7-8
хиляди лева се спестяват за едно лято като сервитьор на българското Черноморие.
Това разказва пред 24rodopi.com кърджалиец,
който трето поредно лято заминава на работа в Слънчев бряг. Той дава отговори
на въпросите „Защо има остър глад за сервитьори и бармани в Кърджали?“ и
„Младите ли не искат да работят или „чорбаджиите“ не плащат в града край Арда“:
Стартът на морето е примамлив. Аз съм със заплата
1 500 лева, но знам, че има колеги, които са поканени срещу 2 бона.
Храната и нощувките са ми гарантирани. Под 100 лева бакшиши на смяна няма.
Вярно, много повече се работи и отслабваш 3-4 килограм за около 2 месеца и
половина, но си струва. Миналата година се върнах с малко над 7 хиляди лева,
тази година прогнозите на всички са за по-силен сезон, аз също съм си поставил
по-висока цел – 8-9 хиляди лева в сметката и се връщам през октомври на работа
в Кърджали.
Съотносимо
към официалната статистика, този 24-годишен кърджалиец „вади“ добри пари и има
основание да казва, че поддържа добър стандарт на живот в града край Арда. Средната
годишна заплата в област Кърджали за 2016 година е 8 474 лева, сочат
данните на Националния статистически институт. Очаква се за 2017 година тя за
бъде малко над 9 хиляди лева.
Средната
годишна заплата в област Кърджали през 2011 година е била 5 895 лева, 2012
- 6266 лева, 2013 - 6842 лева, 2014 - 7 222 лева, 2015 - 7648 лева.
Да бъдеш сервитьор през лятото в оборотно заведение
в Слънчев бряг, Несебър и дори в Равда е по-изгодно, отколкото да си гурбетчия
на Запад.
Заплатата не я пипаш, трупа се на сметка. Живееш от
бакшишите, които реално също се оказват спестявания. Защото докато другите имат
нощен живот, ти си на работа.
Някои сервитьори на морето бият по доходи и
най-добрите ни строители в Западна Европа, а и гурбетчиите имат големи разходи
за квартира, пътни и храна.
Питаме
го за мнението му по наболялата тема в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“
в Кърджали: Всеки се оплаква от недостиг на кадри!
Вината е и в двете страни. И работещите, и даващите
работа.
Вярно е, че младите не искат да работят за толкова
малко пари – 400-500 лева. Те искат да получават толкова, че да могат за максимално
кратко време да си купят първата кола в живота си. Изкривено мислене може би,
но и собствениците на заведения твърде много претенции имат за малко пари.
Единици са читавите работодатели в сектора.
Не може ресторант на язовира да печели огромни пари,
като две трети да не се декларират и приходите да се крият чрез информационни
бонове, а сервитьор в края на месеца да получава едва 400 лева.
Защо ти обещават 800 лева, а получаваш два пъти
по-малко? Защото собственикът налага глоби всевъзможни глоби, не само за
счупени чаши, защото се бърка в разпределянето на бакшишите. А същият този
сервитьор да си докарва 1000 лева след месец, след като е напуснал и започнал
работа в оборотно заведение в града.
Средното
ниво на безработица в Източните Родопи е 7 процента. 13 на сто от всички
вписани в Бюрото по труда, обслужващо общините Кърджали и Черноочене, са
младежи.
Официалната
статистика отчита висок дял на неактивните в област Кърджали – почти 40
процента, и го обвързва с изключително неблагоприятната образователна структура
на населението. Сред лицата на възраст
между 25 и 64 години с основно и по-ниско образование са 35,1 % в област
Кърджали, при 18,1 % за страната.
Вярно е, че фирмите губят от това, че професионалните
гимназии постепенно изчезват. Паралелките стават по-малко, закриват се цели
училища, които даваха професии на учениците. Сега завършващият 11 клас мисли
как да отиде в Холандия, до поработи малко и да се върне с 15-годишно БМВ, а
мисъл за по-нататък просто липсва.
Лошото за Кърджали е, че няма големи и силни
компании, които да поддържат училища, които да създават кадри за тях.
Сред
факторите за младежката безработица в област Кърджали е ниската образователна степен
и липсата на мотивация сред безработните да се регистрират в Бюрото по труда,
категоричен е временно изпълняващия длъжността директор на Бюрото в Кърджали
Метин Хафъзсалим. Това мнение споделя и младият кърджалиец, който и това лято
ще сервира в Слънчев бряг, но и като бъдещ (след година) магистър по „Стопанско
управление“ държи да добави:
Проблемът с образованието е проблем и на диалога
между работодател и наемен работник. Малко повече от месец работих за един
ресторантьор, който по цял ден говореше само за автомобили – толкова конски
сили, за толкова секунди скоростомерът стигал 100 км в час, такъв бил цветът,
че щели да ахнат всички… Напуснах заради лошото му отношение към персонала, а и
без да си отговоря на въпроса „Този като разбира от коли, защо не е отворил
автосервиз?“.
24rodopi.com
Ако колумбииските наркотрафиканти научат колко се печели по нашето Черноморие,ще доидат да станат сервитъори....няма да се занимават с глупости..
ОтговорИзтриванеКолегата по-горе,явно визира ресторанта на Ангел,какво очаквате от този скъперник? Лятото горе съм,правел на смяна по 70 лв бакшиш и взимах само 30 лв,а другите 40 лв "се деляха на целия персонал", и пак крадеше и от нас. Пълен гладник е,чудя се как има още хора които отиват там.....
ОтговорИзтриванеНе ни говорете за Черноморието. Дайте тези пари на всякъде в провинцията. Дайте достойни пенсии на възрастните хора. Грабители!!
ОтговорИзтриванеИ като се събуди ,??????????
ОтговорИзтриванеТез пари не може да ги спести и проститутка даже
То ако беше вярно,то тогава никой нямаше да ходи да бачка зад границите.
ОтговорИзтриванеОн знае 2 говорими езика(западни)
ОтговорИзтриванеТези шехерезади за заплати по 1500-2000лв айде нема нужда!!! Всички знаем , че се дават между 700-1000лв заплати! А с тези гладни години по морето и глад са клиенти надали се правят бакшиши по 100лв , освен ако не си готино засукано гадже и не бачкаш и друго освен сервирането в определените барове и кръчми по слънчака и несебър! А за да спесиш някой лев трябва да си като мишка през целия сезон и от работа да не мърдаш никъде , защото едно излизане ти излиза 200+ като се поотпусне човек. Отдавна няма хляб на морето .....
ОтговорИзтриванеТогава стойте си тука и тъпейте, защото от вас нищо друго не става
ОтговорИзтриване