„От 15 години идвам на Дамбалъ. Всяка нощ на 5 срещу 6 май съм тук. За първи път виждам толкова много хора. От цялата страна, може би народът боледува повече. Имаше коли от Русе, Толбухин, Комотини, Бурса и т. н. Още в 15.30 часа долу на поляната имаше 50-ина автомобили“, коментира пред 24rodopi.com Юзджан Али, който пристигна в района на Дамбалъ в ранния следобед в петък и си тръгна към 4 часа призори в събота.
Според поверието, в нощта на 5 срещу 6 май водата, извираща от скалите, придобива лечебна сила. Хиляди хора със здравословни проблеми идват тук с надеждата, че ще намерят лек, потапяйките се в ледените води на планинския извор. Целебната си сила живителната течност придобива в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин.
„Тази година организацията на Община Момчилград беше безупречна. Автобуси извозваха хората от поляната край Летовник до чешмата. Всеки един пристигнал на Дамбалъ получи сандвич. Двете корита за ритуални изкъпвания бяха почистени, а и районът наоколо“, каза Юзджан Али.
На Дамбалъ се стичат и християни, и мюсюлмани от цялата страна. Идват и много семейства от Гърция и Турция. На тръгване хората завързват част от дрехите си по дърветата - за да остане там болестта.
Припомняме, че Община Момчилград започна отрано подготовката за посрещане на стотиците хора, търсещи изцеление в местността Дамбалъ. Подравнен бе горския път от село Летовник до Дамбалъ. Създадена бе координация с полицията, противопожарната служба и горското за осигуряване нормалното протичане на многовековната традиция.
На Дамбалъ в Нощта на чудесата бяха кметът на Момчилград Сунай Хасан, народният представител Ерол Мехмед, председателят на Общинския съвет в Момчилград Юмер Юсеин.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/5/17 10:08

    Искам да знаете едно денят не е лечебен
    Лечебна е водата
    Не е важно да ли си отишъл на 6 май или 26 май

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/5/17 10:19

    Цивилния охранител с двете дини под мишниците от Момчилград снощи направи голямо шоу !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/5/17 11:18

    Цивилния полицай от Момчилград с двете дини под мишниците снощи пак не беше на себе си и не беше адекватен !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/5/17 17:36

    Къде бяха тези автобуси горе, че не ги видях.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/5/17 18:51

    Koi e tozi civilen policai,nqmali ime

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.