Цяла седмица вече си задавам един въпрос. Въпрос тежък и сложен, нерешим за моята особа, въпрос за големи хора, свикнали да вършат големи дела. Ще попитате какъв е въпросът ли – ами въпросът е как баба Анифе от Чанаккале успя да разгадае евроатлантическите ценности, как я осени евроатлантизъм дотолкова, че заряза китната си къщичка и хукна да гони автобуса за Кърджалийско и не на последно място - идеята за двадесет кила телешко месо в буркани европейска ли е или атлантическа?!
За един „ПРИЯТЕЛ“ питам! Вече виждам тънка усмивка, но ти не се смей, уважаеми читателю, или поне на мен не се смей, щото не аз ги твърдя тези неща. Месеци наред гледаме лидерите на една партия, с името „Приятели“ с ясно изразен „патриотичен“ уклон, които ни обясняват за ценностите на евроатлантизма и как те са нахлули в душите на нашите съграждани турци. На тези от тях, живеещи в рамките на България, а и на тези в южната ни съседка. Чак ми стана мило, дето се вика, Боже, Боже колко евроатлантизъм имало на тоя свят, Боже! Ако Юнкер, в сегашните сложни времена за цяла обединена Европа, чуе отнякъде медените слова немедлено ще поиска представител на тази партия за еврокомисар! Как само ще му отива на един кинорежисьор този пост. Ще твори директиви и ще громи диктатурата не от полите на Витоша, а от сърцето на Брюксел. Толкова е хубаво, че чак и аз се размечтах. Така де, такива защитници на ЕС не се раждат всеки ден по нашите географски ширини. Ако се разходи г-н Юнкер под ръка с лидера на „Приятел“ сред нейните гласоподаватели, ще установи, че тези хората не се интересуват от такива битовизми като цената на тютюна, на тока, на хляба, а от сутрин до вечер бистрят Лисабонския договор.
И друго ми се изясни, оказва се, че е недемократично ЦИК да иска да попълниш декларация, за да гласуваш в Турция. От къде на къде? Никъде в конституцията не било казано, че за да гласуваш трябва да можеш да пишеш на български, нали като влезеш в тъмната стая чудото става… Осенява те светлина и изведнъж разбираш пред кое квадратче пише „Приятел“. Стават и сакатлъци, от 30 000 гласоподаватели малко над половината прочели правилно. Е, това вече не го разбирам. Защо така бе, хора?
И министър ви каза, и депутати, и шефовете на изселнически организации и кметът на Бурса мина, а вие все неразбрали. Смея се, ама то не е за смях. Познавам българските турци, та как да не ги познавам - от раждането си до сега вече 37 г. живея с тях. Добри и работливи са. Хора на думата и на честта. Не на витиеватите фрази и празнословието.
И друг път политици са играли по тънката струна на етническото и религиозно противопоставяне, достатъчно е да припомним братя Юзеирови. Факт е, че това не е патент на „Приятел“ и други го ползват, ала те разработиха тази тема до невиждани досега висоти. Но турчинът по нашите географски ширини е здраво стъпил на земята, не се подлъгва по обещания и красиви думи. Той е човек, който уважава родината на дедите си -Турция, но обича единствено и само майка България. Дори да е принуден от нищетата да замине далеч от нея. И тук в играта се намеси голямата геополитика. Аз, за разлика от повечето наши сънародници, не обвинявам за това властимащите край Босфора. Не е луд този който яде баницата, луд е този който му я дава.
Изключително ми бе интересно обяснението на лидера как нищо ново не се било случило при провеждането на избори в южната съседка, как и досега се е правило така, а „Приятелите“ били носители на демократичност, щото видите ли, не позволили всички гласове да отидат за една партия.  Уважаеми и не толкова уважаеми господа, това и досега не е ставало безропотно, хората винаги са протестирали срещу факта, че техните съдбини се решават извън границите на родината, от граждани откъснати от години от нашата действителност, които биват умело “съветвани“ от представители на чужда държава. Ние не учим хората с два паспорта как да гласуват на предстоящия в Турция референдум и не искаме те да бъдат учени как да гласуват на изборите в България. Ние не учим никого на демокрация, но моля ви не учете и нас! Има една, както се казва, „митологема“ /изразът е на един “Приятел“/, и тя е, че пропагандата, която се извършва на територията на нашата съседка, по никакъв начин не се различава от призивите, които отправят лидерите на ПЕС и ЕНП в полза на техните сестрински партии в България.
Да ви кажа честно не съм виждал канцлера Меркел или нейния социален министър да призовават българските граждани в Германия как да гласуват /апропо, изобщо не знам те да са призовавали която и да е диаспора/. Не съм чул и Архиепископът на Кентърбъри да е организирал всецърковна среща, след която английската кралица да е съветвала българските свети отци коя е най-богоугодната партия. Така че мимолетното изявление на този или онзи европейски политик, направено на територията на нашата държава не може да се сравни с това, което се случваше зад бариерата на Капъкуле през последните няколко месеца.
И благодаря на президента Радев, че се намеси и показа, че България е суверенна и независима. Ние държим на добрите си взаимоотношения, но никога няма да се преклоним пред никой. Между впрочем, страстите ще затихнат, съседите не са глупави хора и няма да си развалят „дослука“ с нашата страна заради един „Приятел“. Опитаха да ги изстрелят до нова орбита и не се получи. Да, сигурно ще опитат пак, но коя голяма страна не играе такива игри…
Нашите „Приятели“ са за оплакване, защото в дипломацията и политиката никой не обича губещите. Скоро и оттатък граница ще разберат, че милионите, които дадоха, потънаха. Дали в нечии бездънни джобове или по предназначение си е тяхна работа, но резултатът е един и същ – един парламент без „Приятели“, една държава без параден „евроатлантизъм“. Тогава ще дойде и тяхното чистилище, един по един „Приятелите“ ще напуснат политическата сцена, един по един и завинаги. Не, няма да ни липсвате нито вие, нито вашите изкусни и примамливи слова. Никой дори за миг няма да поиска да ви върне. Така че отсега ви казвам: Довиждане и със здраве!
Казано е, че хората се учат от грешките си. Време е и ние да се поучим от своите. Мисля, че всички и българи, и турци узряхме за идеята в чужбина да се гласува само на територията на нашите консулства и посолства. Мисля, че узряхме за идеята в България да се въведе принципът за уседналост и за парламентарни избори. Така ще приключим с изборния туризъм и с влиянието на която и да е чужда държава върху нас.
Сега е времето на политиците, на онези, които обещаваха, на онези, които писаха писма, на всички. И ако те не се задействат ще се задействаме ние и ще облечем тези наши искания в закон. Защото този референдум  ще го организираме и ще го спечелим, бъдете сигурни.
А иначе в Кърджали всичко е спокойно. Аз си пия ракията и с Илхан, и с Иван. Животът си продължава, спокоен, дори леко скучен. И слава Богу!
Всички лица и събития в тази статия са плод на моето въображение, а аналогът с действителни лица и събития е случаен. Или не съвсем!
Никола ЧАНЕВ,

