На 29 май 1989 година Тодор Живков прави ход, за който ще съжалява… на 10 ноември същата година. Когато най-верните му другари ще го предадат и ще го свалят от власт.
„Режисьорите" на антибългарската кампания подеха въпроса за изселването като разтръбиха, че Турция е готова да приеме всички български мюсюлмани, които искат да се изселят. По този повод искам от името на българските мюсюлмани и от свое име, в качеството си на председател на Държавния съвет да се обърна най-настойчиво към съответните турски власти – Отворете границата за всички български мюсюлмани, които желаят да отидат в Турция временно, или желаят да живеят там. Времето за заигравки премина – Турция би следвало да отвори границите си за света, съгласно международните норми и договорености, така както го направи Народна република България", чете от екрана на държавната телевизия в 20.00 часа преди 28 години председателят на Държавния съвет на НРБ и генерален секретар на ЦК на БКП Тодор Живков.
От този момент нататък България няма да е същата. България попада в световните новини. Кърджали и кърджалийци също.
„ Българският народ няма да падне на колене. Дълбоко се заблуждават онези среди, които лелеят надеждата, че ще могат да върнат колелото на историята назад, към времената на Османската империя", гласят финалните думи на Тодор Живков.
Нери Терзиева, известен журналист и бивш шеф на пресцентъра на президента Петър Стоянов:
„29 май. Довечера в осем Тодор Живков ще каже, че можем да си ходим - границата от българска страна е отворена. Утре в осем заранта ще съм игла в купа сено на площада в Асеновград. Ще търся роднините си, за да им кажа да не тръгват. Няма да намеря никого. Ще съм стегната в човешкото менгеме часове до мръкване и ще плача от безсилие. Надвечер ще кажат, че спестените в ДСК пари са свършили и хората ще се разотидат. Когато се дотътря през хилядите тела до улица "Родолюбие" (!) в моята махала, москвичите ще са потеглили на юг - с по един денк багаж, без пари. Ключовете от ослепелите къщи ще са оставени у баба Златка, българката-приятел завинаги. Всички ще са си прибрали по шепичка глинена пръст от родния Баделем - за спомен вечен.
После отличниците на режима ще вземат къщите на цената на спанака. После... Боли и свършвам.
Ще минат - до днес - 28 години. И никой няма да е наказан".
Речта на Живков от 29 май вдигна бариерата на българската граница към южната ни съседка и слага началото на „Голямата екскурзия".
Няколко седмици по-рано властта в София подготвя сценария за етническото прочистване със законодателни хватки, пишат колегите от „Фактор БГ". На 10 май Народното събрание приема облекчения за пътуванията в чужбина. Така за пръв път след 1945 г. гражданите получават правото на постоянен задграничен паспорт. Законът за така наречените червени паспорти трябва реално да влезне в сила от 1 септември, но бунтовете и откритите протести сред турската общност в Джебел, Кърджалйско, Колиново, Шуменско и Езерче, Разградско налагат да бъде приложен активно още в началото на юни. Формално комунистическата власт обяснява задграничните паспорти като изискване на Хелзинкските договорености в годините на перестройката. Неофициално обаче членове на Живковата номенклатура признават, че промените са направени целенасочено, за да се проведе тайният проект „Голямата екскурзия". В подкрепа на това е и секретна реч на Живков, произнесена на 7 юни пред актива на Централния комитет и Политбюро на БКП. Диктаторът, по който днес въздиша част от демократична България, казва:"Бунтовете в страната спряха след това изложение (от 29 май). Ние сме на прага на голяма психоза за изселване. Как трябва да оценим тази психоза? Такава психоза на нас ни е необходима, тя е добре дошла.
Аз ще кажа нещо, което пазим в тайна. Ако не изведем 200-300 хиляди души от това население, след 15 години България няма да я има. Тя ще бъде като Кипър или нещо подобно."
Преди да стартира „Голямата екскурзия", в периода между 9 и 26 май ДС енергично успява да екстрадира от България бунтарите, които създават напрежение и сеят недоверие срещу режима.
