7-8 хиляди лева се спестяват за едно лято като сервитьор на българското Черноморие. Това разказва пред 24rodopi.com кърджалиец, който трето поредно лято заминава на работа в Слънчев бряг. Той дава отговори на въпросите „Защо има остър глад за сервитьори и бармани в Кърджали?“ и „Младите ли не искат да работят или „чорбаджиите“ не плащат в града край Арда“:
Стартът на морето е примамлив. Аз съм със заплата 1 500 лева, но знам, че има колеги, които са поканени срещу 2 бона. Храната и нощувките са ми гарантирани. Под 100 лева бакшиши на смяна няма. Вярно, много повече се работи и отслабваш 3-4 килограм за около 2 месеца и половина, но си струва. Миналата година се върнах с малко над 7 хиляди лева, тази година прогнозите на всички са за по-силен сезон, аз също съм си поставил по-висока цел – 8-9 хиляди лева в сметката и се връщам през октомври на работа в Кърджали.
Съотносимо към официалната статистика, този 24-годишен кърджалиец „вади“ добри пари и има основание да казва, че поддържа добър стандарт на живот в града край Арда. Средната годишна заплата в област Кърджали за 2016 година е 8 474 лева, сочат данните на Националния статистически институт. Очаква се за 2017 година тя за бъде малко над 9 хиляди лева.
Средната годишна заплата в област Кърджали през 2011 година е била 5 895 лева, 2012 - 6266 лева, 2013 - 6842 лева, 2014 - 7 222 лева, 2015 - 7648 лева.
Да бъдеш сервитьор през лятото в оборотно заведение в Слънчев бряг, Несебър и дори в Равда е по-изгодно, отколкото да си гурбетчия на Запад.
Заплатата не я пипаш, трупа се на сметка. Живееш от бакшишите, които реално също се оказват спестявания. Защото докато другите имат нощен живот, ти си на работа.
Някои сервитьори на морето бият по доходи и най-добрите ни строители в Западна Европа, а и гурбетчиите имат големи разходи за квартира, пътни и храна.
Питаме го за мнението му по наболялата тема в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ в Кърджали: Всеки се оплаква от недостиг на кадри!
Вината е и в двете страни. И работещите, и даващите работа.
Вярно е, че младите не искат да работят за толкова малко пари – 400-500 лева. Те искат да получават толкова, че да могат за максимално кратко време да си купят първата кола в живота си. Изкривено мислене може би, но и собствениците на заведения твърде много претенции имат за малко пари. Единици са читавите работодатели в сектора.
Не може ресторант на язовира да печели огромни пари, като две трети да не се декларират и приходите да се крият чрез информационни бонове, а сервитьор в края на месеца да получава едва 400 лева.
Защо ти обещават 800 лева, а получаваш два пъти по-малко? Защото собственикът налага глоби всевъзможни глоби, не само за счупени чаши, защото се бърка в разпределянето на бакшишите. А същият този сервитьор да си докарва 1000 лева след месец, след като е напуснал и започнал работа в оборотно заведение в града.
Средното ниво на безработица в Източните Родопи е 7 процента. 13 на сто от всички вписани в Бюрото по труда, обслужващо общините Кърджали и Черноочене, са младежи.
Официалната статистика отчита висок дял на неактивните в област Кърджали – почти 40 процента, и го обвързва с изключително неблагоприятната образователна структура на населението.  Сред лицата на възраст между 25 и 64 години с основно и по-ниско образование са 35,1 % в област Кърджали, при 18,1 % за страната.
Вярно е, че фирмите губят от това, че професионалните гимназии постепенно изчезват. Паралелките стават по-малко, закриват се цели училища, които даваха професии на учениците. Сега завършващият 11 клас мисли как да отиде в Холандия, до поработи малко и да се върне с 15-годишно БМВ, а мисъл за по-нататък просто липсва.
Лошото за Кърджали е, че няма големи и силни компании, които да поддържат училища, които да създават кадри за тях.
Сред факторите за младежката безработица в област Кърджали е ниската образователна степен и липсата на мотивация сред безработните да се регистрират в Бюрото по труда, категоричен е временно изпълняващия длъжността директор на Бюрото в Кърджали Метин Хафъзсалим. Това мнение споделя и младият кърджалиец, който и това лято ще сервира в Слънчев бряг, но и като бъдещ (след година) магистър по „Стопанско управление“ държи да добави:
Проблемът с образованието е проблем и на диалога между работодател и наемен работник. Малко повече от месец работих за един ресторантьор, който по цял ден говореше само за автомобили – толкова конски сили, за толкова секунди скоростомерът стигал 100 км в час, такъв бил цветът, че щели да ахнат всички… Напуснах заради лошото му отношение към персонала, а и без да си отговоря на въпроса „Този като разбира от коли, защо не е отворил автосервиз?“.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/5/17 10:43

    Ако колумбииските наркотрафиканти научат колко се печели по нашето Черноморие,ще доидат да станат сервитъори....няма да се занимават с глупости..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/5/17 10:55

    Колегата по-горе,явно визира ресторанта на Ангел,какво очаквате от този скъперник? Лятото горе съм,правел на смяна по 70 лв бакшиш и взимах само 30 лв,а другите 40 лв "се деляха на целия персонал", и пак крадеше и от нас. Пълен гладник е,чудя се как има още хора които отиват там.....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/5/17 11:02

    Не ни говорете за Черноморието. Дайте тези пари на всякъде в провинцията. Дайте достойни пенсии на възрастните хора. Грабители!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/5/17 12:48

    И като се събуди ,??????????
    Тез пари не може да ги спести и проститутка даже

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/5/17 13:19

    То ако беше вярно,то тогава никой нямаше да ходи да бачка зад границите.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/5/17 20:26

    Он знае 2 говорими езика(западни)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/5/17 08:25

    Тези шехерезади за заплати по 1500-2000лв айде нема нужда!!! Всички знаем , че се дават между 700-1000лв заплати! А с тези гладни години по морето и глад са клиенти надали се правят бакшиши по 100лв , освен ако не си готино засукано гадже и не бачкаш и друго освен сервирането в определените барове и кръчми по слънчака и несебър! А за да спесиш някой лев трябва да си като мишка през целия сезон и от работа да не мърдаш никъде , защото едно излизане ти излиза 200+ като се поотпусне човек. Отдавна няма хляб на морето .....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/5/17 09:59

    Тогава стойте си тука и тъпейте, защото от вас нищо друго не става

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.