През тази учебна година Езиковата гимназия в Кърджали отново беше част от семейството на „четящите лисици" (Lesefüchse International). Водени от идеята да се докоснат до съвременната немска литература, да развият своята интеркултурна компетентност и да подобрят езиковите си познания, 11 български училища се включиха с огромен ентусиазъм в Международния проект за четене на книги на немски език. В него участват България, Грузия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Беларус, Русия и Румъния. Младите читатели работиха по предварително избрани от комисия художествени произведения и водиха оживени дискусии върху проблемите, поставени в книгите.
По регламент всяко училище избира победител, който участва в Националния кръг на състезанието по четене и дебати. В София се проведе финалът на дългоочакваното събитие, където се срещнаха всичките 11 участници. Учениците изразяваха своето мнение по проблеми като Първата световна война, последиците от нея  и влиянието й върху обикновения човек, понятия като „дълг" и „саможертва", семейните взаимоотношения, хидравличното разбиване като метод за добиване на шистов газ, съдбата на бездомните деца, социалните медии и ролята им в нашия живот, нашата собствената идентичност и възприемане.
Езиковата гимназия в Кърджали бе представена от Еда Мехмедали от 11 клас, която спечели първо място в дебатите и стана „четяща лисица" за 2017. Отличното познаване на литературните творби, убедителната аргументация и лична позиция, високото ниво на владеене на езика, както и умението й да се включва активно в дискусия, съвсем заслужено й донесоха първото място. Ученичката споделя, че победата е мотивация и отговорност и че чрез участието си в проекта е срещнала интересни хора и намерила нови приятели. Еда ще представи България на Международния финал на състезанието, който ще се състои през септември в Берлин.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/5/17 10:56

    Поздравления,Еда!
    Пореден заслужен успех!Ти си гордост за Кърджали!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/5/17 11:14

    Браво, Еда! Ти си първа сред първите!Поздравления и за твоите учители!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.