Уважаеми братя и сестри, мюсюлмани!
На 26 май, вечерта, след нощната молитва, ще кланяме първата празнична молитва, която се нарича „Теравих". Ще я кланяме през целия месец Рамазан. В продължение на един месец, след нощната молитва ще кланяме двадесет рекята. „Теравих". В превод означава „успокояване на душите". И на 27 май ще посрешнем месец Рамазан, ще започнем да говеем. Месец Рамазан е едно духовно училище, с което мюсюлманите си прочистват душите. Това е в личен план. В социален план знаем, че в месец Рамазан мюсюлманите са по-смирени. В едно предание, майка ни Айше, една от жените на Пратеника Муххамед, мир нему, споделя, че Пратеникът беше много щедър, но в месец Рамазан беше много, много по-щедър. Това е едно от най-хубавите качества на месец Рамазан. Защо? Защото Аллах ни е създал едните богати, другите – бедни. Заможните хора, говеейки оруч, усещат трудностите, изживяват трудностите на хората, които се нуждаят от парче хляб. По този начин стават много по-смирени и подават ръка на хората, които се нуждаят.
Месец Рамазан е месецът, в който започна низпославането на Корана. Именно затова е сюннет (практика на Пратеника) да прави мукабеле (хатим на Корана – да прочете целия Коран). Разбира се заедно с това е важно да прочетем и превода на Корана, като търсим отговор на въпросите:
Аллах ни създаде в най-прекрасния облик с цел да го опознаем, Него, Неговите качества, вселената и обществото. Да бъдем кул (раб) и да му служим, с което в негово име да уважаваме по-големите и обичаме по-малките да търсим препитание от хелал (позволените неща) в този свят и да се готвим за отвъдния свят.
Един друг важен ибадет за месец Рамазан е говеенето. Казва Аллах: „О вярващи, предписано ви беше да говеете както беше предписано на хората преди вас, за да се побоите."(Свещен Коран, Сура Бакара, 183)
Говеенето има много мъдрости:
Казва пратеника ни Мухаммед (с.а.с): „Говейте оруч, за да сте здрави, също Аллах не се нуждае от това вие да останете гладни, при условие че държите оруч и изричате лъжа или правите неморални неща". (Бухари, Савм, 8; Ет-Тергиб ве'т-Терхиб, 2:83)
Целта на Пратеника  беше изграждането на най-хубавия морал в хората.
С ибадета оруч ние изживяваме трудностите на бедните хора в обществото и по този начин протягаме ръка на тях, давайки милостинята  Зекят, Садака-и Фътър и др.
В месец Рамазан в 80% от нашите населени места се организират  Ифтари (празнични вечери, в които разговяваме).
Също в месец Рамазан, от името на Мюсюлманско Изповедание  раздаваме и хуманитарни пакети, Аллах кабул етсин хайъра на смирените мюсюлмани, които чрез Изповеданието правят този инсанлък, хайър.
„Който вярвайки в Аллах, чакайки награда само от него говее (държи оруч) Аллах ще опрости неговите грехове". (Бухари, 38; Муслим, 760)
Иншаллах да завършим духовното ни образование с успех, за да вземем дипломите си с отличие в Байрамския ден.
Нощта Кадр (Кадир геджеси): 21.06,  Байрам намаз: 25.06;  06:30 часа.
Искам да  поздравя всички мюсюлмани от област Кърджали, като им пожелавам   задоволството и обичта (Ръза, Мухаббета) на Аллах Аззе ве Джелле.
Бейхан Мехмед, Районен мюфтия на Кърджали
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/5/17 18:37

    Лютви го няма на снимката...на него специално трябва да се обясни понежв в кух в тези неща...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/5/17 08:28

    Оруча е само за мюсюлмани,които са достаджии !Ще се раздават и торбички с продукти.Ne olur, ne olmaz !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/5/17 15:53

    Местан ако знае половин молитва минавам в МОСТ или ПОСТ

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.