Специално за 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/4/17 09:40

    Трябва да помислим и в коя" къща" са живяли тези "приятели"?Не беше ли "къщата" на ДПС?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/4/17 11:26

    Da kışta ta na dps.no vsyako stado si ima mirsha kat agent pavel

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/4/17 11:59

    Много добра статия!Напълно обективна!Поздравления, г-н Чанев!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/4/17 12:31

    Първо да се почне от псевдопатриотите-фашистите които блокираха границата,и се пита въпроса КОЙ КОЙ КОЙ им разреши на тези тъпи фашисти....къде е ДАНС,БГ ПРОКУРАТУРАТА и на момента и по бързата процедура трябваше да си получат 5-6 години затвор за насаждане на етническа злоба и омраза....и чакаме имунитета на фашистките лидери да паднат и да влезнат на топло....с,такива фашистки методи БГ се отдалечава от ЕС и се приближава към Северно Корейския режим

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/4/17 19:01

    Поздравления за статията !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/4/17 20:33

    Поздравления за статията !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/4/17 17:16

    Stiga ve4e s tezi reklami.godina i polovina edno i sa6o publikuvate i govorite Mestan ta Mestan.Za naroda mislete kakvo da se napravi.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/4/17 17:51

    Турчин съм и Ви поздравявам със статията.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/4/17 00:55

    Вината да не се прехвърля върху избирателя. Законът позволява, а Чанев и сие не. Четири вида избори се проведоха по този кодекс, сега решихте да се пишат пред комисията декларации, а защо образецът е на сайта на ЦИК, не е ли за да се ползва. В кодекса пише избирателят представя лична карта и декларация. Другото е измислица или както се казва дописване на кодекса. Зная български, но детето ми не знае, родено е и живее в Испания, попълних предварително декларацията и никой копче не можеше да ми каже, гласувахме в Турция. Стегнете си д..тата и напишете приложими правила, иначе спазваме това, което пише в тях

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/4/17 06:00

    Браво Чанев.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.