Емоционално Турция захапва пуснатата от София стръв и на 3 юни широко отваря границата на Капъ куле, без да очакват огромния керван от хора. Години по-късно, в излязлата през 2004 г. „Политическа история на Турция"изследователите край Босфора ще признаят:"През 1989 г. държавното ръководство на Република Турция допусна една от най-големите си грешки като се хвана на блъфа на Тодор Живков". Периодът и до днес се сочи като пълен провал и за турските тайни служби, които нямали и хабер какво кроят съседите им и какъв проблем ще им натресат.
Телевизионната изява на Живков, поражда масова психозата в смесените райони. Километрични опашки се извиват пред пощенските станции за купуване на документи за задгранични паспорти. Такава е картината и пред управленията на народната милиция – хиляди искат да се сдобият с червени паспорти. Преименуваните турци напускат нивите, зарязват реколтата, селските цехове запустяват. Секретариатът на ЦК на БКП изпраща специална инструкция до всички окръжни комитети на партията и кметовете за провеждане на изселването. На 3 юни призори първите недоволни от комунистическата власт преминават на турска територия. Пътната артерия от Севeрна и Източна България към Свиленград е блокирана от чакащи колони с автомобили, рейсове, каруци и пешаци. Властта създава пропусквателни пунктове, които дирижират изнасянето от страната. В редиците на заминаващите неочаквано се оказват и стотици партийни секретари, кметове и номенклатурчици на БКП от турски произход. Дни преди майските събития те са рупора на възродителния процес, кълнат се в българския си родов корен и градят партийна кариера.
„Голямата екскурзия" отприщва и вълна от изнудване и спекула. И докато турците събират бохчи и опразват имоти, някои българи правят първите пачки от трагедията", разкрива „Фактор БГ".
Цените на старите лади и москвичи скачат рекордно до 40-50 хил лв, след като чисто нови в държавната „Мототехника" струват между 6 – 10 хил. лв. Един курс с такси на черно до Капъ куле се плаща по 1000 лв. Всички стоки, от храни до битови вещи, техника и лекарствата, изчезват от магазините и складовете. Продават се на заминаващите на спекулативно високи цени. Къщите и имотите на изселниците се изкупуват само от общините на държавни цени, а после властта решава на кого да ги препродаде. Месеци по-късно става ясно че служители на МВР, партийните комитети на БКП, кметове и комунистическа номенклатура, магистрати са яко забъркани в получаване на рушвети за вадене на паспорти, уреждане под тезгяха на дефицитни стоки, търговия със стари коли. Някои от тях се оказват и с по няколко апартамента и ниви, взети на безценица. Със заповеди на окръжните комитети на БКП принудително хиляди българи от администрацията са пратени на бригади по нивите да прибират изоставената селскостопанска реколтата. По-късно властта пуска в действие схемата –обираш си тютюна, получаваш паспорт за Турция. В смесените райони отряди на баретите пазят реда и спокойствието и вардят турците докато нижат тютюна. На масови събрания и срещи активистите на режима насаждат омраза към заминаващите и посяват корените на избухналия месеци по-късно, през първите дни на демокрацията площаден национализъм.
На 1 август 1989 г. в парламента за пръв път е внесена протестна декларация от Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Дисидентите се обявяват срещу прогонването на българските турци. На 2 и 3 август кореспондентът на „Правда" в София Леонид Жмирьов обикаля кърджалийския край и разговаря с хората. Разтърсващите му репортажи карат Държавна сигурност да изпадне в абсурдната ситуация и да арестува от реповете дори тиражите на съветската „Правда". Паника и суматоха настъпва и на турска територия. Край Одрин, Бурса и Истанбул са създадени палаткови лагери за идващите от България, има опасност от избухване на болести и зарази. Турция не е готова да поеме голямата изселническа вълна. На границата се възцарява хаос. На 21 август Анкара едностранно пуска бариерата на Капъ куле и спира изселването. По неофициална статистика в критичния промеждутък от 3 юни до 21 август 1989 г., около 360 000 етнически турци успяват да напуснат родината си. До падането на режима на Тодор Живков, на 10 ноември 1989 г. около 40 хиляди се завръщат в България, преди да е изтекъл срокът на издадените им тримесечни визи.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

