www.24rodopi.com

Никола Чанев: За 10 млн. лева финансова инжекция е представен 6-страничен план от Община Кърджали!? Недопустимо е, всеки би отказал кредитиране

събота, май 2014коментара

„Недопустимо е планът за финансово оздравяване на община Кърджали, с който местната власт се надява да получи финансова инжекция от централния бюджет в размер на близо 10 мил.лева, да е в обем от 6 печатни страници. Убеден съм, че която и да е банкова институция при такава обосновка би отказала кредитиране дори и за 1 % от въпросната сума“, каза  областният управител Никола Чанев на проведеното снощи обществено обсъждане на оздравителния план за периода 2017-2019 г, който предстои да бъде разгледан на сесия на ОбС в понеделник.
Чанев направи анализ на документа, публикуван на интернет-страницата на общината, изтъквайки, че в него липсват важни елементи, без които няма как гражданите да изразят информирано становище.
„Няма да се спирам на намеренията ви да намалите разходите за издръжка на всички местни дейности с 5 %. Няма да се вторачвам и в разликата в пъти между част от заложените очаквани финансови резултати от миналогодишния План за оздравяване /2016-2019 г/ и настоящия. Но няма как да подмина липсата на какъвто и да било анализ на текущата ситуация от гледна точка на основни показатели, даващи представа в какво точно се изразява финансовото затруднение и кои пера от бюджета влияят пряко върху финансовото състояние. Не е показана система от критерии и финансови показатели, определени за наблюдение. Няма никаква оценка за влиянието на плана върху предоставяните услуги. Липсват всякакви междинни срокове за постигане на целевите резултати и механизъм за проследяване на изпълнението. Към Плана не е предоставена и програма за изплащане на просрочените задължения на общината. Незнайно защо се предвижда ръст на приходите в общината от увеличаване на местните данъци и такси с над 2 мил. лева за периода на действие на Плана при положение, че областният управител оспори размера на тези такси и налози пред Административния съд и на първа инстанция спечели обжалването. Също така съм озадачен от заложените 3 мил. лева допълнителни средства за по-добра събираемост на задълженията от предходни години. Само преди няколко месеца на общественото обсъждане на Бюджет 2017 главният финансист на община Кърджали на мое предложение за залагане на по-висок процент на събраните данъци отговори, че достигнатият процент е изключително висок и трудно би могъл да бъде завишен“, подчерта Никола Чанев. По думите му, би било удачно да се намалят разходите за персонал по извънтрудови правоотношения, които към 31.12.2016 г. възлизат на почти 520 000 лв. при наличието на 233 общински служители, без кметовете на кметства и кметските наместници. Делът на разходите за персонал за 2016 г. е 48,57%, т.е. почти половината от всички направени разходи, а делът на капиталовите разходи в общите извършени разходи е 17,75%, което е по-високо от средния за страната – 15,79%. Тази стойност говори за сравнително високата инвестиционна активност на общината, което би трябвало да окаже благоприятно влияние върху местната икономика. Но изгражданите инфраструктурни обекти към момента не показват такова въздействие, тъй като те са предимно насочени в социално-битовата и административната сфера. Нещо повече, те не само, че не внасят приходи, а генерират и допълнителни разходи“, обобщи областният управител.
24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 14 коментара

Гражданин на КЪРДЖАЛИ
20/5/17 17:34

Въобще не се учудвам! Такъв им е депесарския материал!
"Не убивайте пианиста, той толкова може!"

Анонимен
20/5/17 20:11

Браво, Чанев!

Анонимен
20/5/17 21:32

Кратко, ясно и точно! Браво! Дано някой по-грамотен в общината успее да асимилира нещата и да се вземат мерки. Надежда...

Анонимен
21/5/17 07:23

Много добър анализ на господин Чанев. По много културен начин им е казал че се краде много в общината.

zaferiyus
21/5/17 07:27

Господин Чанев не ви видяхме в Джебел на 19 май. Като Областен управител би трябвало да уважите този ден. От вас очакваме нови възгледи и деяния.

Анонимен
21/5/17 09:37

Има много по важни неща от това г-н Чанев да присъства в Джебел,където се мерят партийните страсти на определени партии.

Анонимен
21/5/17 09:56

заферчо какви нови възгледи очакваш? За да бъдеш добър професионалист, трябва да се четат книжки.Защото никой не се ражда научен.

Анонимен
21/5/17 10:26

Браво!Много точен анализ.
Най-сетне някой им каже на Общинарите,че не знаят какво правят.

Анонимен
21/5/17 12:45

Много ме притеснява, че областния знае всичко. Напада кмета, това ми говори, че се целим в стола му. Областен управител, май е само трамплин!?

Анонимен
21/5/17 13:59

Ясно, всичко е ясно. Елементарен ход на държавата, в лицето на Караянчева и говорителя и Чанев. Много елементарно.

Анонимен
21/5/17 19:57

basi tuk edin 4ovek pise komentari ot samolet se vijda

Анонимен
22/5/17 11:46

Напред Чанев, Кърджали има нужда от хора като Вас, стига с интригантите от общината, нито имат възгледи за бъдещето, нито за миналото, гледат само сега, и само Себе си... Ако не се откажеш Чанев доста от турското население ще те подкрепят!!!

Анонимен
22/5/17 13:38

koy pi6e tezi komentari, 4e ne stawa za ni6to. sega dirzawata e dobre. ne e nuzno zmesnicite da sa pomak i turcin. triabva da s aumni i da mislqt za nas horata. kakva polza ako e turcin i ne misli za bilgaria.

Анонимен
22/5/17 22:26

„ е представен 6-страничен план „
странѝчен — прилагателно име
Значение
странѝчна, странѝчно, мн. странѝчни, прил.
1. Който е разположен встрани, отстрани на нещо или на някого. Страничен прозорец.
2. Който не взема пряко участие, не е ангажиран пряко с нещо. Страничен наблюдател.
3. Който не е в близки или роднински взаимоотношения. Страничен човек.
4. Прен. Второстепенен, допълнителен. Странични източници.

За да Ви повярваме, трябва да разбираме какво ни казвате.

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи