6 месеца работа зад граница, половин година на Борсата у дома за 1 500 лева на месец. Това е тактиката на десетки гурбетчии от Родопите, разкриват за 24rodopi.com нашенци, получаващи обезщетения за безработица заради натрупан трудов стаж в чужбина. Завърналите се гастарбайтери вземат от 1000 до 1 500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия, Франция, Швеция и Швейцария. „На ден се получават по 75 лева и като изчислим 20 дни, сумата дори надхвърля 1000 лв.", коментират специалисти от НОИ.
46-годишната Сирма от Смолян за четвърти път заминава за шест месеца на работа във ферма в Англия. Първоначално е ползвала услугите на фирма, но след това работодателите са харесали как работи и като наближи времето й изпращат покана. „На час ни плащат по 7,20 паунда. Бера ягоди, лазя по земята, без колена оставам, но когато всеки петък получиш 290 паунда, умората изчезва и стискаш зъби", разказва смолянчанката. Фирмата плаща и солидни осигуровки и като се прибере в Смолян, нашенката се регистрира в Бюрото по труда и получава по 1 500 лв. обезщетение за безработица, а след шест месеца отново заминава. В същата схема е включен и съпругът й. Много нашенци използват този вариант и си докарват добри доходи и като приключи гурбетът в чужбина.  
За сравнение, средната сума, която са получавали нашенците със стаж само при български работодатели в края на 2016 г., е била 373 лв. Това означава, че с няколко месеца труд зад граница гурбетчиите могат да си осигурят почти 4 пъти по-високо обезщетение в случай, че останат без препитание.
По закон, право на обезщетение имат осигурявалите се за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв. обезщетението не може да надхвърля 1560 лв. Така, дори да се осигурявали на 2000 евро в продължение на цяла година, родните гастарбайтери не могат да получат повече от тази сума, ако решат да прехвърлят обезщетението си у нас.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/5/17 20:17

    Белите държави си имат ред,дисциплина,закон и държавата се грижи за всеки бачкатори,а в пропадналата България с тия крадливи и корумпирани управници важи закона им-да живеее мизерията и анархията и те да си крадат милионииии а народа да се труди за жълти стотинки.....нема да стане

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/5/17 20:18

    Евала!Народът ни е казал:'Сиромах човек-жив дявол.'

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/5/17 20:41

    taka e arkadas.amai rabotata nikak ne e lesna v cujbina ne ce v bg e lesna ama tuka sie baja stres,govorja za germanija ,gospod dani e na pomost allah jardim etsin oste njakolko mestsa i az mislja da se registriram v stad kirdjali,

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/5/17 21:04

    Нашите безсрамници, крадливи и корумпирани държавници гледат през лупа как баба Хайрие и стотици хиляди като нея са работили цял живот по тютюневите ниви и след 35 години трудов стаж получават по 157,00 пенсия. Нямали сме производителност! Откраднаха ненаказано милиарди от милата ни татковина. Въобще ни направиха много хубав преход - едни милиардери, други просяци! Защо ли тези македонски националисти не влезнат и в нашия парламент?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/5/17 22:02

    Тия маневри в Швеция са малко трудни.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/5/17 23:01

    Нашите безсрамници, крадливи и корумпирани държавници гледат през лупа как баба Хайрие и стотици хиляди като нея са работили цял живот по тютюневите ниви и след 35 години трудов стаж получават по 157,00 пенсия. Нямали сме производителност! Откраднаха ненаказано милиарди от милата ни татковина. Въобще ни направиха много хубав преход - едни милиардери, други просяци! Защо ли тези македонски националисти не влезнат и в нашия парламент?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/5/17 23:03

    Няма защо да се оплачете сега господа,,!! Македония виждате как реагират хората, А тука идват избори и какво става,,?? Най големия враг на България са турците,най голямата мафия партия е ДОСТ !!! С нищо друго не пропагандират народа, крив ли съм, кажете ми коя партия какво е обещал за подобрението на жизнения стандарт???? Кажете ми ?? Много лесно се заблуждава бг народа това мога да ви кажа, направо сте тъпи изроди,, Не можахте да осъзнаете че на България не са врагове турците а самите българи които издокараха до този хал страната, в момента най големия враг на страната ни е БЕДНОСТА!!! И затова престанете да се заебавате с турците като те не са виновни за дереджето на страната ни, Събудете се най сетне от дълбокия сън, и да свикнем как трябва да протестираме, А не да се гаврите с етническите граждани,

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/5/17 00:14

    Врагът на народа е корумпирания,крадливия и некомпетентния бай ГАНЬО...лицата Иван Костов и Сие,Кунева и Сие,Асвалт паша и Сие,Гергов и Сие,ПсевдоПатриотите и Сие...това са лица които не са от малцинството,но пропагандата е голямо и за всеки проблем на страната се изкарват виновни ту турците,ту ромите,ту бежанците

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/5/17 02:33

    Само че тези обезщетения излизат от джоба на българския данъкоплатец, т.е. от нашия джоб, а не от джоба на англичаните, при които са работили...Едва ли отчисленията за безработица ги изпращат от Англия, или откъдето и да е там.Какво им се радвате на гяволъка?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/5/17 07:40

    Служителите на НОИ защо не отидат на гурбет отговора е че тука получават над 1000лв заплата вижте в НОИ колко има от малцинствата само двама в Кърджали от 150работници

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/5/17 07:41

    В НОИ аже и чистаките не са от малцинствата защото една чистачка взима над 800 1000лв заплата

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/5/17 08:04

    Ooooo maynata im a tez det sa raboteli 40 50 godini za taz prokleta darjava da mrat ot glad s 150 leva mesechna pensiya te tova e ciganska darjava maynata im ........

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/5/17 10:38

    А вие продължавайте да гласувате за БСП,ДПС и ГЕРБ и чакайте нещо да се промени в държавата...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен2/5/17 16:26

    А може ли някой да отговори защо в повечето администрации на държавна хранилка на 28 април /петък следобяд/ бяха предпразнично освободени от работа!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.