Прокуратурата в Истанбул поиска наказание от 2 370 години затвор за терориста от „Ислямска държава“, който уби 39 души в новогодишната нощ в истанбулския клуб „Рейна“ и рани десетки, сред които и български граждани.
Абдулкадир Машарипов е обвинен както за смъртта на 39 души. , така и за "опит за сваляне на конституционния ред", се казва в съобщението на държавното обвинение. Терористът също така получава наказание за нараняване на 79 души, "опит за сваляне на конституционния ред", носене на оръжие без разрешение и членуване в терористична групировка. Годините, които Машарипов трябва да изтърпи за всички обвинения се изчисляват общо на 2 370.
Пред разпитващите го Машарипов е казал, че никога преди нападението в новогодишната нощ не е влизал в клуба „Рейна“, но научил разположението на помещенията вътре от видео, което получил от Ракка (градът в Сирия е сочен от "Ислямска държава" за тяхна столица). След като преценил, че е твърде рисковано да атакува площад „Таксим“ и предложил нова цел – „Рейна“, той получил от Ракка кадри от заведението. „Изгледах няколко пъти материала, за да запаметя в детайли разположението вътре“, казал терористът. Полицията работи по две версии – че „Рейна“ е стара цел на „Ислямска държава“ и пратеник на организацията е бил вътре с проучвателна цел или снимки и видео са свалени от сайта на клуба на 31 декември, минути след като Машарипов е избрал „Рейна“ за атаката.
Роденият през 1983 година в град Коканд, Убзекистан, Машарипов е завършил университета „Фергана“, специалности „Физика“ и „Компютърни технологии“. По време на разпитите разкрил, че първо станал член на „Ал Кайда“, но заради разминавания в идеите се прехвърлил в „Ислямска държава“.
Терористът е влязъл в Турция от Иран през януари 2016 година. Бил пратен да се включи в бойни действия в Сирия, но в последния момент получил нови инструкции - да остане в Турция и да подготви нападение.
„През Иран влязох в Турция. Настаних се в град Коня. От Ракка получих нови указания – да не пътувам за Сирия, а в новогодишната нощ да атакувам „Таксим“. Проучвателните кадри от площада изпратих в Ракка. Потвърдиха, харесаха тази голяма цел“, разказал Машарипов.
Във вечерните часове на 31 декември той бил в района на „Таксим“. Преценил, че заради засилените полицейски мерки, твърде рисковано е да се пробва да влезе в периметъра на празнуващите с автомат. Освен това празненството на площада вече било отменено.
Към 22.00 часа с такси обиколил квартал „Ортакьой“, на брега на Босфора, където има много увеселителни места. Забелязал, че пред „Рейна“ няма много полицаи и се обадил в Ракка. От града в Сирия, който е сочен от „Ислямска държава“ за тяхна столица, казали „Действай!“ и Машарипов отишъл с такси до „Зейтинбурну“ да вземе оръжието и боеприпасите.
Машарипов разказва, че за да извърши пъкления план, пристигнал от Коня в Истанбул на 16 декември. Настанен бил в къща на групировката в квартал „Башакшехир“. Два дни преди нападението се преместил в „Зейтинбурну“.
За отбелязването е, че една от заслепяващите гранати, които хвърлял в „Рейна“, го ранила в ръката.
Водачът на първото такси, което наел излизайки от клуба, го свалил в кв. „Куручешме“, защото клиентът нямал пари да плати. Същите останали във връхната дреха на терориста, която той свалил вътре в заведението. Хванал друго такси и казал, че ще плати на слизане. На пристигане в "Зейтинбурну" взел пари от приятел, който работел в ресторант на уйгури, платил и се върнал в къщата, където останал до сутринта.
Машарипов успял да избяга от полицаи ден след терористичния акт. Той пътувал в лек автомобил, който бил спрян от полицейски екип в „Бакъркьой“. Един от пътните полицаи открил прилика в лицето на човека от задната седалка с лицето на заподозрения за атентата в разпространената вече снимка. Поискали му документ за самоличност. В този момент колата потеглила рязко, последвала стрелба и терористът и помощникът му успели да избягат. По-късно автомобилът бил открит и е установено, че водачът е уйгурин с китайски паспорт. След този инцидент Машарипов бил настанен в жилище в квартал „Есенюрт“, където бе арестуван в нощта срещу 17 януари.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/5/17 17:07

    Егати отвратителната и грозна физиономия смърт за такива изроди

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/5/17 18:41

    Те турските служби са го„разкрасили”ама е можело още нооо няма да е до тук сега в затвора бас слагам че е любовница на някой турски бабаит без зъби и с големи мусколи

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.