www.24rodopi.com

Борчът на Кърджали е 15 125 500 лева, Общината с План за финансово оздравяване за периода 2017-2019 г.

събота, май 208коментара

„При извършения анализ на финансовото състояние на община Кърджали за 2015 г. и за 2016 г., резултатите показват недостиг на собствени приходи за финансиране на местните дейности. От тук се явява и причината за реализирането на просрочените задължения, които към 31.12.2016 г. са в размер на 15 125 500 лв., в т.ч. за капиталови разходи 767 324 лв.”, заяви по време на публичното обсъждане на Плана на финансово оздравяване на Община Кърджали за 2017-2019 год. главният финансист на общината Валентин Иванов.
Той се спря на причините за допускане на просрочия,сред които отговорности на общината по отношение дофинансиране на държавни дейности, срив в индустриалното производство, използване на налични собствени средства и ресурси за реализирането на одобрени европейски проекти и др.
Планът за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2017-2019г. набелязва изпълнението на система от критерии и финансови показатели, определени за наблюдение, с които се цели постигане на финансова устойчивост на общинските финанси. На въпросите отговаряха главният финансист на общината Валентин Иванов, кметът инж. Хасан Азис и председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа. На общественото обсъждане присъстваха зам.-кметовете Мюмюн Али, Тунджай Шюкрю и Веселина Тихомирова. В срещата се включиха също областният управител Никола Чанев, общински съветници и други.
Изтъкнати бяха и мерките за приотизиране и оптимизиране на разходите като ефективен контрол върху събираемостта на собствените приходи от Дирекция „Местни приходи”, намаляване на капиталови разходи за основни ремонти, предвидени за финансиране със собствени средства, оптимизиране на структурата и числеността на персонала, засилване дейността на звеното за вътрешен одит в общината и второстепенните разпоредители с бюджети.
По време на публичното обсъждане бяха подкрепени предложенията за актуализирането размера на туристическия данък и определяне на „синя зона” в централна градска част с въвеждане на такса за паркиране. Бе направено предложение за сериозно намаляване разходите за извънтрудови възнаграждения. В голяма част от изказванията не бе възприето заложеното за 2017 г. намаляване разходите за култура и спорт. По време на дискусията бе направено конкретно предложение за съгласуване и по – добра координация между местна и регионална власт, както и обединяване усилията на всички кърджалийски представители в законодателната и централна изпълнителна власт при реализиране и финансова подкрепа на важни проекти, касаещи Кърджали и областта като цяло.
Към мерките за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2017 – 2019 г. в частта „Приходи” са посочени 9,5 млн. лв. Близо половината от тях или 4,06 млн.лв. са от увеличаване на приходите и доходи от собственост и разпореждане с общински нефинансови активи, друга голяма част или 2,9 млн. лв. трябва да се постигне чрез повишаване събираемостта на приходите за предходни години от местни данъци и такси. За същия период разходите трябва да бъдат ограничени с 5,7 млн. лв. Това ще стане най – вече чрез намаляване на средствата за издръжка на всички местни дейности с 5% или 2,3 млн лв. Предвидено е отпадане от капиталовия списък на обекти, за които ремонтните работи не са крайно наложителни или няма проектна готовност /1,5 млн.лв./. Предвидени са също ограничения на средства и в други сфери, които са посочени в Приложение 1 към Плана за финансово оздравяване на община Кърджали 2017-2019г. Мерките за ограничаване на просрочените задължения ще се изпълняват по времеви график като отговорните длъжностни лица по съответните мерки ще изготвят междинни отчети след всяко тримесечие на годината до изтичане на срока 2019 год.
Планът за финансово оздравяване на община Кърджали 2017-2019 г. ще бъде подложен на гласуване на предстоящото заседание на ОбС Кърджали на 22 май, което бе насрочено от областния управител Никола Чанев.
24rodopi.com


Изпрати :

+ коментара + 8 коментара

Анонимен
21/5/17 00:56

Общинарите,съветниците и разни некомпетентни КАЛИНКИИИИИИ или ВЪН от общината или да си намалят огромните си заплати и ккомисиониии които получават под масата от обществените поръчки....що за семейство са като не знаят приходите и разходите в общината

Анонимен
21/5/17 08:10

За Общината пари може и да няма, ама за тези хайванчета на снимката има!

Анонимен
21/5/17 08:21

Нека общинските съветници работят без заплащане в общински съвет. И без това всички са намърдани някъде на държавна работа с хубави заплати.

Анонимен
21/5/17 10:45

Един от тези хайванчета поддържа майка ти !

Анонимен
21/5/17 11:17

Общинските съветници без заплати докато не се изплати заема.

Анонимен
21/5/17 12:21

Mnogo pari iadat obstinskite slujiteli....davaite im zaplati kato pensiite....pensionerite kak jiveiat s 150 leva...taka i obstinskite slujiteli da jiveiat...prodaite divanite i kreslata...za rabota na obstinskite slujiteli e nujen luks... Kakto raboti na nivata Aysheto, bez stolove i divani, taka i kmetskite slujiteli na pohodni uslovia...pravi da rabotiat...po-barzo da rabotiat...merete s gradskia cgasovnik kolko barzo rabotiat....puskaite im alarmite da gi trenirate za po-barza rabota...slagaite im globa za "chakai malko" po 50 leva...

Анонимен
21/5/17 17:30

На общинскити служители заплатите им са в субсидията от държавата. На съветниците са от местните данъци и такси. Така че общински служители е имало и пак ще има и заплати ще си получават.

Анонимен
21/5/17 20:45

Работно време от време на време,почивен ден всеки работен ден

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи