомощия", посочи Илхан
Андай. Според него Ердоган копира американският модел на управление, но разделението на властите и контролът ще бъде избегнат от поправките. „Едва ли ще се случи султанатът, защото това означава Турция да премине през гражданска война“, каза Андай.
Според Мехмед Юмер успехът на Ердоган на референдума е сигурен: "Турция се намира на кръстопът, но ако президентът Ердоган не беше сигурен в избора, нямаше да тръгне. Това, че в проучванията води отрицателният вот, е тактика, с която да се стегне още повече консервативно-ислямския електорат и редиците в партията".
Георги Димов пък обърна внимание, че с референдума се засяга един доста съществен казус, а именно фактът, че турският президент е и лидер на управляващата партия. Президентските и парламентарните избори ще се проведат по едно и също време и ако стане така, че неговата партия влезе в опозиция, а той е и президент с изключителни правомощия, то тогава ситуацията се усложнява.
24rodopi.com

На снимката горе: Турски гражданин в Страсбург, Франция, гласува на референдума
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.