Всеки народ си има своя характер, свои отличителни черти, та ако щете и свой дух, съхранил го през вековете. Имаме го и ние българите, обаче напоследък сякаш сме изпаднали в летаргия, сякаш сме забравили, че сме държава, пред която е тръпнел целият свят, че пред нашите царе глави са скланяли и войнствените авари, и мъдрите гърци, и страшните татари. Затова реших да напиша и аз няколко реда, с които надявам се, ще обрисувам българската душа така, както я рисува в мислите си всеки един от нас. Понякога човек има нужда да изкрещи това, което си казва тихичко, почти без глас или дори не споменава. Да изкрещи, за да чуят всички, да изкрещи, за да повярва сам.
Като се замислим, за всеки народ сякаш има подходящо определение – галантните французи, благородните англичани, смелите руснаци, дисциплинираните немци. Обаче не съм прочел определение, което да охарактеризира българина. Няма и да прочета, защото ние не сме народ, който можеш да обрисуваш с една дума. Ние сме различни, многолики, интересни. Ние сме безстрашни и горди. Та още от времената на първия ни владетел – хан Аспарух ние демонстрираме това свое качество. Минавайки териториите отвъд Дунав, ние отправяме предизвикателство пред най-голямата държава в тогавашния свят – Византия. И не само не се стъписваме от този мастодонт на ранните векове, но му отнемаме най-красивите и най-плодородни области. Заселваме се на тях и вече 13 века тук пускаме  корени. Тук растат децата ни и тази земя е наша. Поколения българи, та чак до падането на Второто българско царство, са оплетени в здрава битка с хитрите византийци, но устояват и запазват своя род, своя език, своето самосъзнание, запазват ги дори по времето, когато нямаме държава, а сме завладени от Василий Българоубиец.
България помни и своите велики владетели – Симеон, Крум, Иван Асен, които не веднъж и дваж громят гърците и които разширяват границата ни, достигайки чак до Константинопол.
В сърцето на всеки българин са Крумовите закони и всеки от нас с умиление чете за Златния век на нашата писменост и култура. Което показва и още една наша отличителна черта – ние сме мъдри и далновидни. За нас войната никога не е била самоцел, а винаги средство, за да постигнем националните си идеали и да опазим българщината.
Още в онези древни времена хан Тервел прозрява заплахата от Изток и  сприра 30 хиляди арабски нашественици, които обсаждайки две години Константинопол са били на път да го завземат и да сложат края на християнската цивилизация. Това, уважаеми читателю, е исторически факт, незнайно защо неглижиран в учебниците и литературата. И ако днес всички сочат за пример обединена Европа, то смело можем да кажем, че тя е такава благодарение на нашите предци, които спряха ислямската заплаха през 716 г., водени от своя хан.
През вековете доказахме, че сме търпеливи и устойчиви като скалите. Та как иначе бихме могли да изтърпим мрака на петвековното османско иго. Пет века, през които оцеляхме, въпреки всичко. Пет века, през които бяхме насилвани, гонени, убивани. Пет века, през които българите бяха рая, имаща право единствено да работи. Но ние преминахме през изпитанията. Преминахме благодарение на личности като Левски и Ботев, които  в онези робски времена показваха смело какво значи да носиш българско име и българско сърце. Доказахме, че сме запазили своя род и своята нация и през кървавата Руско–турска освободителна война, завършила с възстановяването на нашата държава на 3-ти март 1878 г. Нашите опълченци сътвориха подвига на връх Шипка и показаха на целия свят, какво значи битка на живот и смърт, битка за чест и достойнство. За величието на българския дух най-важни се оказаха идеите на Апостола, идеи за братство, равенство, независимост. В онези години, в които в целия свят властва монархията, един мъж – светец, неканонизиран от църквата, но отдавна въздигнат от българите, отдал целия си живот на своя народ, прозря републиканската идея. Поиска свобода не само за своите братя, но и за всички роби по света. Умря, за да живеем ние.
Освобождението извади наяве още краски от характера ни - не сме реваншисти, не търсим отмъщение. Искаме единствено мир и благоденствие.
След Освобождението в България и особено тук в Източните Родопи, вече 150 години не делим хората на християни и мюсюлмани, на българи и турци, а живеем като братя. Ядем от един хляб, пием от една вода и уважаваме своите сънародници без разлика на етнос и религия. Българите на свой гръб са изпитвали тегобите на деспотизма и не си позволиха да властват над другите народи. Ние сякаш първи разбрахме думите на великия Кемал Ататюрк, който твърдеше, че последният народ, отхвърлил Османското робство е турският.
Българите сме хора известни навсякъде със своята упоритост, трудолюбие и интелект. Преживяхме две национални катастрофи, след които възкресихме родината си от пепелта. Губихме битки, но винаги намирахме сили да продължим напред, без значение колко лошо бяхме ударени. Та в коя сфера на живота не се доказахме, къде не направихме своите постижения. Дадохме на света Кирил и Методий и славянската писменост, Джон Атанасов и първия компютър, Паисий Хилендарски и История славянобългарска, Петър Дънов и неговото учение, Дан Колов, Христо Стоичков и спортните им успехи, Колю Фичето и архитектурните му шедьоври, Атанас Буров - един велик банкер, фамилията Вазови, които оставиха следи и в литературата, и във военното дело, Генерал Делов – освободителя на Кърджали, Калоянчев и Парцалев – титани на киното и още хиляди други, които направиха така, че Българин да звучи гордо.
И днес, уважаеми читателю, ще си позволя да цитирам хилендарския монах - О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин!
Ние сме потомци на велик народ, ние сме наследници на велика държава. Трябва да забравим за трудностите и несгодите, да надмогнем недоимъка и да изправим снага. Да покажем на света за пореден път, че България ще пребъде.
Че няма да наведем глави пред никого, че въпреки бедността, лишенията, мъките, сме запазили онзи горд български дух, който вече 1300 години ни прави победители. Трябва да забравим различията си, да заглушим омразата и обединени да тръгнем напред.
Защото ние го можем, защото ние го заслужаваме, защото ние сме БЪЛГАРИ!!!
Никола ЧАНЕВ
29.04.2017 г.
Специално за 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/4/17 11:41