28 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/5/17 23:01

    Тато си вкара голям автогол с това етническо прочистване на страната,БГ още 1989 година фалира и до ден днешен е в дъното и няма светлина в тунела...а с сегашните национални предатели БГ е на път да изчезне от картата на света

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/5/17 23:05

    28 години след етническото прочистване на страната има си цял министър,вицепремиер-фашист който ще се бори с демографската катастрофа като внася нови българи от Африка-Еритерия,ще разнообрази генния фонд на странатаи ще се увеличи прираста на населението на БГ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/5/17 23:14

    Kazvaha tip narod slaba dirjava no may e tipi polititsi slaba dirjava i sega e taka

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/5/17 23:57

    Това го помните а 500 години насилствено „присъствие” забравихте.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/5/17 02:41

    A izminaha 30 vse spomenavame tezi sabitia. No za sajelenie ostavame samo s suhata faktalogia a dali s zapitvame dali ima nakazani za tezi stradania ili tazi 4ast na problema nie neudoben ili o4akvame da s zabravi i potuli ili prosto ne s struva za edni turci da s razvaliame rahata bilo kvoto bilo.No tova edna jestoka samoizmama spestiva mi s neudobnata istina sega no bez yasnata prestava 4e ste ostaviame 4erno petno i stranica za bıdistite pokolenie a tova e 4e ne namerihme sili smelost i na ve4e doblest da nakajem onia zastoto potırpevshite s TURCİ.Tova yasno.No ako s smeta 4u turski narod ste zabravi ili ste s celunem i prostim bez vaztarjestvuvala pravdata jestoko s zalıgvate.İ nakraya tova kauza samo na edna partia ili edno malcinstvo a bi trebeloda e kauza na celia naradon zastoto inak e neizbejnoda s nosi bremeto na tozi sram .ALLAH türkü korusun ve yücelsin mücadelemiz TURAN'a kadar

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/5/17 07:52

    Най-голямата грешка на тоталитарния режим!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/5/17 08:56

    Завинаги ще остане болката, обидата и чувството за огромна несправедливост, закодирано в душите и на турци и на българи! Посяха семето на грозен национализъм, който и до днес вирее в смесените райони ! Срам ме е заради тези събития! Заради вас ме е срам!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/5/17 09:38

    трябвало да стане и е станало. Минало заминало, нека гледаме в бъдещето.
    Българските турци си мислеха, че в турция има голям килипир, но видяха, че живота там не е като в приказките от турските радиостанции.......

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/5/17 10:30

    НЕ МОЖЕ ДА ГЛЕДАМЕ БЪДЕЩЕТО БЕЗ ДА Е ИЗКУПЕНА ВИНАТА ЗА СРАМНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, НЯМА НИТО ЕДИН НАКАЗАН ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС... ОЧАКВАМЕ ВЪЗМЕДИЕ...ЩЕ ЧАКАМЕ ОЩЕ МАЛКО И ПОСЛЕ....

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/5/17 10:47

    ДО 30/5/17 09:38 "трябвало да стане и е станало".Що за приказка е това?Защо трябвало да стане,нима не живеехме мирно и спокойно?
    Никой не е вечен,нито на Живков остана този свят,нито на други,така че да сме живи и здрави!Няма вечен живот!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/5/17 11:33

    Преди години се наложи да пътувам до гр.Кърджали,минах през автогарата на града.Беше лятото на 1987 година.Имаше много народ но беше тихо.Страха беше парализирал сетивата на хората,защото партията крачеше напред с високо издигнат лозунг-Врага е на всякъде,дори и между нас.Заличавайки целенасочено понятията добро и зло ,изкривявайки до неузнаваемост принципите на марксизма и ленинизма за равноправие между хората ,равенство пред законите ,извеждане на религията извън политиката,ръководството на страната начело с Т.Живков допусна непростими грешки ,довели до тези трагични събития....А имаше хора сред напусналите принудително страната милеещи за България и обявени за врагове на народа.Много от тях някъде в багажа си бяха скрили малка Червена звезда...Мечтите им за чиста и свята Република ,мечтата на Апостола на свободата Васил Левски за страна ,където в пълно равноправие българи ,турци,арменци,власи живеят в уважение ,разбирателство помежду си ,беше безвъзвратно провалена.След себе си изселниците оставиха кървави следи от рани ,получени право в сърцата им...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен30/5/17 11:35

    Голяма грешка.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен30/5/17 11:43

    Предстои да видим как ще разрешат проблема с ромският етнос.Тях няма къде да ги изпратите на екскурзия.И наистина след 10-15 години те ще бъдат повече от българите в България.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен30/5/17 12:04

    DO09:38 ey za takovo mislene kato tvoeto nema da da ima pomirenie i zabrava mn lesno otpisvash ya s sloji na mestoto na turcite ta tova tokova prosto lie bilo kvoto bilo ami i pametnik da im izdignem za zaslugi kam ote4etvoto i da gi reabelitirame....Koto 4eta kvo s pisal sekash edva li ne turcite s vimovni za slu4iloto s ..Pak i gledam tuk pishat vazmuteni ot slu4iloto te onezi godini iskam da vervam ama ne kato 4ovek koito e izjivel tezi sabitia pitam kade behte togava bratia bulgari kade behte komshi ili ehitno i dovolno potrivahte race ponekoga skritom po podhilvahte .Mnogo iskam da vi vervam ama ne ili tayno s radvahte 4e vzimate otmıshtenie za 500 god osmansko vladi4estvo ot sinovete na porobitela ..İskam da vi vervam ama ne imeno za tuy podsıznatelno nevolno bilo kvoto bilo zna4i sme kvit da ama NEEEE...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен30/5/17 12:14

