„В тази зала, под този покрив е работил бащата на големия творец-хуманист Сабахаттин Али, може би на двора, където днес е издигнат негов Бюст-паметник, малкият Сабахаттин да е подтичвал подир баща си. Този въздух, тази атмосфера днес, тези дни ще проникне – убеден съм в това – в белите Ви дробове и ще зареди сърцата Ви с нови трепети и вълнения. Дишайте дълбоко този въздух. Отворете сърцата си към доброто, към възвишеното – неща, които Сабахаттин Али е смятал за велика общочовешка мисия на литературата и изкуството". Това заяви кметът на община Ардино и почетен председател на Организационния комитет Ресми Мурад при откриването на Международния симпозиум на тема „Сабахаттин Али и литературата в България и на Балканите". Ресми Мурад подчерта, че в продължение на три дни хората на Ардино ще имат редкия шанс да научат толково много за Сабахаттин Али и неговите творби от толкова значими негови изследователски.
Научният форум е по случай 110-годишнината от рождението на световноизвестния писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Али. Събитието се провежда в Общинския музей и ще продължи до 20 май. В него ще вземат участие учени и писатели от България, Турция, Кипър, Русия, Холандия, Азербайджан, Узбекистан, Иран.
Специален гост на симпозиума бе Ертугрул Ялчънбаир, бивш виден политик и вицепремиер на Турция, с корени от Светулка. В своето приветствие той подчерта, че научните изследователи, писатели и творци имат огромната мисия и задача да създават творби, които да насочват човечеството към идеите на мира, толерантността, добруването.
Преди началото на форума многобройните изследователи от 8-те страни положиха венци и цветя пред бюст-паметник на Сабахаттин Али, който се намира в двора на общинския музей.
Организатори на значимата културна проява са община Ардино и фондация  „Турска литература в Кипър, на Балканите и в Евразия" (КЪБАТЕК), с подкрепата на Министерството на културата.
Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.