    Поздравления!
    Приятел

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/4/17 11:56

    Много злоба и омраза се събра в обществото благодарение на управници и политици ,на Псевдопатриоти-фашисти които денонощно говорят с езика на злобата и омразата......ЗАЩО лидерите на ПсевдоПатриотите са на свобода още,и ЗАЩО Европейска България ще се управлява от фашисти които всеки момент ще запалят чергата на страната....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/4/17 12:21

    Чанев, това трябва да се чете всеки ден особено когато човек се разколебае в собствената си вяра и сили. Поздравления, написано на изключително достъпен и разбираем език, и все пак достатъчно силно и мотивиращо!

    ОтговорИзтриване
  4. zaferiyus29/4/17 12:23

    Прекрасно е написаното.
    Междуредията и премълчаните неща са знак на недоброжелателност.
    Бъдете смел и пишете нещата такива каквито са.
    Недейте слага общ знаменател на а наречете Турска етност, под мюсюлмани се гуми един цял народ.
    И друго Българите сте писали като Наемодатели а нас Турците Наематели.
    Не Българите запазиха Турското/Мюсюлманското.
    Османската империя запази Истинската Българска кръв и пося добронамереността в Българското.
    Сезонът на премълчаването и на преинаначаването отмина.

    ОтговорИзтриване
  5. Нели Златева29/4/17 12:27

    Поздравления,Никола!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/4/17 13:13

    OT GLEDNA TOCHKA NA VSEKI ETNICHESKI BULGARIN KARTINATA SIGURBO E TAKA KAKTO E OPISANA. NO... POLOVINATA OT GRAJDANITE NA BULGARIA DNES NE SA ETNICHESKI BULGARI. TE SA TURCI, ROMI, TATARI, GAGAUZI, POMACI, VLASI I T.N. TE NE SE VALNUVAT OT BULGARAKIYA DUH, ROD I KULTURA. TURCITE ISKAT DA ZAPAZYAT TURSKIYA DUH. ROMITE ROMSKIYA. A BULGARITE ZA SAJALENIE IZCHEZVAT S VSEKI IZMINSL DEN. TAKA CHE JALKO ZA BULGARITE.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/4/17 14:08

    Г-н Чанев с този мизерен начин на живот,с тези мизерни заплати и пенсии,и с тая огромна разлика между крадливия и корумпиран катун София не може да оставим различиятаи да заглушим омразата..не може за всеки проблем на българина да се изкарват виновни малцинствата..като няма държава която да се грижи за стадото си, ще се намери решение на въпроса.....до кога ще се робува на кръвопийците от крадливия и корумпиран катун София..жълтите павета не е БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/4/17 14:25

    Зафериус пак се доказа колко елементарно и просто мислиш, а и неграмотно пишеш ! Срам за учителя ти по писане и срам за този, който те е възпитавал! На г-н Чанев шапка му свалям! За българщината..... трябваше ли Кубрат Пулев да се боксира с поредния амортизиран и слаб боксьор?? Едва ли ! Или и той вече е на финалната линия! Защо не го запомним с един актуален противник, вместо с една блак торба нафталин? Само питам! Защото следващия му противник вероятно ще е Реджеб от Лисиците!