    29/5/17 23:57 А ти сещаш ли се къде е Волжска България ликвидирана до последния чиляк от Иван Грозни през 1552г. Благори се на 500-те години Османско владичество, че инак щяхте да бъдете брутално асимилирани я от гърците, я от сърбите, я от румънците или пък от Австро-унгарската или Руската империя! Ще помним и нивга няма забравим гаврата и кощунството с нас и най-вече с мъртъвците ни!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен30/5/17 12:39

    Съжалявам,че ПРОСТАЩИНАТА продължава...!

    ОтговорИзтриване
  17. Не е грешка ! Замислете се .

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен30/5/17 13:58

    Бъдете мъдри като тракийци и техния девиз "Не забравяй, но не отмъщавай".

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен30/5/17 15:14

    А кога ще има наказани за присъствието на изгнилата империя питам аз, кога? Като няма вас ще наказваме

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен30/5/17 18:27

    ЩЕ ВИДИМ КОЙ КОГО ЩЕ НАКАЗВА, И БЕЗ ТОВА ИЗЧЕЗВАТЕ КАТО НАРОД...

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен30/5/17 18:47

    България стоеше на крака заради молитвите на гражданите мюсулмани. Молитвите вече се изселиха...

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен30/5/17 20:54

    jufffffffffffffffce mrisen covek takiv

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен30/5/17 20:55

    po dobre li napravi ? bokluk

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен30/5/17 21:14

    dokato ima RASIZIM v BG taq DIRJAVA nqma da se opravi,,, vse ste se nadqva na ES,da im podpomaga tova e ...Viv vsqka dirjava ima razlicni etnosto no horata ne se obijdat po mejdu si...

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен30/5/17 23:34

    Истината е че още през 1983г.тогаващният президент на Турция Кенан Еврен хвърли стръвта на "хитрия" ГАНЬО при посещението си в България.
    К.Еврен дава зелена светлина на Т.Живков за преименуването на турците и през следващата 1984г. почнаха смяната на имената.Всички знаем Турция каква врява вдигна после,до края на режима на Живков България беше в икономическо ембарго.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен2/6/17 03:50

    Драго ми е да видя, че има българи, които могат да кажат, че този абсурден възродителен процес и „голямата екскурзия„ са една огромна грешка на тогавашното българско правителство. Споделям мнението, че упадъкът на България започна с тези събития. Турското население беше гръбнака на селското стопанство, работливи хора, безмълвни хора, хора без претенции. Хора, които умишлено бяха държани винаги настарана, хора втора категория. След тях бяха циганите, още по-изоставени.....

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен3/6/17 09:08

    Аре стига глупости! Срещу целия соцлагер беше в ход добре организирана атака от страна на капиталистическия лагер. Тя започна с назначението на Горбачов и перестройката. Преди Горбачов двамата му предшественици, след Брежнев се споминаха скоропостижно. Сигурно не са искали да играят по свирката на внедрената западна агентура във висшите етажи на СССР. Конкретно срещу България атакта на запада беше една от най-острите. Смяната на имената беше в резултат на систематична подривна дейност от страна на Турция вкл. терористични атентати. Твърденията, че те са дело на БКП не издържат, защото много преди тях започва кампанията срещу България и Сергей Антонов, който накрая е оправдан и напълно невинен. Атентаторите на гара Буново са намерени и осъдени, но са предадени на Турция, която ги разменя - защото си ги тачи, тва са си нейни агенти. Сергей Антонов е напълно оправдан, след като престоя по затвори и съдилища, напълно несправедливо му съсипва живота. Прекият извършител на тая провокация срещу България, с чиито показания беше извършена пропагандната операция срещу България беше турчина Али Агджа. Следствието от цялата тая мащабна и координирана атака срещу бившия соцлагер го виждама днес - над четири милиона бългри са изселени от България. Два милиона са изселени от провинцията на България към София и още няколко население места, а останалите над два милиона - в чужбина. Голямата екскурзия от края на осемдесетте пасти да яде.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.