На днешната дата (по стар стил) е умрял Кочо Честименски. Една икона в българската история!
Герой, който за да не бъде пленен и убит нито той, нито семейството му, от османската империя... убива жена си, детето си и с последни сили слага край на живота си, забивайки нож в гърдите си.
Когато българите биват затворени в църквата и обградени, те разбират, че няма спасение. Тогава той попитал жена си дали иска да умре от него, вместо да бъде пленена, а тя отрекла "то да е отзад" и Кочо я пронизал...
Описано е с много тежки думи:
„И Кочо ножът си извади и чочур червен бликна и затече и Кочо втрещен погледна детето. То плачеше клето. "Майка ти, не ще е сама на небето", рече и замахна... главицата падна, тропът се затресе и кръвта детинска с майчина се смеси... а Кочо пак рече... "Не остана мощ, но за един удар имам сила йощ" и ножат фимящи, опря с две ръце, право дето тупа негово сърце... и падна обагрен, грозен, страховит, с отворени очи и с нож забит!
На 2 май 1876 г. в Перущица умира Кочо (Николчо) Георгиев Честеменски (също и Чистеменски или Честименски), един от най-значимите български революционери и национален герой, останал в паметта на България с пламенните си и дръзки подвизи около организирането и участието си в Априлското въстание.
Политици, а дори и цели партии, тупайки се в гърдите как милеят за родината ни, не се сетиха да посетят църквата в Перущица на заветната дата, а камо ли да положат и едно цвете дори...
Никола СТОЕВ,
Перущица-Кърджали, 2 май
На снимката: Кърджалийският патриот и родолюбец Никола Стоев пред паметника на Кочо Честименски, жена му и дъщеричката им
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/5/17 22:35

    Това не са политици патриоти...а са политици национални предатели които да крадат и баламосват бедното стадо с тука има,тука нема

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/5/17 09:13

    Щом все още има такива качествени млади хора,съхранили родовата памет и уважаващи националните светини,България няма да загине!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/5/17 09:20

    Няма патриоти,а интересчии в тази държава.Валери Симеонов го видяхме уж патриот пък верига от хотели и т.н. на кого да повярваш в България затова ще сме слуги на запада поне там се заплаща труда и политици не та лъжат.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/5/17 11:16

    ДИНКО, ти ли си ????

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/5/17 13:46

    Кърджалийският ДИНКО, пак се прояви! Браво момче, хубаво ще е да има повече хора като теб!!!

    ОтговорИзтриване
  6. zaferiyus3/5/17 14:36

    На 20 април 1972 г. в с. Бял Извор, общ. Ардино е прострелян с три куршума от автомат „Калашников“ Кязим Ибрахим Паша. След 10 дни по-късно умира от раните си, без да му е оказана адекватна медицинска помощ. Единствената му вина пред комунистическия режим е естествената му човешка съпротива в защита на своето име. Свидетел на убийството е неговото семейство. Трагедията се разиграва пред очите на 16-годишния му син Ибрахим...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/5/17 18:08

    Кочо не го познавам. Аз се сещам за Кемал Ататюрк, Ердоган и Ахмад ШахМасут. Сещам се и за Мете Хан.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/5/17 21:08

    Зафериус,и този под него -18.08
    Ами то от ВАС точно такава реакция се очаква.Как бе,Зафере,да уважаваме твоите жертви и да признаваме нашите грешки,като Вашите грешки са по-големи и по-жестоки, а вие не сте готови да признаете?Я виж боклука под тебе какво е написал?18.08-Как Ататюрк слагаш до Ердоган,бе самсал?Великия до унищожителя му?Третия кой е?Мяса някакво циганско име......

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/5/17 23:46

    До неграмотника 21:08. Няма нищо случайно, И Ататюрк и Ердоган са велики лидери на своето време. Ататюрк също не е бил обичан от всички турци но е велик лидер, малко хора знаят че е избран за Председател на меджлиса(тогава най висш пост), само с един глас разлика 61:60 гласа. А що се отнася до Ахмад Шах Масуд поне да си беше направил труда да видиш кой е. Това е Афгански лидер велик боец ветеран от войната на Афганския народ със СССР, по късно воюва с талибаните и загива геройски за своята родина Афганистан. Мете Хан е основателят на първата от 16те Велики Турски Империи.

    ОтговорИзтриване
  10. zaferiyus4/5/17 07:52

    До
    Анонимен 3/5/17 21:08..
    Не става въпрос за наши или ваши грешки или за вина. То въобще има ли наше или ваше. Създадената система е грешна, една шепа България се манипулира за спокойно ограбване. Историята не би трябвала да е едностранна, Турците и Мюсюлманите в България са дали много жертви и във войните на пример на Каймакчалан. Но ги няма в историята на България.

    ОтговорИзтриване
  11. zaferiyus4/5/17 09:32

    Не става въпрос за наши или ваши грешки или за вина. То въобще има ли наше или ваше. Създадената система е грешна, една шепа България се манипулира за спокойно ограбване. Историята не би трябвала да е едностранна, Турците и Мюсюлманите в България са дали много жертви и във войните на пример на Каймакчалан. Но ги няма в историята на България.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.