    ОтговорИзтриване
  9. несъгласен29/4/17 16:35

    Г-н Чанев, известна е мисълта, че който не познава историята си, няма бъдеще. Така е, обаче... Ние сме народ, който все е обърнат към миналото си, защото не знае как да живее в настоящото време. А народ, който върви все с глава, обърната назад е обречен непрекъснато да се спъва. Ако в настоящето не съградим нещо ценно ви гарантирам, че децата ни никога няма да ни простят. Те всъщност вече не ни и прощават и затова търсят щастието в други държави. Славното ни минало не им е достатъчно. Освен това искам
    да ви кажа, че българинът не е по-трудолюбив, по-упорит и по-интелигентен от хората в другите държави. Даже мисля, че сме по-малко от тях. Оказа се обаче, че сме доста по-крадливи, нечестни и овчедушни. Ежедневно можем да се убеждаваме в това. Извинете ме, но този път написаното от вас ми прилича на слово на някой кмет, министър или президент по някакъв тържествен повод, за да отклони вниманието на народа си от актуалните проблеми и пак да се опита да върне народа към миналото. Аз не разбирам какво означава да се гордееш с това, което другите са направили. Човек трябва да се гордее с това, което сам е направил, постигнал, извоювал. В този смисъл българската ни народопсихология е доста сбъркана. Справка - Иван Хаджийски.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/4/17 17:20

    Ако имаше повече хора които мислят като Вас,светът щеше да бъде по добър със сигурност.
    Един турчин

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/4/17 19:09

    Г-н Чанев от историята се знае че великия СУЛТАН е съхранил Българския дух в продължения на векове насам...и скоро Турския посланик ясно и точно повтори че Турция с стария-нов СУЛТАН продължава да пази България...от " ОСВОБОЖДЕНИЕТО" до сега България тъне в мрак и мизерия,най крадливи и корумпирани Български управници,най бедно и най нещастни стадо в третополовия съюз.всички национални предатели и крадци ги осъждат в цял свят,а само в България ги толерират...до кога..?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен29/4/17 21:18

    Всички искаме българите да не изглеждаме като нещо изчерпано, безсилно, сънливо, а да полетим в помислите си както, когато се трудим и се обичаме, както когато четем Историята, както, когато слушаме песните си и дишаме и се радваме и пазим Природата ни божествена

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен30/4/17 09:50

    Честно казано, с малко неща се съгласявам тук! Доста неща не са споменат тук още. Но не може всичко да се напише, така е. Г-н Чанев, само за справка. Тукашните етноси, до един всички са българи. Те са живяли в тази държава, преди робства и не са населени от завоеватели. И всеки е добре да го разбере. Ако иска, нека да си отрича корена. На всеки тук корена е български. А, че иска да е турчин, ОК. НЕКА БЪДЕ ТАКЪВ. Но друго ме притеснява, че никой не казва "Аз обичам МАЙКА БЪЛГАРИЯ"' така, както аз българина го казвам.
    Турците са по-големи от тези в Турция?????!!!!! Кой го направи това? Защо не се пише са това. Защо не се пише истината. Има много грамотни турци. Един не написа истината, защо са по-турци от тези в Турция. Драскаме си тук, нещо си. ОК, продължавайте да драскате, а България, че е вече мъртва .......
    Не го приемате това за България нали? Но е вярно, да го знаете, не за друго. То на кой ли българин му пука???

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен30/4/17 11:58

    Всички сме чеда на майка БЪЛГАРИЯ и ние българите от турски произход си обичаме родината майка БЪЛГАРИЯ....а как да приемем разни политици,депутати които винаги говорят с езика на злобата и омразата и кога има избори винаги злоупотребяват с етническата карта на страната....тези изроди политици просто разделят народа на отделни групи и изкуствено създават напрежение....трябват ни политици и управници които да обединят народа за каузата майка БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен30/4/17 13:58

    Всички искаме българите да не изглеждаме като нещо изчерпано, безсилно, сънливо, а да полетим в помислите си както, когато се трудим и се обичаме, както когато четем Историята, както, когато слушаме песните си и дишаме и се радваме и пазим Природата ни божествена

    ОтговорИзтриване
  16. zaferiyus30/4/17 14:54

    Анонимен 30/4/17 11:58 Няма таково нещо,българите от турски произход
    Всички сме чеда на майка БЪЛГАРИЯ и ние българите от турски произход .....
    Българите са по произход ТЮРКИ.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен30/4/17 17:23

    Всичко ще се оправи,когато спрем да слушаме нашите политици и започнем да изискваме от тях.Трябва да ги държим отговорни за това ,което става в нашата България.И нека всички независимо от своя етнос говорят за своята родина България.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.